KESKKONNAKIRI ⟩ Kõrbev-külmuv USA ning värisev Bosnia

Suits maastikupõlengust Nebraska osariigis. Foto: Nebraska State Patrol
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Pühapäev, 24. aprill

Eelmisel nädalal kirjutasime Keskkonnakirjas USAs New Mexico osariigis toimunud ulatuslikust maastikupõlengust. Põlengud aga pole senimaani USA edelaosas raugenud, lausa vastupidi. New Mexico osariigi kirdeosas ühinesid reedel kaks põlengut ning liikusid 27 m/s kiiruse tuule tõttu kiirelt edasi. Seetõttu olid tuhanded inimesed sunnitud oma kodudest lahkuma. Põleng hävitas teadaolevalt umbes 200 hoonet. Maastikupõlenguid toimus ka Nebraska osariigis, kus sai ka üks inimene surma.

Põlengud on osa umbes tosinast maastikupõlengust, mis möödunud nädala lõpus USA edelaosa kõrvetasid. Nõnda suur põlengute arv on aprillis ebatavaline, kuid mitmeaastane põuaperiood seal piirkonnas ongi põlengute arvu suurendanud ja põlenguperioodi pikendanud.

Allikad: The GuardianReuters

Laupäev, 23. aprill

Reede õhtul toimus Bosnia ja Hertsegoviinas 5,7 magnituudiline maavärin. Sellele järgnes ka mitu väiksemat järeltõuget. Riigi lõunaosas Stolaci linnas sai surma 27-aastane naine, kui maavärina mõjul langes mäe otsast rahn hoone peale, kus naine viibis. Juhtumis sai vigastada veel mitu inimest. Suuri materiaalseid kahjustusi teadaolevalt ei tekkinud.

Allikas: Reuters

Reede, 22. aprill

2021. aasta suvi oli Euroopa dokumenteeritud ajaloo kõige kuumem, teatas Koperniku kliimamuutuse teenistus. Temperatuur oli suvel ühe kraadi võrra kõrgem kui viimase kolmekümne aasta keskmine. Ekstreemsed ilmaolud tõid Vahemere piirkonda ulatuslikud maastikupõlengud, mil Lääne-Euroopas olid rekordilised vihmad ja üleujutused.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 21. aprill

Taiwani suurim meretuulepark genereeris oma esimese elektri. Tuuleparki haldab Taani firma Orsted, kes teatas, et toodetud elekter suunati kohe riiklikku elektrivõrku. Tuuleparki veel ehitatakse. Tuulepark Changchua 1&2a asub 35–60 kilomeetri kaugusel Taiwani lääne rannikust, hakkab toot,a kuni 900 megavatti elektrit ning saab koosnema 111 tuulikust. Tulevikus peaks tuulepark hakkama tootma piisavalt elektrit, et varustada Taiwanis ühte miljonit majapidamist.

Allikas: CNBC

Teisipäev, 19. aprill

Aasta alguses laastasid Argentiina loodust laialdased maastikupõlengud. Nüüd tabas sama piirkonda ulatuslik üleujutus. Teisipäevale eelnenud nädalal sadas riigis seitse päeva jutti paduvihma, peamiselt riigi kirdeosas. Linnades ei tekitanud üleujutused palju kahju, kuid vee alla uppusid põllumaad ja maapiirkonnad.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 19. aprill

Mil USA edelaosa kõrbeb maastikupõlengute käes, sai riigi kirdeosa suure lumetormi osaks. Möödunud nädala alguses sadas Pennsylvania, Vermonti ja New Yorgi osariigis alla 15–30 sentimeetrit rasket ja märga lund ning puhusid tuuled kuni kiirusega 22 m/s. Teisipäeval oli tormi tõttu ilma elektrita rohkem kui 250 tuhat majapidamist.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles