KESKKONNAKIRI ⟩ Mis tabas jälle nii Austraaliat kui Brasiiliat? Ja mis põleb Indias?

Inimene vaatamas tõusvat vett. EPA/DARREN ENGLAND Foto: DARREN ENGLAND
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Laupäev, 2. aprill

Suur vihmasadu tekitas Brasiilia lõuna- ja kaguosas mitu maalihet, mille tagajärjel suri vähemalt 16 inimest. Paratys, ajaloolises 43 tuhande elanikuga linnas, langes ühe päeva jooksul 322 mm vihma, mis on tavaliselt keskmine vihmakogus kuue kuu peale. Paraty linnapea sõnul jäi koduta 70 perekonda, kellele ajutist peavarju pakutakse. Maalihked blokeerisid teid, isoleerisid terveid linnaosi ja viisid mitmetelt elektri. Suri seitse inimest. Lähedal asuvas Angra dos Reisis suri vähemalt kuus inimest. Viimastel kuudel on Brasiiliat tabanud väga karmid ilmaolud. Veebruaris tapsid maalihked ja üleujutused Petropolise linnas 240 inimest.

Allikad: Reuters, France24

Reede, 1. aprill

Kolmapäeval tabas Austraalia idarannikut rasked vihmad, mis sundis teist korda ühe kuus jooksul tuhandeid inimesi oma kodudest lahkuma. Osades piirkondades tuli kuue tunniga alla kuu jagu vihma, mille tulemusel tulid jõed üle kallaste. Üleujutustes sai surma kolm inimest.

Reedeks oli suurem osa üleujutunud veest tagasi tõmbunud, kuid enam kui 20 tuhat inimest pidid siiski oma kodudest eemale hoidma. Reedel tõusid ka suured tuuled, millest tekkisid suured lained ja erosioonioht.

Allikad: Reuters(1)Reuters(2)

Neljapäev, 31. märts

Maailmapank kiitis heaks 310 miljoni eurose laenu Türgile rohelise põllumajanduse arendamiseks. Laenuga toetatakse täpsemalt projekti, mille eesmärk on parendada 14 miljoni hektari põllumaa kohta informatsiooni kogumist ja kasutamist, täiustada loomade viiruste leviku jälgimist ning aidata vähendada süsinikuheiteid. Türgi põllumajanduse areng tekitab suurt keskkonnakahju maa, vee ja energia ebaefektiivse kasutamise pärast. Põllumajanduse heited moodustavad terve Türgi kasvuhoonegaasi heidetest 13 protsenti.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 31. märts

Indias Dehli linnas asuv Ghazipuri prügila, üks Aasia suurimatest, põleb. Esmaspäeval lahvatanud põlengu põhjustes pole ametnikud päris kindlad, kuid kümned tuletõrjujad on töötanud päevi, et tuli kustutada. Põlengust tekkiv suits on ohuks linna elanikele, eriti neile, kes prügilale väga lähedal elavad. Ghazipuri prügila mahutavus sai täis juba 2002. aastal, kuid siiani lisatakse sellele kõrguvale prügimäele iga päev tuhandeid tonne prügi. Ja põlengud pole seal ebatavalised – põlengud tekivad lihtsalt peamisel prügi lagunemisel vabaneva metaani tõttu.

Allikas: BBC

Teisipäev, 29. märts

Olukord Lõuna-Sudaanis võib tuleva märja hooaja tõttu veel halveneda, ütles ÜRO pagulasamet. Lõuna-Sudaani tabas 2021. aastal selle dokumenteeritud ajaloo halvimad üleujutused, mõjutades 835 tuhande inimese elu. Kuid juba kolm aastat on riigis, mis iseseisvus 2011. aastal ning on sellest ajast saadik maadelnud poliitiliste ja majanduslike raskustega, olnud rekordiline vihmakogus, mis on hävitanud suurema osa rahvast toitvast ja elatavast põllumajandusest. 2021. aasta üleujutuste vesi pole isegi oluliselt taandunud ja uus märg hooaeg on tulemas, mis võib mitmed piirkonnad sooks muuta või sootuks vee alla jätta. Üleujutuste mõju võimendab infrastruktuuri ja raha puudumine, et piirkondi ligipääsetavaks ja üleujutustele vastupidavaks muuta.

Allikas: UN News

Esmaspäev, 28. märts

Samal ajal kannatab Lõuna-Sudaanist ühe riigi võrra ida poole asuv Somaalia viimase 40 aasta halvima põua käes. Umbes 700 tuhat inimest on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma toidu, vee ja peavarju otsinguil ning põud mõjutab umbes 4,5 miljonit inimest. Viimased kolm aastat on vihmahooaeg olnud kõvasti alla normaalse ning nüüd aprillis algavat vihmahooaega ennustatakse samuti alla keskmise tulevat. Kui see ennustus tõeks peab, tekib suur näljahäda risk.

Allikas: UN News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles