Eile teatas maksu- ja tolliamet, et märtsi lõpus koorisid nad banaanikonteinerist välja 3,5 tonni väga puhast kokaiini. MTA krüptilisest teatest võib järeldada, et konteineri sihtriigiks võis olla Venemaa, kuid lõpuni ei saa selles kindel olla. Amet ise hindas lasti väärtuseks ligi 500 miljonit eurot. Võttes arvesse Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskus (EMCDDA) hinnangu, et Eestis müüdava kokaiini puhtustase on keskmiselt umbes 58 protsenti, saab välja arvutada, et 3,5 tonnist kokaiinist saaks Eesti turule 7 tonni kokaiini - 130 eurose grammihinnaga teeniks tänaval sellega tulu 910 miljonit eurot. See pole mingi taararaha, sellega lahendaks enamik Eesti probleeme.

Mõistus tõrgub arvutamast, võttes ühelt poolt aluseks, et riigil on Muugalt leitud kokaiini näol nii palju kujuteldavat väärtust ja teiselt poolt, et on reaalselt lugematul hulgal auke, mida selle kujuteldava summaga kinni toppida annaks. 910 000 000 euro eest kokaiini ei ole ainult puhtal kujul narkootikum, selle raha sees on inimeste töötunnid ja ootused saamata jäänud töötasule.

Kui pika triibu sellest saaks? 7 tonni kokaiini on 7 miljonit grammi kokaiini. Ühe allika sõnul saab grammi kokaiiniga 20 sentimeetrise juti, nüüd korrutame selle 7 miljoniga ning saame vastuseks 1400 kilomeetrit. See on Tallinnast Kiievisse ning jääb veel 80 kilomeetri jagu alleski. Kuna narkootikumid olid mõeldud inimestele, võiks riik nende maksumuse ulatuses ühiskonda panustada, leiab Ypsilon, omades samas selgeid ja konkreetsed ettepanekud, kuhu Muuga sadamas teenitud raha paigutada.

Turustamise jaoks võiks olemasoleva endise MuPo, tänase Korrakaitseüksuse ümber nimetada KoKa üksuseks.

  • KOVid kulutavad praegu kokku aastas 170 miljonit eurot, et teid hooldada ja remontida. Selleks, et senine olukord säilitada, peaks igal aastal kulutama 210 miljonit eurot. Optimaalsele tasemele saamiseks peaksime kulutama igal aastal 310 miljonit eurot. Kulutades 910 miljoni euro eest saaksime pea kolm aastat maksta kinni kõikide Eesti teede optimaalse hooldamise ja ehitamise või olemasolevale juurde makstes tagada 6,5 aastat koos KOVidega, et meil maal teed normaalsemaks saaksid. 6,5 aastat normaalset rahastust, et sellelt allakäigutrepilt maha saada.
  • Saaks kaetud täna valitsuse vastuvõetud 802,9 miljonilise lisaeelarve ja üle 107 miljonit jääks veel ülegi
  • Selle raha eest saab umbes 43 aastat Paidet üleval pidada. Koos arvamusfestivaliga. Või kui Paidest pohhui on, siis 220 aastat Loksat.
  • Selle raha eest saab ehitada Rakveresse 113 riigigümnaasiumit või 56 Pärdi kontserdimaja. Tüüp, kellele kuuluks tollest narkolaadungist 1%, võiks ehitada omale Rakverre isikliku riigigümnaasiumi.
  • Tartusse saaksime 15 SÜKUt. Igasse Eesti kohalikku omavalitsusse saaksime püsti panna ühe samasuguse filmilinnaku, mida filmiinimesed läbi häda riigilt Tallinnasse lunima peavad.
  • Tegemist on Eesti Kultuurkapitali 27 aasta eelarvega. Selle raha eest saaksime ka näiteks ca sadat kirjanikku/kunstniku 30 aastat loomepalgal pidada.
  • Selle eest saaksime korraliku keskmaa õhutõrjesüsteemi, mille hind Heremi hinnangul on miljard eurot. Või siis 10 000 Javelini pauku. Nii palju polekski vaja enam, kuna venelastel tehnikat napib.
  • 198 liikursuurtükki K9 Kõu koos väljaõppega instruktoritele ja hoolduspersonalile ning vajalikud eritööriistad ja varuosad
  • Tallinna haigla maksumus esimese hinnangu kohaselt oli 520 miljonit eurot. Selle rahaga saaks ehitada ühe haigla ja kolm neljandikku pealegi. 
  • Soome lahe alla saaksime 3 kilomeetrit tunnelit TLN-HELS arvestusega, et terve tunneli maksumus on ca 16–20 miljardit eurot.
  • Rail-Balticu Eesti osa saaksime lõtva kinni maksta, kaasa arvatud mõned aastad kahju edasisest opereerimisest.
  • Eesti filmimaastik rikastuks selle rahaga nii materiaalselt kui kunstiliselt. 910 miljoni euro eest saaks 364 “Tõde ja õiguse” filmi. Üks film iga päeva kohta aastas, kui näiteks jõululaupäev vahele jätta. Või aktuaalsemalt võttes 152 “Apteeker Melchiori” triloogiat ehk 455 eraldiseisvat filmi. Iga kolme kuu tagant ilmudes jaguks Eestil kassahitte seega pea 114 aastaks. Kui aga tõsiselt raha sisse tuua tahaks, siis uusi “Teneteid” saaks teha selle raha eest peaaegu viis. Enne peaks aga linnaga suuremalt läbi rääkima, kas Lasnamäe kanali saaks umbes aastaks filmimise jaoks kinni panna.
  • Eesti konjunktuuriinstituut ütleb, et 2022. aastal on Eestis 4-liikmelise pere nädala toidukorvi hind keskmiselt 88,09 eurot. 910 miljoni euro eest saaks 10 330 344 toidukorvi, mis toidaks aastaks ära 198 660 peret ehk 794 640 inimest. Terve Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva elanikud ning veel umbes 100 000 tüüpi pealegi.
  • Haridusministeerium oleks saanud osta kiirkorras 354 085 603 COVID-19 skandaalset kiirtesti, kriitikute sõnul maksis HTM sel korral kahekordset hinda võrreldes eelnevate hangetega.
Kommentaarid
Copy