Iga natukese aja tagant kerkib ühiskonnas ja sellega meedias esile mingi üks suur teema. Ja siis ei kuule mitte millestki muust kui ainult sellest ühes suurest teemast. Kõik arvavad. Kõik väiksed arengud tuleb tiražeerida. Praegu on selleks energiaküsimus. Veits enne oli omikroni pealetung. Mis tuleb järgmiseks, selgub 3–7 tööpäeva jooksul. Nende kõrval jäävad aga varju kõik teised teemad. Ja lugejal viskab kopp ette.

Ausalt ei jaksa enam ühtegi meediakanalit lahti teha. Ikka sama jutt, mis kolm päeva tagasi. Ja mitte midagi sellest edasi ei arene. Jah, on putsis, aga iga Eesti elaniku elektriarve ära trükkimisega olukord vähem putsi ei lähe. Ainult segasemaks läheb ja keegi ei saa enam midagi aru ja keegi ei jaksa enam. Usun, et ajakirjanikud ise ka ei jaksa enam. Või äkki just jaksavad. Neil teemas sees elades on lihtne teemat arendada, sest nad saavad asjast aru. Samal ajal aga muutub kõigi teiste jaoks asi ainult segasemaks ja probleem hakkab keskenduma väikestele hüüdlausetele, mis tekitavad ainult vastumeelsust nende vastu, kes päriselt aidata saaks.

Tahaks karjuda kõigile meediamajadele: «PALUN, AITAB!!» Sellest kogu olukorrast on saanud munni mõõtmise võistlus, mida ei võida pikima munniga murdja, vaid see, kes kõige rohkem artikleid probleemist kirjutab või kes kõige kõrgema elektriarvega pensionäri üles leiab. Plusspunktid kõrgeima elektriarvega firma või ülekolmelapselise pere üles leidmisel.

Suurte üleküllastatud teemade kõrval on aga ka grupp inimesi, keda lausa traagiliselt ületiražeeritakse. Näiteks Repinski – kui mitu korda ma pean veel tema uue auto hinda ja riigikogulase palka kirjamustas nägema? Laske inimesel elada. Ja laske lugejal samuti elada. Sellise teemakäsitlusega muutumegi lammasteks, sest me kalgistume, sulgume endasse ja jääme info mitmekesisuse puudumisest lolliks.

Meil tõesti on energiakriis. Aga meil on ka vaimuenergia-, eluenergia-, tähelepanuenergia- ja lugemisenergiakriis. Ja neidki ei lahenda veel paari artikli kirjutamine, vaid äkki just mõne artikli kirjutamata jätmine. Huvitav mis kriisile see artikkel energiat juurde annab.

Kommentaarid
Copy