KOHALIK KIRJUTAB ⟩ Mälestusi esimeste linnade langemisest

People wave Taliban flags as they drive through the Pakistani border town of Chaman on July 14, 2021, after the Taliban claimed they had captured the Afghan side of the border crossing of Spin Boldak along the frontier with Pakistan. (Photo by Asghar ACHAKZAI / AFP) Foto: ASGHAR ACHAKZAI
Farhan Hotak
, vabakutseline korrespondent
Copy

Enne kui Taliban Spin Boldaki linna üle võttis, käskis kohalik ülemjuhataja oma sõduritel ja politseil olla valvsad. Linna ääristav maapiirkond oli pidevas ebakindluse ja turbulentsiootuse seisundis. Sõdurid, kes sõjatandrile saadeti, naasesid reeglina kirstudes. Seda ajal mil linn, mis tavaliselt on täis sagivaid rändureid ja kaupmehi, oli kõhedakstegevalt vaikne.

Helmandist, Zabulist ja mujalt üle kogu Kandahari provintsi kogunesid Spin Boldaki linna Talibani intensiivse rünnaku eest. Kõik, kes Spin Boldaki saabusid, jutustasid teistele risttulest, mis neile mööda peateed tulles iga kümne kilomeetri tagant meelde tuletas, mille eest nad üritasid põgeneda.

Suur osa linnast oli suletud ja selle kõhe vaikus justkui peegeldas pinget, mida kõik tundsid. Midagi suurt oli juhtumas ja maailm oli sellest varsti teada saamas. Lõunapiiri äär, kus Spin Boldak asub ja mis on seni olnud Talibani kants ja kindlus, oli hirmust ja ärevusest läbi imbunud. Arvestades milline pinge oli kumuleerunud, oli Talibani vallutus oli aga peaaegu lausa pettumus. Linn langes suuresti ilma võitluseta. Siin-seal oli mõni tulevahetus, kuid suurem osa vägedest alistusid, kui nende komandörid põgenesid linnast Talibani kättemaksu hirmus. Teised komandörid andsid oma relvad isiklikult üle pärast mõistmist, et vastupanu on mõttetu.

Kui kohalikud said teada, et Taliban oli juba linna peaväljakuni jõudnud, kiirustasid nad kõik sellest oma lähedastele teada andma. Internet oli maas, nii et suurem osa linnarahvast pidi minema Durandi joone lähedale, et end Pakistani võrku ühendada. Kui nende sugulased Pakistanis uudisest kuulsid, olid nad paanikas. Keegi ei teadnud, mis nüüd pärast Boldaki linna kiiret vallutust juhtuma hakkab.

Piiri ääres toimusid mässud ja Pakistani poolel protestid, kus nõuti piiride avamist, et protestijad saaks Afganistani poolele oma sugulasi külastama minna. Siiski, piir jäi lukku ja ametnikud lubasid varsti rohkem infot jagada. Öö oli kottpime, meeleolud kõrgendatud ja mõlemal poolel piiri ootasid kõik, ärevalt, mis järgmisena juhtuma hakkab.

Samal ajal olid kõige rohkem mures Kandahari elanikud. Suuremal osal neist oli Spin Boldakis sugulasi, kuna linn oli üks põhiline äri ja läbisõidu piirkond, kuhu minna elatist teenima. Kandahar ise pidi samuti taluma sagenevaid Talibani rünnakuid linna ääremaadel, nii et internet oli maas ka seal. Pärast seda, kui hakkasid levima detailivaesed uudised sellest, kuidas ja miks Spin Boldak oli langenud, hakkasid ka Kandahari elanikud muretsema. Nende ja teisel pool Spin Boldaki asuva Charmani linna elanike jaoks olid need hirmu täis tunnid.

Spin Boldak langes ilma suurema vägivallata, linna elanike ja nende sugulaste õnneks. Päikesetõusuga tõusis ka Talibani valge lipp, mis kõrgele heisatult oli üle kogu Spin Boldaki ja Charmani näha.

Vaatamata märgilisele poliitilisele pöördele, on elu Spin Boldakis püsinud suuresti vanamoodi. Kui üldse, on elu muutunud mõneti lihtsamaks. Varem linnas kehtinud piirangud on kadunud. Näiteks küsitles varem politsei igaüht, kes hilisõhtul oma kodust lahkus, eriti kui nad olid linna peaväljaku lähedal. Nüüd ei küsi politsei enam dokumente igaühelt, kes piiriületuspunkti poole lähenedes veidigi kahtlust tekitab.

Äritegevuski on jäänud samaks. Kauplejad tulevad ikka Heratist, Nimrozist, Kandaharist, Zabulist ja Ghanzist piiriületuspunkti, et osta sõidukeid, mida hiljem oma provintsides edasi müüa. Eeldatakse aga, et asjad hakkavad varsti aeglustuma. Mõneti on see juba juhtunud. Pangad on kinni ja raha hakkab otsa saama. Spin Boldak on ka elektroonikaäri keskus, kuhu vidinad saabuvad konteinerites, kus on tihti ka muid tooteid, nagu riideid ja jalanõusid.

Nagu ka eelmise valitsuskorra ajal, on elekter suures nõudluses. Elektroonikat müües, näiteks pesumasinate, plasmatelerite ja õhukonditsioneeride, on elektrivajadus Spin Boldakis veel eriti oluline. Inimesed on toetunud päiksepaneelidele, kuid need pole kõigile kättesaadavad ning toovad endaga kaasa omaenda tehnilisi probleeme. Pulmad, peod ja kõik teised üritused nõuavad elektrit, kuna põletavas suvekuumuses on õhukonditsioneer hädavajalik abimees. Väga tavalised on pulmad, kuhu tuleb kokku külalisi ja sugulasid mõlemalt poolt Durandi piiri.

Praegu üritab tuhandeid inimesi ületada piiri, et jõuda Pakistani. Mil Talibani ametnikud ja Pakistani valitsus tegid kokkuleppe ja lõdvendasid reisipiiranguid, paneb kokkulepet proovile kümnete tuhandete inimeste põgenemine Afganistanist. Talibani vallutuste kõrval näib halvenevat ka majanduslik olukord, kuna uus valitsus on pärinud oma eelkäija täieliku sõltumise välismaistest annetustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles