SUUR ÜLEVAADE ⟩ Ööelu on taas tärkama hakanud

Foto: Kollaaž / Ypsilon
Ypsiloni Antropoloogiainstituut
, uurib yhiskondlikke olevusi ja kultuurikandjaid
Copy

Ypsilon kaardistas maakonniti esimesed kohad, kus midagi juba toimub ja kus kohe toimuma hakkab.

Üksinda pidupanemist ei maksa lõpuni maha teha, pikkade pealesunnitud koroonakuude vältel pole ka tegelikult palju muud üle jäänud. Üksi juues ei pea alkoholi jagama, ei pea markide, pokaalide ja kõrtega peenutsema, pole vaja ümbergi riietuda. Lisaks ei saa üksinda juues ei liigse suupruukimise eest molli, ega satu seksuaalse väärkohtlemise osaliseks ja hommikul pole sõprade ja tuttavate ees piinlik. Välja arvatud nende mõnede ees, keda sa mälus peaga telefonitsi paika panid. Aga inimene on sotsiaalne ja seltskondlik olend ning tõenäoliselt kohe kaduvate koroonapiirangute tõttu tuleb meil taas üksteisega tihedamalt lävima asuda ja seda ka peopanemise mõttes. Pärast ametlike piirangute maha võtmist tuleb need ka iseendist maha võtta ja kus seda ikka paremini teha kui kriisi üle elanud ööklubides. 

Järvakandi ööklubis Cinema esines 09.04.2016 täismaja ees ansambel Patune Pool
Järvakandi ööklubis Cinema esines 09.04.2016 täismaja ees ansambel Patune Pool Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

MAARDU on tuntud... või siis tegelikult tundmatu oma ööelu poolest. Ilmselt on Tallinna külje all paiknemine turgu korrigeerinud nõnda, et olulisemad öised elamused nopitakse sealt. Teadjad leiavad kohapealt puhvetid nimega Bogema ja Fortuna - stiililiselt sarnased, veebis kasinalt esindatud maitsetud urkad, millistes nädala sees peamiselt süüa, nädalavahetusel sellele lisaks kärakat ja näopeksu pakutakse.

TALLINNA ööelu ei hakka me põhjalikumalt käsitlema, Tallinn on piisavalt suur ja siit võib igaüks ise sobiva künatäie leida. Kui, siis nii palju, et juba 11. märtsil esines Parda 9 asuvas MJClubis Venemaalt pärit ja 90ndatel siinmail tuntud olnud, kuid tänaseks U-kategooria staariks kukkunud Ruki Vverh ning Hollywoodis Kanine. Ilmselt parima avamisstardi teinud klubid reklaamisid sündmust vihjamisi välja kahel moel - kui piirangud jäävad, saab asi 23ks läbi, kui kaovad, kestab läbu hommikuni. Ideaalset starti siiski ei tulnud, kuna piirangud olid reedel veel alles. 

Tallinna välistab käsitlemisest ka fakt, et siin võis kogu piirangute aja rahulikult keelatud ööelu nautida. Nii näiteks sulges üks vanalinna n-ö Bermuuda kolmnurgas asuv kõrts nädalavahetustel peale 23-e lihtsalt peaukse, tõmbas kolmandikule kõrtsist ette kardina ning suunas rahva selle taha pidutsema. Käitumisviis, mida väikeste kohtade pisikese kogukonnaga urkad endale vahele jäämise suure tõenäosuse tõttu lubada ei saanud.

KEILAST on suurepärase teejuhi alles hiljuti kirjutanud Saue Gnoom, kes muu hulgas puudutab oma ülevaates ka sealseid puhveteid. Scottish House on võimaluste piires siiani toitlustamist pakkunud, viimased elava muusikaga õhtud toimusid 2019. aasta sügisel. Lootuskiir paistab omanikeni siiski jõudnud olevat, kuna hiljutise kuulutusega otsitakse juurde teenindajaid. Ainus mingilgi moel ööklubi meenutav koht paistab Keilas olevat Ö-klubi. Kuigi viimased korralikud peod jäid erandkorras piirangutest vabastatud aastavahetusse ja enne seda sügisesse/suvesse, on puhvet vahepealsel ajal püüdnud end elus hoida esto-motiiviga sushide keevitamise ning erapidudeks ruumide rentimisega.

LOKSA: Sinna kuhu Läänemere lained randusid, sinna Loksa mehed kuivalt mandusid.

HIIUMAA ainus ööklubi Carriba on koroonapiirangute tõttu suletud. Viimane aktiivsus sotsiaalmeedias pärineb 2020. aasta detsembrist, mil klubi oma sõpradele häid pühi soovis, viimane sündmus jääb aga juba esimese eriolukorra eelsesse aega enam kui 2 aastat tagasi. Pea 15 000 liikmega kohalike grupis «Hiiumaa Heaks» on kõrtside ja kohvikute aktiivsust märgata küll, kuid see piirdub lõunapakkumiste ja kuklipiltidega. 

NARVA Art Club Ro-Ro on kindlasti valmis. Juba praegu on paigas üritused 19. märtsiks ja 1. aprilliks ning mitte niisama klassikalise odav-hellad-patuse-poole-velled tüüpi pask vaid korralike esinejatega elektrot ja industriaali viljelevad kollektiivid Eestist ja Venemaalt. Ypsilon on juba ammu arvanud, et Narval tasub silma peal hoida, ööelu kontekstis ainuüksi Ro-Ro tõttu juba 19. märtsil.

Ka Club Avenue on rasked ajad üle elanud. Sündmuste kalendrit hetkel veel leida ei õnnestu, kuid sotsiaalmeedia kinnitab, et aastavahetusel võis klubis hommikuni pidutseda ning erasündmusteks kasutati klubi ruume ohtralt ka muul ajal. Ennast Narva parimaks tantsupõrandaks kutsuva ja samas hoones ühes samanimelise kontserdisaaliga tegutsev klubi Genevaga on asi umbes sama.

NARVA-JÕESUU inimesed saavad headel aegadel hädapärast näiteks Nooruse Pubis jalga keerutada, head ajad aga käes veel ei ole, sest end Iiri pubina presenteeriv einelaud mingeid avalikke plaane kohaliku rahva meelelahutamiseks välja käinud ei ole. Ja mõistlik inimene Narva-Jõesuus mingi suvalise iiripubiliku einega end loomulikult mürgitama ei hakka. Narva-Jõesuus süüakse Franzias.

Discovery Event Club JÕHVIS näitas samuti end viimati aastavahetusel, mil kaheks imeliseks ööks uksed varahommikuni lahti olid. Jewe kaubanduskeskuses tegutsev event club lubas aastavahetusele järgnenud õhtul rahva saali lausa oma alkoholiga, vesipiip oli 20% soodustusega. Tasub silma peal hoida - arvata on, et rahva tagasi tantsusaalidesse meelitamiseks on lokaalid valmis veelgi ulmelisemaid kampaaniaid korraldama. Siiski - tegemist on soliidse kohaga, kodulehel seisva info kohaselt sinna spordiriietes sisse ei lasta. 

Ka Jõhvi Keldrisse tasub sammud seada. Teha pole seal ilmselt mitte kui midagi, kuid koroonaajal Ida-Virumaal kohalike põhikooliõpetajate toel üle-Eestiliseks sümbolkoldeks kujunenud urkas teeb iga endast lugu pidav siseturist nüüdsest vähemalt korra elus ühe «Jõhvi» salati ja irevil selfie

Viimased kümmekond aastat on Jõhvi Kelder olnud eelkõige ööbaar, kus ka tantsitakse. Klientuur on nii eesti- kui ka venekeelne.
Viimased kümmekond aastat on Jõhvi Kelder olnud eelkõige ööbaar, kus ka tantsitakse. Klientuur on nii eesti- kui ka venekeelne. Foto: Ilja Smirnov

Umbes sarnaseid teenuseid pakuvad ka ülejäänud Jõhvi pubid, näiteks Beer House, Alzur Grand Caffe ja Vanameistri. Viimase teeb sümpaatseks asjaolu, et kasinal ajal pole nad piirdunud pelgalt sealiha-marinaadi-ja-õlle-saatel-kiirelt-makku-kombodega vaid on kohalikule rahvale regulaarselt muusikaviktoriine korraldanud.

KOHTLA-JÄRVE kõige vastupidavamaks baariks on Vagun, mis on üle elanud selliste ulmeliste nimedega legendaarsed urkad nagu Trilobiit, Turist ja Skorpion. Tähelepanuväärne on, et baar on kogu oma tegutsemisaja olnud ühtlasi ka kodutute loomade varjupaik.

Baari juures olevas parklas on 21 aasta jooksul ilmavalgust näinud 134 kassipoega ning neile kõigile on Svetlana [baari perenaine] kodu ja hoolivad peremehed leidnud. Põhjarannik, 15.10.2019. 

Ööelu ärkamise kohta Kohtla-Järvel Ypsilon järeldusi teha ei oska. Kohalikud kõrtsid nimedega New-York City Club ja BIS Bar mõjuvad sama müstilisena kui lumeinimesed ning eeldavad käsitlemiseks pikemaid antropoloogilisi uuringuid otse põllul.

Illustratsioon: Ekraanipauk feissarist / Ypsilon

SONDA kõrts on elus! Aastavahetusel pandi pidu, muul ajal pakutakse pitsat. Iseasi, kui suur see kohalik 380 elanikuga aleviku pitsaturg on. Ilmselt on aga tolle legendaarse kõrtsu haare suurem ja katab vabalt ka lähedalasuva Kiviõli. Kuidas muidu seletada fenomeni, et enne koroonat suutis see omamaiste tippartistidega paar korda kuus teise alevikutäie rahvast tervelt Virumaalt kokku meelitada. Tärkavat peoaktiivsust siiski veel märgata pole. 

JÕGEVAL on ööklubidega võrdlemisi kitsas. Peamiselt öösse tiksuva pubikultuuriga väikelinnas saab jalga tantsutada Saksa pubis. Google'i arvustuste abil saab teada, et tegemist on Jõgeva ainsa korraliku joogikohaga. Vähemalt Eggerti, arvustuse autori, arvates. Enne piiranguid ja hetkeks aastavahetusel moondub pubi klubiks – DJ-d, auhinnamängud, tervitusjoogid igal nädalavahetusel ja see kõik reklaamitud absoluutselt suurepärastel digipostritel. Pubi on oma logonäoks valinud multika «Oota sa!» hundi, kelle peamised iseloomuomadused olid suitsetamine, vandaalitsemine, seaduse rikkumine ja väiksemate kiusamine. Kas hunt ka pubi klubiõhtute nägu on, saab teada loodetavasti varsti.

PÕLTSAMAA ainus ööklubi, Club Pardon on valmis. Vaimselt, füüsiliselt, Facebooki ürituseliselt. 18. märts on avamine. Avatakse nii uksed kui kevadhooaeg. Ja see pole veel kõik! Klubindus pole Põltsamaal reserveeritud ainult täisealisetele, ei-ei. AG-d ja DJ Simon Jayd saavad kuulama minna kogu 16+ rahvas. Ainult 8 euri peab tagataskus piletiks olemas olema. Club Pardonil on ka varasemalt uste kinni-lahti panemisega kogemusi. 2014. aastal kirjutas Vooremaa, et Club Pardon paneb Põlvamaal uksed kinni. Ainult viis aastat hiljem tegi klubi kambäki – sama nimi, uus omanik, aga klubi nagu klubi ikka.

PAIDES on aeg-ajalt arvamusfestival. 

TÜRIL pole millegi pärast muretseda, sest linna külje all on Türi-Alliku, kus juhtumisi asub ka Eesti suurim ööklubi – Garaaž. Suvel avatud ja sügisel suletud klubi, mis on juba mitmetest teistest klubidest ees, sest mitte ainult ei esinenud seal Anne Veski, vaid proua toodi limusiiniga lausa lava ette. Garaaž pole seni veel teada andnud, kes järgmisena limusiini istub, kuid ruumi on palju, mida täita ning küllap see ka varsti täidetud saab.

HAAPSALU ööklubi Africa on samuti kohe avamas. Tegemist on Eesti ühe vanima ööklubiga, mille interjööri kujundamisel on kasutatud skulptor Tauno Kangro poolt loodud suuri erootilisi afrikaanitüüpseid inimskulptuure. Seega kui partnerit kohe esimese hooga ei tule, võib toopi panna ja skulptuure kabistada. Parem ikka kui mitte midagi, sest Tartus on veel kehvemini, seal pole midagi, sealse turuhoone ees on Kangro seaskulptuur, ega tartlaste seaga tantsimine kuidagimoodi parem välja ei näe. Aga nali naljaks, klubil on korralik valguspark ja helisüsteem, Haapsalu on tore koht ja tegemist on igati korraliku peokohaga.

Lääne-Virumaalt leiab midagi, mis kuidagigi rahvarohke klubi mõõdu välja kannab, ainult RAKVEREST. Kuigi mõned linnad on maakonnas veel, on sealsete klubide näol tegemist nišiurgastega, millest lähemat juttu tuleks teha mõnes sügavamas antropoloogilises uurimuses. Näiteks KUNDA ainus 90ndatel rajatud baari moodi asutus kohanes olude ja klientidega niivõrd orgaaniliselt, et ehitati mõne aasta eest ümber vanadekoduks. 

Rakveres asuv Virma Pubi on ilmselt üks menukamaid ja skandaalsemaid kohalikke pidutsemispaiku. Selle ürituste kalender on hetkel tühi, viimati on üritatud teha midagi jaanuari lõpus ettevaatlike retrodiskode nime alt. Samas on klubi panustanud aktiivselt korteriläbudesse – nimelt on võimalik menüüst tellida Netflix kombot suupistetena ning kokteile 2l ämbrite kaupa, lihtsaid variante muidugi, nt gin punase Schwepsiga.

Mjau nimelise asutuse viimane Instagrami postitus on pärit ca 1,5 aasta tagant. Muidu üsna aktiivne mürgeldamiskoht, mida külastab sageli ka Eesti artistide koorekiht. Sarnaselt Virmaga figureerivad mõlemad regulaarselt kohaliku ajalehe krimiveergudel, kui taas mõni üli-ergastunud kukeke pasunat poleerib. Aga see võib olla ka ajalehe probleem. 

PÕLVA on üks väheseid väikelinnu, kus klubilembelistel on veidigi valikuvariante. Võinoh, kaks varianti. Ja üks neist on linnast väljas. Teine aga täitsa kesklinnas. Ööklubi Kino on Põlva versioon Tartus kunagi tegutsenud Club Illusionist ehk siis mõlemad asuvad endistes kinomajades. Mil Club Illusioni ruumides enam shotte ei võeta, siis Kino näib olevat olnud ikka päris katuseid kergitav asutus. Oktoobris toimunud peol, kus esines duo Respekt, oli saal rahvast pungil. Kas see märgib Kino või Respekti vägevust, jääb saladuseks. Uue avamise kohta Kino midagi öelnud veel pole, kuid kui kohas juba zumba trenne ja poissmeestepidusid korraldada saab, siis ega need uksedki kinni jääda saa.

Põlva külje all Mammastes saab pidutseda juba legendaarseks saanud ööklubis LIFE, mis on suutnud pidu pakkuda juba 17 aastat. Paistab, et ajahammas klubile peale ei hakka, sest peo-ootuse lõhn on klubi Facebooki lehel üleval. Mil mitmed klubid kutsuvad kohale nimekaid tegelasi, kes rahva kokku tooks, siis LIFE võtab kogukonda arendavama suuna ja küsib oma klientidelt otse, mis üritusi nemad näha tahaks. Laiskus või kavalus – mis seal enam vahet, kui peole saab minna!

RÄPINA klubi Võhandu on vast kõige paremini piirangute kadumiseks ette valmistunud klubi Eestis. Juba 4. veebruaril tundsid nad õhus pidude naasmise atmosfääri ja teatasid, et nemad panevad kalendrisse 25. märtsiks Terminaatori kontserdi, sest selleks ajaks on ööelu piirangud kadunud. Loodame, et tegemist on nende näol siis väikest viisi selgeltnägiajtega. Tänaseks on neil 18. märtsiks kalendrisse potsatanud ka pidu nimega «Suur vabanemine», kus esineb HUNT, kes näib olevat klubi Võhandu resident-esineja. Varemgi on ta saali neil täis toonud. Eks tuleb anda rahwale seda, mida rahwas kõige enam vajab. Ning selleks on tümmi järgi õõtsumisest kleepuvaks tõmbuvad põrandad ja personaalruumi kadu.

PÄRNU on praegu sama karismaatiline nagu suvine Tartu.

Raplamaal on kaks klubi. «Maakonna populaarseim ööklubi» Cinema asukohaga JÄRVAKANDIS ning «rahva lemmik kogunemiskoht» Madhouse RAPLAS. Kui esimene on koroonaajal end rohkem toitlustajaks ja kohvikuks pööranud ning pakub cateringi ka majast väljapoole, siis Madhouse on uksed kinni hoidnud. Aastavahetuse erisus andis neile siiski võimaluse Hellad Velled külla kutsuda. Ööelulist aktiivsust vähemalt esialgu kummastki asutusest ei paista. 

KURESSAARE võib küll mandrist eraldi olla, kuid peokultuurist mitte. Kõiki diivasid kokku toov Club Diva on diivanil nihelema hakanud ja hellitab lootusi peoks. Aga tark ei torma ja Diva võtab asja rahulikult, jagades 8. märtsil muidugi kõigepealt naistepäeva tervitusi ning siis Kaja Kallase Facebooki postitust potentsiaalsest piirangute leevendamisest omapoolsete sõnadega: «Sõbrad võib juhtuda, et saame taaskohtuda pika pausi järel.» Varasemalt on Club Diva toonud Kuressaarde ka näiteks Tartu, kui esinesid kultusbaari Sodiaak tähed Arnold Oksmaa ja DJ Heiki, ning Võsu, kui esines 5MIINUST. Mis linna või baari Diva tulevikus Kuressaarde toob, näitab Kallas.

Kuressaareski aga on veel veidi valikut. Vist. Seal on olemas ka Club Privilege, kuid kas see ka suure avamisega kaasa läheb, jääb ebaselgeks. 2020. aasta 12. märtsil teatas klubi, et toimuma pidanud Liis Lemsalu kontsert on edasi lükatud. Paistab, et siiamaani, sest elumärke klubi oma sotsiaalmeedias pärast seda näidanud pole. Usun, et ka Liis Lemsalu jaoks oleks privileeg Club Privilege'is esineda, nii et pöidlad pihku, saarlased, ja #Lemsalusaarele2022.

TARTU on lihtsalt mingi kummaline väike puust linn, kus ei ole ühtegi ööklubi. Isegi Zavoodi pole enam. Käiakse raamatukogus ja juuakse Toomemäel õlut. Valitsuse toel pidavat järgmisel aastal sinna internett veetama ning ülejärgmisel aastal tehakse linnast korraks Euroopale lohutus-kultuuripealinn. Samas, tänu sellele, et Tartu nii korralikult imeb, pole Pärnu veel siiani merre vajunud.

17.01.2022 tähistati Tartu Turuhoone sea Roosi sünnipäeva. Sellel puhul võeti maha ka sea jõulukostüüm ning pakuti sooja teed ning kooki
17.01.2022 tähistati Tartu Turuhoone sea Roosi sünnipäeva. Sellel puhul võeti maha ka sea jõulukostüüm ning pakuti sooja teed ning kooki Foto: Kristjan Teedema

VALGA ütleb «JAH» klubile, aga inglise keeles. Klubi YES on olemas, aga, nagu paljud teisedki, alates aastavahetusest vait nagu sukk. Ju siis veel äraootavas olekus. Klubi YES aga pole mitte mingi tavaline koht, ei-ei (aga inglise keeles), sest neil on face control. See on ainult kõige kõrgema klassi asutuste kasutatav tehnika, kus turvamees võib puhtalt kellegi lõusta pealt otsustada, kas on klubisse lastav tüüp või ei. Isegi kui lõusta külge ühendatud näppude otsas on piisav piletiraha olemas. Valga on erudeeritud koht siiski ning kui klubi YES uksed avab, tuleb sinna järelikult minna ainult oma parimates riietes ja oma ilusaima näoga.

VILJANDI on linn, kus on suurepärane hipsterite-osside tasakaal. TÜVKA tagab stabiilse kultuurikihi sissevoo ning ossid tagavad ööklubide ellujäämise. Küll mitte iga klubi, sest Viljandi tuntuim ööklubi Cheers pani detsembris DJ-seti ja rummkoolad kotti. Kuid olgem mureta, Cheersist jäid maha siiski mõned variandid viirusekollete tekitamiseks. Näiteks Club Lounge, mis oma nimelt on natuke paradoksaalne, kuid loodetavasti sisult igati selgepildiline. Peotundlaid nemad aga veel võdistanud pole. Aastavahetuse peod tulid ja läksid ning 8. jaanuaril pani klubi oma uksed ajutiselt kinni. Avamine on neile igati lubatud, sest Facebooki piltide järgi on nende igal joogil kas kihid, mingi sinine koostisosa või vahukooremüts ning need on kõik väärtused, mis tänapäeva Eestis kindlasti säilima peavad.

Viljandis on ka Club V. Tõlkes tähendab see vist Club Viljandit. Ka nemad on sukasarnases vaikuses olnud alates aastavahetusest. Näib, et mingi hetk katsetasid nad ka kella 18–23 pidudega, kuid ürituste kalendris ja klubi sotsiaalmeedias haigutab praegu tühjus. Viimane esineja oli neil aasta esimesel päeval ansambel Kurjad Plaanid. Kahtlane värk, et pärast seda on klubi vait olnud…

VÕRUS on Tartu, Club Tartu. Tartu aga on kinni, lukus alates novembrist. Isegi aastavahetuse pidu ei tehtud. Kuid vähemalt sõpru peavad nad meeles. Esimesel veebruaril postitatud «Head sõbrakuu algust!» postituses mudivad nad ka lootusi avamiseks. Klubi kodulehe allääres seisab: «Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.» Vot, terve klubi on alkohol. Nagu täiskasvanutele mõeldud Hansu ja Grete muinasjutt. Kui avamiseks läheb, siis, võrukad, ärge kodust tulles leivapurust rada unustage.

Paistab, et võrukatele meeldivad linnadega seotud klubinimetused, sest seal on ka Club Capital. Tõlkes klubi Pealinn. Eks iga linn võib olla millegi pealinn, olgu Võru siis klubipealinn, kui ta seda soovib. Kahjuks jääb aga ebaselgeks, kas ta soovib, sest Club Capitali sotsiaalmeedia ei anna vastust küsimusele: «ajou, millal pidu saab?» Viimati jagas klubi 1. veebruaril Toila laululava üritust ja enne seda on postitused 2020. aastast. Kas tõesti on «Võru meeletuim ööklubi» igavikku langenud? Parem oleks, et piirangud kiiresti kaoks, sest see küsimus jääb muidu piinama ja pidutsemiseks mõeldud öötunde varastama.

Kokkuvõtteks

Tärkamine on toimumas, klubipõllul on esimesed idud end kauaigatsetud ööelu porimülkast välja ajanud ning karta on, et juba õige pea lööb see taas harjumuspäraselt haljendama. Loodetavasti pakuvad inimeste peoalased jällenägemised neile seda headmeelt ja rõõmu, millest viimasel ajal nappinud on. Mohhiitoklaasi juures kaheeurose bensiiniliitri pärast ei nuteta, seda enam, et kohe hakkavad jälle need peoimed peale, inimeste vahel juhtub kui endid käest lasta ja tõenäoliselt ei peagi üks korralik peolemb enam igal hommikul harjumuspäraselt üksinda iseenda kõrval silmi lahti tegema.

Ypsiloni lootusrikkuse eriauhind läheb aga Narva klubile Ro-Ro, kus juba 19.03 suurepärast showd nautida saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles