YPSILONI KOKK 25 euro eest nädala toit kahele

Illustratsioon: Ypsilon / montaaž

Mäletate veel meie lugu Ypsiloni kokast Karlist ja meie lubadust, et võtame oma lugejalt vajaduse igapäevasele toidule liigselt raha kulutada? Nüüd võib lubaduse täidetuks lugeda – käisime Karliga Keskturul ja ostsime 25 euro eest nädala pajuki, veetsime tooraine roogadeks vormistamiseks paar ühist meeleolukat tundi köögis ning lihtsad ja maitsvad road valmisid kui imeväel.

Mida me oma 25 euro eest saime? Kilo veisehakkliha, kilo rääbist – kuna räime parajasti turul polnud – paki mune, paki jahu, toiduõli, kodujuustu, kartulit, sibulat, porgandit, peterselli. Midagi oli ka endal kapis: äädikat, loorberilehte, seesamiseemneid ja pipart näiteks. Sellest piskust andis välja võluda nii isuäratavad kartulikrõbedikud kui kalavormi, marineeritud rääbised, kahte sorti pelmeenid ja kõige lõppu isevalmistatud nuudlitest omletiga täiendatud nuudliroa.

Karli on võlur, selles pole kahtlustki ja tema magic on alljärgnevate klippide abil meile kõigile hõlpsasti järgi tehtav. 25 eurot nädalaks, ühest roast ülejäänud tooraine on teise roa alusmaterjaliks. Midagi ei jää üle, midagi ei jää puudu. Midagi ei jää silmale lahjaks ja kõhtki tühjaks.

Mida Ypsilon öelda tahab, on see, et sööge vähese raha eest palju ja hästi ning põletage oma raha ööklubides, mitte köögis!

Kartulikrõbedikud

Suurepärane hommikusöögiks, sobib süüa ka muul ajal, lihtne valmistada samuti. Iseäranis Šveitslased pidavat neid armastama. 

Vaja läheb:

  • 4 kartulit
  • 1 muna
  • maitserohelist
  • pipart, soola, õli praadimiseks

Pese, koori ja riivi jämeda riiviga neli keskmist kartulit. Lisa saadule maitse järgi pipart ja soola, sega läbi ning pigista seejärel liigne mahl kraanikaussi. Löö kartulile selga üks muna, sega veelkord läbi ning pane pann tulele. 

Pannile pane pisut õli (võib olla ka miskine muu rasvaine) ning lase see kuumaks – alati on hea pann enne praadimist koos õliga kuumaks ajada. Kuumale pannile aseta keskmisel kuumusel särisema üsna suvalise kujuga pigem «karvased» kartulitaignapätsid. See muide on oluline! Kui sa pätsid kõvaks kokku mätsid, hakkavad need seest keema, ei küpse kiiresti krõbedaks ning lagunevad menetlemise käigus pannile ära.

Kui pätsid krõbe-kuldselt pruunikad välja näevad, on aeg need taldrikule panna. Kõrvale passib näiteks hapukoor. 

Pelmeenid

Omatehtud pelmeenid on iga toidulaua uhkus. Ja omatehtud selles mõttes, et algusest peale enda valmistatud. Kõlab ulmelisena, kuid tegelikult täiesti jõukohane. Ja kui juba seesinane töö käsile võtta, tasub suurem laar valmis meisterdada – hiljem sügavkülmikust hea võtta. 

Protsess jaguneb kaheks – taigen ja täidis. Meie tegime taigna ühest kilost jahust. Sai päris suur kogus, kuid etteruttavalt lisan, et sama taigna saab väga edukalt moondada ka pastaks. Ehk siis – kui oled pelmeenid valmis teinud, võid ülejäägist noa ja taignarulli sihikindla kasutamise abil ühe suurepärase nuudliroa valmistada (retsept ise allpool). Täidistega võib vabalt fantaasiat kasutada. Guugeldage ja näete ise, milliseid imelisi kombinatsioone olemas on. Meie valisime kaks – kohupiima-kartuli ja veisehakkliha variandid. Muidugi on täiesti okeid ka seened, mingid köögiviljamiksid, mõne muu looma liha jne. Seahakkliha võiks aga enne taignasse panemist läbi praadida. 

Taigen:

  • 1kg nisujahu
  • 1tl soola
  • 0,5L käesooja keedetud vett

Sega komponendid kokku ja sõtku, kuni taigen hakkab käte küljest lahti tulema. Vahepeal võid vajadusel veidi jahu lisada. Valmis taignapäts paki toidukilesse ning pane külmikusse pooleks tunniks rahunema. Paras aeg täidiste tegemiseks. 

Täidis 1:

  • 1kg veisehakkliha
  • 1 suurem sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1tl soola, maitse järgi pipart

Sibul haki ja prae klaasjaks, küüslauk lihtsalt haki või purusta pressiga, sega komponendid omavahel ühtlaseks. 

Täidis 2: 

  • 0,5kg maitsestamata kohupiima
  • 5 keskmise suurusega keedukartulit
  • maitserohelist
  • soola ja pipart

Purusta keedukartulid näppude ja kahvliga, lisa ülejäänud vajalik ja sega kõik komponendid ühtlaseks. 

Näputöö tegemiseks vabasta lauast mingi suurem ala. Puista sellele jahu, lõika taignast tükike ning hakka rullima. Kui taigen kleepub, viska jahu juurde. Rulli taigen õhukeseks ning mõne õhema servaga klaasiga lõika sellest kettad. Kui on olemas ümar väiksem piparkoogivorm, siis kasuta julgelt seda. Pane täidis ketastele, no selline suure kuhjaga teelusikatäis vabalt, vaata ja proovi paari esimesega, kuidas välja tuleb ja mätsi pelmeenid videos näidatud moel kokku. Tee esimesed rahulikult ja proovi mingi süsteem või nõks kätte saada. 

Prae pelmeene keskmisel tulel õlis, puista üle maitserohelisega. Kui tavaliselt serveeritakse pelmeene hapukoorega, siis päris maitsev variant on neid ka sojakastmesse pista. 

Kalavorm

Taaskord lihtne, kuid toitev roog, mida tasub teha vähemalt kahe toidukorra jagu. Meil siin minimaalsete komponentidega, kuid retsepti saab kindlasti ka täiustada täpselt sellega, mida omal külmkapis parasjagu leidub, näiteks riivjuustu või marineeritud kurgikesega. Viimast võib hakkida ka vormi sisse või serveerida lihtsalt toidule kõrvale. 

Vaja läheb:

  • Paar/kolm keedukartulit
  • Paarsada grammi maitsestamata kohupiima
  • 6 räime (meil olude sunnil rääbis)
  • Üks muna
  • Soola ja pipart
  • Maitserohelist

Puhasta kala, muuda see liblikfileeks, viiluta keedukartulid. Sega kokku kohupiim, muna, maitseroheline ja -ained. Vooderda mingi väiksem ahjukindel vorm seest küpsetuspaberiga ning jaota kõik komponendid kihikaupa sellele. Näiteks järjekorras kartuliviilud-kohupiimasegu-räimed-kartuliviilud-kohupiimasegu. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20 minutit. 

Marineeritud kala

Aus ja maitsev kraam, mida hinnatakse ka peolaual. Säilib külmikus mitu päeva, mistõttu tasub teha taas veits suurem kogus. Variante erinevaid, ka maitseainetega saab mängida vastavalt oma maitsele. Meie pakume välja kaks klassikalisemat varianti – üks paneeritud ja praetud, teine liblikana toorelt marineeritud. Mõlemad imehead. 

Marinaad:

  • 1 suurem porgand
  • 1 suurem sibul
  • 5 lehte loorberit, 5 pipratera, 5 vürtsitera
  • 1tl soola
  • 1tl suhkrut
  • 0,5l vett
  • 4spl äädikat (10%)

Porgand ja sibul viiluta, lisa kõik muu ja lase keema. 

Kalad jaotasime kaheks – pooled muutsime liblikfileeks, pooltelt eemaldasime pelgalt pea ja sisikonna. Neid viimaseid keerutasime soola ja pipraga maitsestatud nisujahus ning praadisime keskmisel kuumusel õlis kuni kuldpruunsuseni. 

Panime kalad eraldi anumatesse, ladusime kihiti marinaadis olevate porgandite-sibulatega ning valasime marinaadivedelikuga üle. Liblikfileeversioonile lisasime ka 1spl jagu oliivõli. 

Kui kõik see on tehtud, kata anumad tükikese toidukilega, võid panna alustassi veel vajutuseks peale ning seejärel pane kogu kupatus külmikusse marineeruma. Umbes 12 tunnist juba piisab. 

Parim koos marinaadisibula ja porgandiga leival serveerituna. 

Nuudliroog

Kõige viimaseks jäi nuudliroog, mille üheks komponendiks on omlett. Selle võid valmis teha muide täiesti eraldi ja hommikusöögina nahka panna. Nagu eespool lubatud, võid nuudlid selle roa tarbeks pelmeenitaignast ise valmistada – see ei ole sugugi keeruline. 

Vaja läheb:

  • Pastataigent (vt pelmeenitaigna retsepti)
  • 1 porgand
  • Umbes sama palju paprikat, lillkapsast, hiina kapsast
  • 1 küüslauguküüs
  • Küüslauguga võrdne ingveritükk
  • Sibulapealseid
  • Soola ja pipart
  • Törts sojakastet

Omlett:

  • Kaks muna
  • Pisut sojakastet ja pipart
  • Rohelist sibulat

Jaota omletisegu õhukeselt pannile, prae, keera rulli ja tõsta eemale jahtuma. 

Rulli tükk pelmeeni- või pastataigent õhukeseks, pane jahu pisut vahele ning voldi kokku. Viiluta volditud taigen nuudliteks. 

Vormista köögiviljad õhukesteks ribadeks, küüslauk ja ingver haki peeneks. Lillkapsas murra lihtsalt väiksemateks tükkideks. 

Pane pannile toiduõli ning sel korral kasuta kõrgemat temperatuuri. Alusta praadimist küüslaugust ja ingverist, mõne minuti pärast lisa porgand, seejärel juba kapsas. Nuudlid ja lillkapsas pane umbes neljaks minutiks keevasse vette keema. Seejärel kurna ning lisa pannile. Prae ja sega, maitse ja maitsesta soja ja pipraga, võid ka tšillihelbeid panna. Kõige lõpuks lisa õhukeseks viilutatud omlett ja hakitud sibulapealsed ning kuumuta veel kiirelt läbi. Lihtne, soodne, toitev ja täisväärtuslik ning mis kõige tähtsam – väga maitsev!

Kui proovisid meie retsepte järele ning tahaksid oma kogemusi jagada, pane need aadressile toimetus@ypsilon.ee. Kõigi fotosid ja kogemusi jagajate vahel loosime aprilli lõpus välja Ypsiloni nädala pajuki. 

Tagasi üles