KESKKONNAKIRI Millega manipuleerib Hiina? Ja mis kerkib Tasmaaniasse?

A man inspects a truck buried in the ash following the eruption of Mount Semeru in Lumajang district, East Java province, Indonesia, Sunday, Dec. 5, 2021. The death toll from eruption of the highest volcano on Indonesia's most densely populated island of Java has risen with scores still missing, officials said Sunday as rain continued to pound the region and hamper the search.(AP Photo/Trisnadi) Foto: Trisnadi
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb, upub ja rapub. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 6. detsember

Laupäeval hakkas purskama üks Indoneesia aktiivsemaid vulkaane Semeru, paisates õhku kuuma tuhka ja vulkaanilist gaasi, mis Java saare idaosa taeva tumedaks võõpas. Seni teadaolevalt on oma elu kaotanud 15 inimest ning vähemalt 27 inimest on kadunud. Otsingud jätkuvad, et maha langenud kuuma tahma, muda ja rusude vahelt ellujäänuid leida. Vulkaani lähipiirkonnast on evakueeritud üle 1700 inimese. Langeva materjali tõttu on kahjustada saanud vähemalt 3000 hoonet ja 38 kooli.

Allikas: CNN

Esmaspäev, 6. detsember

Hiina muutis suvel tähtsa poliitilise tähtpäeva eel ilma. Hiina on juba aastaid investeerinud miljardeid ilmamuutmise tehnoloogiasse, et ilmaga manipuleerides toetada põllumajanduspiirkondi või kindlustada tähtsate ürituste jaoks ilus ilm. Näiteks rakendati seda tehnoloogiat 2008. aasta olümpiamängude puhul.

Pilvekülviks (cloud-seeding) nimetatava protsessi käigus paisatakse lennukitelt pilvedesse väikseid keemilisi osakesi, näiteks hõbejodiidi, mille ümber veepiisad koonduvad ja selle kaudu tõuseb vihmasaju tõenäosus. Sel suvel kasutas Hiina seda 30. juunil, kuna 1. juulil tähistati Hiina Kommunistliku Partei saja-aasta juubelit. Hiina ilmateadlaste sõnul oli see edukas, kuna pilvekülvi järel sadas vihma ja langes õhusaastatuse tase.

Allikas: The Guardian

Pühapäev, 5. detsember

Tasmaaniasse hakatakse ehitama Maakera musta kasti. Tasmaania lääneranniku paljandile ehitatakse 10x4x3 meetrine monoliit, mis hakkab mõõtma ja talletama Maakera kliimainfot. Monoliit rajatakse geopoliitiliselt ja -loogiliselt rahulikku piirkonda, et see peaks vastu kliimamuutuse mõju tõttu tsivilisatsiooni kokku kukkumisele ning õpetaks sellesse talletatud info kaudu tuleviku tsivilisatsioonidele, mis meil valesti läks.

Päiksepaneelide abil töötav masin hakkab laias laastus talletama kahte sorti infot: statistilist infot ilma, looduse ja populatsiooni kohta ning sisulist infot ajalehtede pealkirjadest, sotsiaalmeedia postitustest ja suuri kliimaüritusi kajastavatest uudistest. Praegune versioon masinast suudab talletada 30 kuni 50 aasta jagu infot, kuid arendajad otsivad viise, kuidas seda perioodi pikendada. Samuti arendavad nad erinevaid viise, kuidas infot talletada nii, et see oleks tulevikus masinat uurivatele tsivilisatsioonidele arusaadav.

Allikas: ABC News

Neljapäev, 2. detsember

Ecuadori riigikohus otsustas, et Los Cedroses asuva looduskaitse all olevas metsas vase ja kulla kaevandamiseks antud load on põhiseaduse vastased ning rikuks loodus õigusi. Piirkond, kus kaevandama plaaniti hakata, on pilvemets ehk mets, kus on pidevalt väga niiske ja udune. See on koduks mitmetele ohustatud konnaliikidele, haruldastele orhideeliikidele ning karu- ja ahviliikidele. See kohtuotsus loob pretsedendi, mis aitab edaspidi kaitsta ka teisi sarnaseid metsi.

Allikas: The Guardian

Neljapäev, 2. detsember

Vietnamis sadas 29. novembril alla 24 tunni jooksul 432 mm vihma. Pea sama palju sadas ka järgmisel päeval, mis viis ulatuslike üleujutusteni riigi keskosas. Teadaolevalt on surnud või kadunud 18 inimest ning kannatada on saanud pea 60 tuhat majapidamist. Evakueeritud on neist 6000.

Allikas: Flood List

Kolmapäev, 1. detsember

ÜRO teatas augustis, et Madagascari põuad toovad endaga kaasa maailma esimese kliimamuutusest tekkinud näljahäda. Nüüd aga leidis uus uuring, et inimtekkelisel kliimamuutusel pole Madagascari olukorraga üldse nii palju pistmist, kui arvati. Uuringus järeldati, et näljahäda taga on loomulik looduslik muutlikkus kliimas, mis pika põua kaasa on toonud. Samuti võimedab põua mõju vaesus, kehv infrastruktuur ja põllumajanduse sõltuvus vihmast. Samas rõhutasid teadlased, et kliimamuutus toob Madagascarile ekstreemseid ilmaolusid veel juurde, mistõttu tuleb riigis infrastruktuuri arendada, et riik ja selle elanikud vastu peaks.

Allikas: CNN

Teisipäev, 30. november

Esmaspäeval tabasid Türgit ülitugevad tormituuled, mis tõmbasid maa seest puid välja, lennutasid katuseid ja mošeede torne. Tormituuled küündisid üle 35 meetrini sekundis, tugevuseni, mida täna elavad türklased tunda pole saanud. Tormis sai surma kuus inimeste, neli neist Istanbulis, ning haavata veel 52 inimest.

Allikas: CNN

Esmaspäev, 29. november

Jaapani autotootja Nissan plaanib järgmise viie aasta jooksul investeerida elektriautode tootmisse kaks triljonit jeeni ehk umbes 15,6 miljardit eurot. Autotootja plaanib 2030. aastaks anda välja 23 uut elektrilist automudelit, millest 15 on täiselektrilised. See on osa Nissani plaanist toota 2030. aastal 50 protsenti kogutoodangust elektrilisi sõidukeid. Sarnaseid lubadusi on andnud varasemalt ka Volvo ja BMW.

Allikas: CNBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles