Seda peeti maailma kõige turvalisemaks suhtlusrakenduseks, kuni see kukutas Euroopa suurima narkovõrgustiku

Foto: Andre Taal.
Margus Hanno Murakas
Copy

Belgia sadamalinnas Antwerpenis konfiskeeris Europol 9. märtsil toimunud operatsiooni Sky raames 17 tonni kokaiini. Aine väärtus Euroopa tänavatel oleks olnud 850 miljonit eurot – see on Eesti kolme aasta haridus- ja teadusrahastus. Sama operatsiooni käigus konfiskeeritud kaheksa luksusautot, 1,2 miljonit eurot sularahas, 28 tulirelva ja politseimundrid tunduvad üüratu kokaiinilasti kõrval tühised. Europoli operatsioon õnnestus väidetavalt tänu Sky Global krüpteeritud telefonide ja rakenduse ECC lahti muukimisele, mida seni on peetud võimatuks.

Sihmärgiks oli Antwerpeni sadamat ümbritsev kriminaalne võrgustik, mille ülesandeks oli Kolumbiast tulev kokaiin edasi liigutada Itaalia, Albaania, Briti ja Iiri grupeeringutele. Lisaks narkologistikutele arreteeriti ka erinevad võrgustikku toetanud isikud, kellel kõigil oli oma roll kokaiini liikumises – advokaadid, sadamatöötajad, politseinikud ja kohaliku võimu esindajad, nende seas Belgia Hell’s Angelsi juhtliige, lisaks Antwerpeni narkoüksuse juhtivinspektor. Kokku 48 inimest.

Suhtlusrakenduse arendaja Sky Global lükkas arreteerimistele järgneval päeval Europoli väited ümber ning kinnitas, et nende krüpteering on jätkuvalt lahti murdmata. Kanada päritolu ettevõte ütles pressiteate vahendusel, et jälgimine sai toimuda, kuna ühe edasimüüja kaudu lasti ringlusesse häkitud tarkvaraga kloonitud seadmed, mis olid loodud imiteerima Sky ECC rakendust.

Antwerpeni ja Rotterdami sadamad on Euroopa suurimate hulka kuuluvatena kokaiini veoks atraktiivsed, kuna käitlevad üüratutes kogustes kaupa suurel kiirusel. Nii tekivad parimad eeldused salakauba riiki toomiseks. Rekordaastal 2020 konfiskeeris Belgia politsei Antwerpenis üle 65 tonni kokaiini väärtusega 3,3 miljardit ehk kolmandik Eesti riigieelarvest. 2013. aastal oli sama number 14 korda väiksem ehk umbes 4 tonni.

Siin juhtumis on palju äratundmisrõõmu sarja „The Wire“ fännidele, kus Baltimore’i sadamale keskenduvas teises hooajas kasutati suhtluseks taksofone, kõnekaartide stardipakette, mida pidevalt jälgede segamiseks välja vahetati ja näost-näkku kohtumisi.

Ent tõeline 21. sajandi kuritegelik konspiratsioon leiab aset krüpteeritud suhtlusrakendustes, mida peeti seni lahti murdmatuks ning telefone jälgimatuks. Turul oli mitmeid teenusepakkujaid. Suurim ja mainekaim on Sky Global. Nende peamise konkurendi Encrochati tegevus lõpetati eelmise aasta juunis.

Sky Global pakkus viis miljonit dollarit auhinnaraha sellele, kes suudab nende krüpteeringu lahti muukida, ent raha jäigi välja maksmata. Sellega teenis nende loodud ECC endale maailma kõige turvalisema sõnumirakenduse maine ja oma klientide lojaalsuse. Teenust pakuti poole aasta subscriptioni põhiselt, mis sisaldas nii telefoni kui  rakendust ennast. Sõltuvalt paketist kõikus hind 1000–1600 euro vahel.

Lester Freamon, Baltimore politseijaoskonna üks säravamaid uurijaid
Lester Freamon, Baltimore politseijaoskonna üks säravamaid uurijaid Foto: Kaader seriaalist «The Wire»

Sky ECC näol on tegemist end-to-end krüpteeritud andmeside rakendusega, mis töötab ainult Kanada ettevõtte Sky Globali telefonides. Nendeks olid modifitseeritud Nokia, Google, Apple ja Blackberry telefonid. Belgia prokuröride sõnul olid narkovõrgustikule laiali jagatud Sky telefonimudelid, millel olid jälgimise tõkestamiseks eemaldatud mikrofon, kaamera ja GPS. Rakenduses saadetud sõnumid olid krüpteeritud ning need kustutati automaatselt 30 sekundit peale sõnumi lugemist. Telefonidel olid „paanika“ paroolid, mida sisestades kustutas telefon kogu oma sisu.

Maailmas on kasutusel 171 000 Sky ECC telefoni, peamiselt Euroopas, Põhja-Ameerikas, Kolumbias ja Lähis-Idas. Hollandis ja Belgias oli kasutusel 18 000 telefoni, millest pooled Antwerpeni sadama lähistel. Kuna seadmete olemuse tõttu seostatakse neid automaatselt kuritegeliku tegevusega, siis võib selle põhjal saada aimu Antwerpeni sadamat ümbritseva kuritegelike võrgustiku reaalsest suurusest. 171 000 telefonist jälgis Europol väidetavalt 70 000 seadet ning pääses ligi 500 miljonile sõnumile.

Foto: Sky Global

Märtsi keskel esitati USAs süüdistatus Sky Globali tegevjuht Jean-François Eapile ning ühele ettevõtte töötajale, Thomas Herdmanile. Ette heideti vandenõud rikkuda RICO akti. USA justiitsministeeriumi sõnul osalesid pahalastest stevejobsid teadlikult ja tahtlikult kuritegelikus ettevõtmises, mis hõlbustas krüpteeritud sideseadmete müügi ja teenindamise kaudu narkootikumide riikidevahelist importi ja levitamist.

„Sky Globali eesmärk oli luua, säilitada ja kontrollida turvalise suhtlemise meetodit, et hõlbustada heroiini, kokaiini ja metamfetamiini importi, eksporti ja levitamist Austraaliasse, Aasiasse, Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse,” ütles USA justiitsministeerium.

Kohtuvaidlus tõotab tulla huvitav ning luua pretsedendi tehnoloogiaettevõtete jaoks – ametivõimud peavad tõestama, et tegevjuht Eap oli Sky ECC-s toimuvast narkoärist teadlik ning lasi sellel edasi toimuda. Kui kohus mõistab Eapi süüdi, kaasneb sellega surve sotsiaalmeediaplatvormidele ja suhtlusrakendustele, kus samuti leiab igapäevaselt aset kriminaalne tegevus. Seni on USA kohtupraktikas vastutus alati lasunud üksikisikul ning mitte platvormil — eeldusel et ettevõte ei ole tegevusest teadlik.

Sky ECC telefone levis ka siinkandis. Näiteks Tallinna ja Tartu vahel savukilosid liigutanud ja kohtus süüdi mõistetud Siim Subi kasutas oma varustajaga suheldes Sky ECC telefoni ning levinud olla see ka Leedus, kus kasutasid seda seimi liikmed, ministeeriumite töötajad, valitsusasutused, suurfirmade juhid, prokurörid, kohtunikud, advokaadid – kõik, kellel on midagi varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles