Bitcoinidraakon ja tema põrgutules pööningud

Malla mõis 06.04.2021 Foto: Kaido Veski/Ypsilon
Kaido Veski
Copy

Kuigi põlengu hõngu kevadises õhus tunda ei ole, tekitavad hõreda olemisega ning katuseta mõisavaremed meeleolu, justkui oleks see alles mõned päevad tagasi toimunud. Tulekahju käigus tekkinud sodi koristamine ning uste ja akende sulgemine on kõik, mida end mõjuka bitcoinimiljonärina eksponeerida armastanud Risto Pietilä suutis õnnetusele järgnenud 23 kuu jooksul korraldada. Lisaks pikiti kõikjale mõisasüdant läbiva avaliku tee ümbrusesse võõrkehadena eramaad ja videovalvet kuulutavad sildid. Varsti tärkab siin muru ja lehte lähevad põlispuud. Lootus väärika hoone taassünnile paistab aga olematu – oma lossist krüptoentusiastide mekat lootnud Pietilä hukkus mullu augustis liiklusõnnetuses.

2013. aasta lõpuks olevat Pietilä investeering Bitcoinidesse teeninud talle ligikaudu 2 miljonit eurot. Tema enda sõnul pool-kogemata, kuna ta ei osanud sellest rahapaigutusest suurt midagi oodata.

"Mul on põhimõte, et kui on mingisugunegi võimalus investeeringust teenida, tasub sinna raha panna," sõnas ta intervjuus "Pealtnägijale".

Kuna krüptovaluutat ei võetud tollal veel kuigi tõsiselt ning ka kogenud riskiinvestorid püüdsid nähtust pigem mõista kui sellest hulluda, otsustas Pietilä teenitust poole mujale paigutada. "Ma tahtsin midagi, mis oleks justkui vastandiks ning mulle tundus, et kõige enam sobib selleks loss," ütles ta Helsingin Sanomatele ning lisas: "Kui bitcoin jätkab kasvamist, võin ma aasta pärast olla kümme korda rikkam. Kui see peaks kokku kukkuma, jääb mulle siiski mu loss."

2014. aasta veebruaris Lääne-Virumaal asuvat Malla mõisa ostes ei kujutanud ta seda siiski ette pelgalt konservatiivse investeeringu vaid tulevase krüptovaluuta innovatsiooni-Mekana. Paigana, kus entusiastid saaksid käia üheskoos valdkonda edendamas ja puhkamas, pigem filosoofilis-filantroopse tõmbekeskuse kui klassikalise konverentsihotellina.

Malla mõisa veebileht 07.04.2021
Malla mõisa veebileht 07.04.2021 Foto: Kuvatõmmis veebilehelt
First Premium rooms will enter service in 19.06.2014
First Premium rooms will enter service in 19.06.2014 Foto: Kuvatõmmis veebilehelt

Mõisa haldava OÜ Olivest juhatuse liige Erki Selling ja Pietilä kohtusid ümberkaudsete kohalike omavalitsuste esindajatega, arutlesid võimalike koostöökohtade üle ning unistasid avalikult Soome lahe mõlema kalda meediakanalites. Püsti pandi veebileht, mis maalib tulevikust uhke pildi ning toob selle näiliselt lausa käegakatsutavalt lähedale. Nii kirjutatakse sama aasta 9. mail avaldatud ning siiani avalikus mõisa veebilehe blogipostituses aadressile www.malla.ee, et mehed töötavad esimeste premium-klassi tubade kallal, mis on valmis külaliste teenindamiseks juba 19. juunist...

Malla mõisa võõrastemaja
Malla mõisa võõrastemaja Foto: Kaido Veski/Ypsilon

Ühise puhkamisega alustasid Pietilä ja sõbrad samuti kohe. Kuigi õigem oleks ilmselt öelda, et vaid sellega alustatigi. Kuna mõisakompleksi kuulusid ka sajandi alguses renoveeritud kõrvalhooned 13 magamistoaga, võõrustas Pietilä tema sotsiaalmeedias tehtud postituste põhjal otsustades seal juba õige pea kirevat rahvusvahelist seltskonda. Seda kinnitavad ka mõisa ümbruse lähimad naabrid. Pidusid peeti nii sees kui väljas, kaasa arvatud ehitusjärgus peahoone saalides ja koridorides ning katuselgi. Kohalik rahvas harjus ümbruskonnas aeg-ajalt ülevoolavas tujus patseerivate seltskondade või pelgalt hommikumantlit, kaabut ja parunivuntse kandva mõisahärraga. Esines perioode, mil Pietilä ja seltskond noori nädalate kaupa mõisa katuseterrassil lärmakalt aega veetis.

Risto The Dragon Pietilä
Risto The Dragon Pietilä Foto: Erakogu

Samad postitused ning anonüümsust palunud (juhu)tuttavate kommentaarid kinnitavad, et toimetamisi oli Ristol palju ja üle maailma, vahendeid jagus ning ekstravagantset maitset samuti. See tõi kaasa tagasilööke, mis omased alkoholi ja muude mõnuainetega seotud liialdustele. Kohalikud elanikud, kes mõned aastad tagasi hea teenistuse lubadusel mõisakompleksis olevaid eluhooneid paaril korral koristamas käisid, viitavad üpris jahmatavale elustiilile.

"Kottide kaupa taarat, kõikjal põlenud küünlajupid. Ootamatu ja ehmatav läbu," sõnab anonüümsust palunud ning enda sõnutsi piisavalt elukogenud härra.

Läbu, juhututtavad ja nälg tunnustuse järele on peamised märksõnad ka 2018. aasta septembris Malla põlengu järel ilmunud ja eespool mainitud "Pealtnägija" loos. Selles viidatakse omakorda kummalistele mängudele, millest tuttavate tuttavatena peole sattunud noored osa võtsid ning mille kirjeldused viitavad Pietilä megalomaania kalduvusele. Vanalinna korterist, milles mainitud sündmused aset leidsid, tõsteti Pietilä seal peo käigus puhkenud tulekahju järel välja. 

Malla mõisa põleng 07.09.2018
Malla mõisa põleng 07.09.2018 Foto: Kaspar Pokk / Kanal 2

Reede, 7. septembri õhtul kella poole viie paiku lõpetasid OÜ Hanseti palgal olnud võõrtöölised kaks päeva kestnud katuseterrassi bituumenkatendi remondi. Kell 18:51 teatati Häirekeskusele, et hoone katuselt, terrassi kõrval asuva väljaehitise juurest tuleb suitsu ja on näha leeki. Tulekahju lokaliseeriti peale südaööd ning järgmise päeva pärastlõunal kuulutati põleng lõppenuks.

Malla mõisa katuseterrass
Malla mõisa katuseterrass Foto: Kaido Veski/Ypsilon

Päästeameti kommunikatsioonijuhi Seidi Lamus-Tšistotini sõnul viitasid tõendid sellele, et rikkuda võidi mitmeid ohutusnõudeid – nii tööde ette valmistamisel, teostamisel kui ka nende järel.

„Kuigi välistada ei saa siiski ka suitsetamist ja süütamist, viitas enamik tõendeid sellele, et tulekahju tekkis tööde tagajärjel,“ sõnas ta.

Kriminaalasi lõpetati kuu aega hiljem, kuna kellegi tahtlikkust tulekahju tekitamisel ei suudetud tuvastada.

Pietilä õnnetuse kohta meediale kommentaare ei jaganud, kuid teatas, et ise kohapeal ei viibinud. Selle kohta nüüd Sellingult küsides teatab too, et meedia tegi õnnetust kajastades Ristole ülekohut ning seetõttu ei soovinud ta hiljem kellegagi suhelda.

"Absoluutselt, sada protsenti, iga kord on ajakirjanikud seadnud seda negatiivsesse valgusesse. Kõigest sellest, mis seondub Risto ja Malla mõisaga, siis ei ole veel ühtegi positiivset artiklit tulnud," põhjendab ta ka enda tõrksust meedia suhtes. "Seetõttu ma rohkem ei kommenteeri, kuna ma ei taha, et talle siit mingit negatiivset infot jälle välja rebitakse."

Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa nõunik Mirjam Abelil puudub mõisa osas positiivne plaan. "Omanik peaks iseenesest tegema kõik, et hoone pealt kaetud saaks, kuid seni seda tehtud pole. Täpselt ei tea ka, et mismoodi need asjad seal kindlustuse ja rahadega olid," selgitab ta.

Täna, 2 aastat ja 7 kuud hiljem, seisab mõis Mallas täpselt nõnda, nagu see kahjutulest maha jäi. Tuul lennutab naabruskonda lahtiseid detaile ning vihm sajab reipalt läbi kolme korruse.

Malla mõis 07.04.2021
Malla mõis 07.04.2021 Foto: Kaido Veski/Ypsilon

Satun avalikest allikatest kogutud materjale kokku pannes lugema Risto sotsiaalmeedia kanalite veel alles seinu ning Jessikka Aro Vene infosõja rindeid avavast raamatust tuttavate Soome netitrollide lehti.

"The Dragon snacks Lithium"
"The Dragon snacks Lithium" Foto: Kuvatõmmis Facebookist/Risto Pietilä

Leian Pietilä mitmest kohast ühes reas Ilja Janitskini ja Jussi Halla-Ahoga. Nähtub, et vähemalt paari aasta jooksul on ta ennast draakoniks (The Dragon) kutsunud ning Youtube'i kanalis Dragon Speaks erinevatel teemadel (jah, kaasa arvatud koroonaviirus) järgijatele õpetussõnu ja korraldusi jaganud. Ta on Amazonis autoriks (Risto the Dragon Pietilä) märgitud kolmele krüptovaluutast ja investeerimisest kõnelevale raamatule. Oma FB-kontol rõhutab ta korduvalt, et draakon tõuseb ühel hetkel veel fööniksina (või oli see vastupidi) Malla mõisa tuhast. Ta viitab kommentaarides minevikukogemustele raviasutuses (mental institution) ning küsib jälgijatelt retooriliselt, miks me peame sööma igapäevaselt liitiumi.

Tema kõige viimane postitus näeb välja justkui teadustekst ning sisaldab kirjelduses märksõnu 5G, DNA ja COVID-19...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles