KESKKONNAKIRI Kus on liiga palju lund? Ja kus on liiga palju kuumust?

Tugev vulkaanipurse lõikas Tonga päevadeks maailmast ära. Foto: NOAA/SSEC/CIMSS
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 17. jaanuar

Reedel purskas Tongal veealune vulkaan, mis tõi tsunami Tongasse ja suuri laineid nii Jaapanisse, USA läänerannikul kui ka Peruusse. Tongas on rannikutel purunenud maju ja saar on suuresti tuha all. Teateid hukkunutest sealt veel pole. Samas on suhtlus Tongaga tugevalt häiritud, kuna vulkaan viis rivist välja veealused internetikaablid. Suurem osa infost tuleb praegu Austraalia ja Uus-Meremaa abil, kes toetavad Tongat satelliitkõnede tegemisega. Tongale tahetakse pakkuda rahvusvahelist abi, kuid kohalikud ametnikud on praegu abi edasi lükanud, kuna Tonga on seni olnud koroonavaba ja ei soovi, et võõrad viirust saarele tooks.

Ainsad teadaolevad surmad seoses vulkaanipurskega toimusid Peruus, kus kaks inimest laupäeval sealsel rannal uppusid, kuigi suurlainete hoiatused olid juba välja saadetud.

Allikad: The New York TimesReuters(1)Reuters(2)

Esmaspäev, 17. jaanuar

Mööda USA ida- ja kagupiiri rändab suur lumetorm, mis tõi nädalavahetusel mitmele poole üle 20 sentimeetri lund ja sentimeetrise jääkihi. Surma said kaks inimest, kui nad libeduse tõttu teelt välja sõitsid. Kümned tuhanded inimesed jäid elektrita. Sama torm tõi Floridasse ka kaks tornaadot. Esmaspäevaks ennustati, et torm liigub kirdesse ning võib mõnele poole tuua üle 30 sentimeetri lund üleöö.

Allikas: The New York Times

Kolmapäev, 12. jaanuar

USAs New Orleansi linnas toimus 27. detsembril suur kütuseleke. Collins Pipeline Co tõsiselt roostetanud toru lõhkes ja lekitas loodusesse üle miljoni liitri diiselkütust. Kütus reostas maapinnast, tappis loomi ning tekitas suure diislilombi Mississipi jõe lähedusse. 42-aastase toru roostetamine avastati juba 2020. aasta oktoobris, kuid selle parandamine lükati edasi, kuna toru haldaja leidis, et roostetase polnud liialt suur.

Allikas: The Guardian

Kolmapäev, 12. jaanuar

Brasiilias jätkuvad laastavad üleujutused. Kagu-Brasiilias Minas Geraisi osariigis sai üleujutustes 9. jaanuari ja 11.jaanuari vahel surma vähemalt 15 inimest. Oma kodudest on pidanud lahkuma üle 28 tuhande inimese. Kohalikud ametnikud jälgivad pingsalt paisusid, mis võivad iga hetk puruneda või ülevoolata, millest mõlemad on juba viimase kuu jooksul teistes piirkondades juhtunud.

Allikas: BBC

Kolmapäev, 12. jaanuar

Argentiina kannatab rekordilise kuumalaine käes. Temperatuur on päeval 45 kraadi kandis ja juba varahommikul on õues üle 30 kraadi sooja. Kuuma tõttu on mitmel pool üles öelnud elektrivõrk, mistõttu ei saa elanikud kodudes ka õhukonditsioneere või ventilaatoreidki kasutada. Kuumus mõjutab juba ka viljakasvatust. Mõnel pool riigis on kuum ilm tekitanud ka mardikate pealetungi, millesugust võib ainult kirjeldada apokalüptilisena.

Samal ajal kannatab kuumalaine käes ka Austraalia, kus mõõdeti 13. jaanuaril 50,7 kraadine kuumus. See on tekitanud ka ulatuslikke maastikupõlenguid. Ka seal on teatatud koduste kliimaseadete töötamast lakkamisest.

Allikad: Reuters, Postimees LemmikElu24

Teisipäev, 11. jaanuar

Maailma ainus süsinikku püüdev süsteem ebaõnnestub regulaarselt oma töös, mis paneb küsimärgi alla kogu sarnase tehnika kasutamise rakendatavuse. Kanadas Boundary Dami elektrijaamas töötav süsinikku püüdev süsteem, mis ehitati sinna 2014. aastal, lakkas korduvalt töötamast eelmise aasta teises pooles, püüdes kinni vaid 44 protsenti elektrijaama toodetavatest emissioonidest. Ehitamishetkel lubati, et süsteem püüab kinni kuni 90 protsenti jaama emissioonidest. Süsteemi ehitus läks maksma veidi üle miljardi euro, millest osa andis ka Kanada valitsus. Ekspertide arvates näitab süsteemi pidev läbi kukkumine seda, et süsinikku püüdvad süsteemid on mõttetult kallid, kuna need ei tööta, ja toimivad vaid fossiilkütuste kasutamise jätkamiseks.

Allikas: Vice News

Esmaspäev, 10. jaanuar

Lõuna-Aafrikas East Londoni linnas toimusid esmaspäevale eelnenud nädalavahetusel ulatuslikud üleujutused. Üle kallaste tulnud jõevesi uputas maanteid ja võttis endaga kaasa sadu kodusid. Üleujutustes sai surma vähemalt kümme inimest ning sajad jäid kodutuks.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles