KESKKONNAKIRI Neli tormi ja kaks naftareostust

Cars stop before a flooded area, after Cyclone Batsirai made landfall, on a road in Vohiparara, Madagascar, February 6, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Christophe Van Der Perre TPX IMAGES OF THE DAY Foto: CHRISTOPHE VAN DER PERRE
Jete-Ri Jõesaar
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 7. veebruar

Madagascarit tabas nädalavahetusel tsüklon Batsirai, mis niitis maha pea et terveid külasid. Tormis sai surma vähemalt 20 inimest. Peavarjuta jäi umbes 50 tuhat. Tormis hävis ka rohkem kui 200 kooli, mistõttu ei saa umbes kümme tuhat last lähiajal kooli minna. Torm muutis 12 teed ja 14 silda läbimatuks, mistõttu on päästjatel keeruline laastatud piirkondadesse jõuda. Ning seda kõike vaid kaks nädalat pärast seda, kui torm Ana tappis 55 inimest ja jättis koduta üle 130 tuhande elaniku.

Torm hävitas ka mitmeid viljapõlde, mis oleks kahe nädala pärast olnud valmis viljakorjeks. Madagascarit on juba pikalt laastanud põud, mis on suure osa elanikkonna jaoks muutnud toidu kättesaamise väga keeruliseks. Saagi hävimine, eriti riisi, muutis juba halva olukorra katastroofiliseks.

Allikas: BBCReuters

Reede, 4. veebruar

Džomolungma kõrgeim liustik South Col ehk Lõuna Mäekuru on sulanud 80 korda kiiremini, kui see tekkis. Liustikujääst, mille moodustumiseks kulus 2000 aastat, on sulanud 25 aasta jooksul 55 meetrit. Teadlased kardavad, et liustik võib järgmise 25 aasta jooksul täielikult kaduda.

Allikas: Sky News

Reede, 4. veebruar

USA keskosa tabas järjekordne lumetorm, mis viis elektri sadadelt tuhandetel inimestelt. Reedel oli ilma elektrita rohkem kui 370 tuhat inimest, sest lumi ja jää langetasid elektriliine ja puid. Keerulised ilmaolud muutsid raskemaks ka elektri taastamise, kuna teed on libedad, ohtlikud ja prahti täis.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 3. veebruar

Nigeeria ranniku lähedal plahvatas nafta tootmiseks ja ladustamiseks kasutatud laev. Laeval oli kümme meeskonnaliiget, kuid pole ametlikku infot, kui mitu neist oma elu kaotas. Reutersi andmetel nähti laevavraki lähedal vähemalt kahte surnukeha. Nigeeria valitsuse andmeil oli plahvatuse hetkel laeval 50 kui 60 tuhat barrelit toornaftat. Kogu õnnetust – selle põhjuseid ja mõju – veel uuritakse.

Allikad: Reuters(1)Reuters(2)

Kolmapäev, 2. veebruar

Ecuadori pealinna Quitot tabas esmaspäeval maalihe, mis tõi tervele naabruskonnale kaela muda ja kive. Kolmapäevaks oli teada 24st hukkunust, kuuest kadunust ning 52st vigastatust. Kümned kodud said tugevalt kahjustada. Maalihke tekitas suur vihm, millesarnast pole riigis kakskümmend aastat nähtud.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 1. veebruar

Torm Ana jõudis Madagascarile 24. jaanuaril. Sealt edasi rändas torm Mosambiiki, Malawisse ja Sambiasse. Tormi tekitatud üleujutustes sai surma üle 80 inimese ning see hävitas kodusid, haiglaid, infrastruktuuri. Oma kodudest pidi lahkuma üle 800 tuhande inimese. Tormi tervet laastamistööd veel hinnatakse, kuid see küündib kindlasti miljarditesse dollaritesse. Mosambiigis hävitas torm 778 kooli, mistõttu peavad 300 tuhat õpilast lähiajal koolitunde veetma telkides. Osa neist koolidest, mis terveks jäid, kasutatakse kodutuks jäänute majutamiseks.

Allikas: BBC

Teisipäev, 1. veebruar

Portugali kuivatab murettekitav talvepõud, mis sundis ametnikke nõudma hüdroelektrijaamadelt ajutist veekasutuse vähendamist. Novembris alanud põud on halvenenud ning tänaseks on pool riigist mõõduka põua tasemel, kuid 11 protsenti riigist ekstreemse põua tasemel. Portugalis on umbes 60 hüdroelektrijaama ning need toodavad umbes 30 protsenti riigi iga-aastasest elektrivarustusest. Praegu peavad neist kuus jaama oma töö pea et täielikult peatama ning põua jätkudes peavad seda tegema ka teised. Ametnike sõnul on töö peatamise eesmärk tagada piisav joogivee varu kaheks aastaks, juhuks kui selle aja jooksul ei lange riigis tilkagi vihma.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 31. jaanuar

Jaanuari viimasel reedel lõhkes Ecuadoris Amazonase looduskaitsealal naftatoru. Sellest tekkinud reostus mõjutas tugevalt kohalikku floorat ja faunat. Ettevõtte OCP toornaftatoru lõhkes, kui sellele langes kivi. Ettevõtte sõnul lõpetasid nad laupäeval torusse toornafta pumpamise ning palkasid kolm firmat reostust koristama. Suurem osa toornaftast saadi kokku korjatud, kuid osa pääses siiski piirkonna veekogudesse ning võib reostada kohalike elanike veevarustust.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles