KESKKONNAKIRI ⟩ Mis laastas USAd? Ja miks arreteeriti isa ja poeg?

TOPSHOT - People embrace as tornado damage is seen after extreme weather hit the region December 12, 2021, in Mayfield, Kentucky. - Dozens of devastating tornadoes roared through five US states overnight, leaving more than 80 people dead Saturday in what President Joe Biden said was "one of the largest" storm outbreaks in history. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Foto: Brendan Smialowski
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb, upub ja rapub. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 13. detsember

Reedel alanud ja laupäeva kandunud tornaadode jada jättis kesk- ja lõuna-USAs endast maha hävingu raja. Kaheksat osariiki läbinud tormi jooksul tuvastati viis EF-3 taseme tornaadot, mis tähendab, et tornaado toob endaga tuule kiirusega 61 kuni 74 m/s. Kokku teatati üle kaheksa osariigi vähemalt 50st tornaadost. Üle osariikide kaotas tormis oma elu üle saja inimese. Täpset numbrit ei tea veel keegi, kuna otsingud ja päästeoperatsioonid veel käivad. Ühest Kentucky osariigi väikelinnast, Dawson Springs, on elanike sõnul alles vaid veerand – ülejäänust on alles vaid varemed.

Kentucky osariik saigi kõige tugevamalt haavata. Kõikidest seni teadaolevatest surmadest juhtusid 80 seal. Pühapäeva pärastlõunal oli ilma elektrita veel üle 50 tuhande majapidamise. Tormis varises kokku üks küünlatehas, mille töötajatest kaheksa surid ja kaheksa olid pühapäeva õhtuks veel leidmata. Nädalavahetuse tornaado oli Kentucky surmaderohkeim osariigi ajaloos.

Allikas: CNN(1)CNN(2)

Esmaspäev, 13. detsember

Lancasteri ülikoolis valminud uuringus leiti, et päikeseparkide ümber võiks loodusel aasana vabalt kasvada, mis toetaks mesilaste kogukondi. Päikesepargid on keskkonnale võrdlemisi head, kuid saaksid olla paremad, kui nende ümber aasalilli külvata. Sel viisil võiks päikeseparkidest saada väärtuslik elukeskkond ka tolmendajatele. Praegu on ka Eestis päikeseparkide ümbruses muru pea et null niidetud, kuid potentsiaali sumisevaks aasaks on neist nii mõnelgi.

Allikas: The Guardian

Reede, 10. detsember

Californias arreteeriti isa ja poeg augustis alguse saanud California põhjaosa laastanud Caldori maastikupõlengu alustamise pärast. 66-aastane David Scott Smith ja tema 32-aastane poeg Travis Shane Smith olid põlengu puhkemise ajal Eldorado rahvuspargis. Endi sõnul üritasid mehed hädaabinumbrile helistada, kuid ei leidnud selleks levi. Oma osalust põlengu alutamises eitavad nad täielikult ning ei mõista, miks neid arreteeriti. Ringkonnaprokuratuuri sõnul süüdistatakse mehi hooletusest süütamises (reckless arson). Võimalik, et põleng sai sädeme meeste hoolimatust tulistamisest metsas.

Caldori maastikupõleng kestis 14. augustist 21. oktoobrini sel aastal. See põletas maha pea 900 ruutkilomeetri jagu maad ja tuhat hoonet, vigastas viit inimest ja sundis tuhandeid oma kodudest evakueeruma. Caldori põleng oli California ajaloo suuruselt 15-nes maastikupõleng.

Allikas: BBC

Reede, 10. detsember

Iirimaad tabas teisipäeval torm Barra, mis tõi endaga väga tugevad tuuled ja vihma. Kolmapäeva õhtuks olid elektrita rohkem kui 20 tuhat majapidamist. Kohalikud meteoroloogid mõõtsid iile kiirusega kuni 37,5 m/s, mis langetasid puid, kokku kukkus üks sein ja ka ühed tellingud. Mereäärsetes piirkondades oli ka üleujutusi.

Reedeks jõudis torm ka Põhja-Prantsusmaale ja Põhja-Hispaaniasse, kus üleujutused olid palju suuremad. Hispaanias Navarre piirkonnas kaotas üks naine ka elu, kui maalihe ta autole langes.

Allikas: BBC, France24

Neljapäev, 9. detsember

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) avaldas uue suure raporti, milles tõdetakse, et Maakera maa- ja veevarud on jõudnud murdepunktini ning praegused põllumajanduspraktikad pole jätkusuutlikud. Raporti peamised leiud olid: inimtegevusest tekkinud mulla halvenemine mõjutab 34 protsenti põllumaadest; kui inimkond samamoodi kasvab nagu seni, viib kasvav vee vajadus põllumajanduses keskkonna katastroofideni ning juba täna ohustab veepuudus 3,2 miljardit inimest.

Lahenduseks pakub FAO põllumajanduse paremat planeerimist teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni abil, mis muudaks sektori kaasavamaks ja kohanevamaks. Samuti rõhub FAO jätkusuutlikkusele põllumajanduses.

Allikas: UN News

Esmaspäev, 6. detsember

Koperniku Atmosfääri Monitoorimise Amet teatas, et 2021. aastal tootsid kliimamuutusest kannustatud maastikupõlengud rekordilises koguses süsinikuheitmeid. Pikad ja intensiivsed põlengud paiskasid õhku 1,76 miljardit tonni süsinikku. Maastikupõlengu süsinikuheitmete esikolmikusse kuulusid Siberis asuv Sahha Vabariik, Türgi ja USA lääs.

Allikas: CNBC

Lugemissoovitus

New York Timesi interaktiivne kogumik 193 riigi kogemustest kliimamuutusega. P.S Jah, Eesti on ka kaasatud. Meie kohased märksõnad on: hülged, jää ja surnud järglased.

Loe siit: New York Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles