Oktoobri lõpu reede õhtul Narva-Jõesuule lähenedes on juba päris hämar, mistõttu tundub selle peatänaval aset leidva teeremondi kaootilisus võõra jaoks üsna kaelamurdev läbida. Tänav on pikk, nagu on pikk ka tee siiakanti – pea kaks ja pool tundi Tallinnast pole naljaasi. Pole tallinlase jaoks. Peterburisse on siit muide lühem maa.
Käisime septembris Postimehe loovjuhi Toomas Verreviga Vokal, siit umbes 35 km tagasi lääne poole, restoran Franzia peremehe Indrek Kõveriku juures kodus päikesest rammestunud videolugu tegemas, mistõttu rõõmustas paar nädalat tagasi temalt Messengeri teel laekunud kutse silmufestivalile mind omajagu. Tookord kaamera ees vestluse saatel valminud õhtusöök oli mitmel moel toitev.
Muide, see silmufestival ei ole sugugi mitte see silmufestival, mida korraldab siinne kohalik omavalitsus ning mis leidis aset septembri lõpus ühes miskise bazaari nime kandva üritusega. Tundub, et need ka ei konkureeri omavahel üleliia, sest Indreku korraldatav on eelkõige õhtusöök. Hariv õhtusöök. Või vähemalt midagi sellist loodan ma ettevõtmisest, mille kutsel lubatakse kuuekäigulist menüüd välismaise joodavaga, traditsioonilisi tantse laudade vahel ning peakoka enda ettekannet.
Sisenen tagurpidi ristiga kiriku silti kandvasse restorani pisut enne seitset. Kohal on juba mõned külalised ja loomulikult ka puhvetipidaja ise. Maja on elunäinud ja väärikas. Siit-sealt seintelt leiab vanu ajalehelõikeid ja pigem sentimentaalse väärtusega pilte, sekka mõned loomapead. Kappidest ja riiulitelt vastu vaatav joogivalik on jahmatavalt mitmekesine. Esmapilgul on keeruline leida isegi kahte ühesugust pudelit, kui just mitmeid eri sorti käsitööõllesid mitte arvestada.
Baarileti ees ekraanil kumab slaidiesitlus, sealt akna all paiknevatele diivanitele osutav peremees teatab, et autoga tulijad võivad vabalt ka ööseks jääda – see poleks esimene ega viimane kord. Ruumi on kaetud laud 20le, hiljem saan teada, et laupäevasele õhtusöögile on broneeritud juba üle 40 koha. Mulle meeldib siin – muhedalt hubane ja meeldiv, kõlaritest krõbisev metall lisab täpselt puuduolevad maitseained.