SÕJALAULUD 12 lugu, mis hoiavad üleval Ukraina vastupanuvõimet

Друга армія у світі Foto: Oisho btz
Igor Zats
, vabakutseline Ukraina korrespondent
Copy

Kõik uued Ukraina hittlood on ühel või teisel moel seotud sõjaga ning need on kuradima head. Siin on paremik neist. Kõikide lugudega Youtube'i playlist'i leiad SIIT.

 

1) Мюслі Ua ft MC Papa – «Вова, Їбашь Їх Блять»

See lugu on geniaalne remiks Ukraina jalgpalliklubi Inhulets Petrove presidendi kõnest. Kõne iseenesest on juba väga naljakas, aga electro house remiks teeb selle veel paremaks. Kõikide detailide ja keeleliste nüansside selgitamine võtab liiga palju aega ja vaeva, aga kõne ise irvitab riigist lahkunud opositsiooni üle, ülistab Zelenskõid ja kuulutab Vene Föderatsiooni hukatust.

2) Khrystyna Soloviy – «Ukrainian Fury (Bella Ciao cover)»

Väga hea II maailmasõja prantsuse stiilis kabaree šansoon Ukraina armee vaprusest, surnud venelastest, Bayraktaridest ja Javelinidest. Suurepärane hitt, saund on dope as fuck. Ingliskeelsed laulusõnad jooksevad subtiitrites.

3) Kalush Orchestra – «Stefania»

Viimastel aastatel on olnud see hea visiitkaart Ukraina muusikale. Transsi viiv rahvalaul + julmad kordused + julmad biidid + julm flow = win. Kasutatud ka enamikes TikTok'ides alates sõja algusest.

4) Один в каное – «У мене немає дому»

Kolm aastat tagasi kirjutatud traagiline ballaad, mis kirjeldab hästi praegu toimuvat ja seetõttu kuulatakse seda jälle väga palju. Kusjuures, Odyn v kanoe on üks mu lemmikuid naislauljaid läbi aegade, ta hääl ja väljendusviis on hüpnootilised.

5) PROBASS ∆ HARDI – «Козаки йдуть»

Järjekordne hardbassine pits viina Red Bulliga, kuigi minu enda maitsele liiga palju dubstep'ient selle eest on seda õnnistatud hea küberkasaka energiaga. Ühtlasi praegu Ukraina Spotifys top kolme seas.

6) Nokturnal Mortum – «Ukraina»

Meloodiline death metal'i hümn ühelt Ukraina läbi aegade kõige ikoonilisemalt folk-metal bändilt. Ma eelistan ise seda live-versiooni ühelt Leedu kontserdilt krõbeda kitarri sound'i pärast, palju parem kui plastmassine stuudio oma.

7)  Botashe – «ПНХ»

Algab sõnadega «Рускій воєнний корабль пішов би ти нахуй», mis kordub ka refräänis. Rahulik reggae sõnum venelastele, täidetud poliitiliste naljadega. 

8)  Chico & Qatoshi – «Допоможе ЗСУ»

Pealkiri tähendab tõlkes: «ZSU (Ukraina relvajõud ehk Збройні сили України, lühend ZSU) päästavad sind». Järjekordne sõnum techno skeenelt: «ingleid pole olemas, väljaarvatud need, kes on ZSU-s.»

9) Oisho – «Друга армія у світі»

Pealkiri tähendab tõlkes «Tugevuselt teine armee maailmas». Hea grime'ine diss track vene armeest. Selline lugu, mida autos kuulata ja lihtsalt täiega kuuma anda.

10) Cypis – «Putin»

Ülikuulus bänger poola räpparilt Cypis. Sajaprotsendiliselt suunatud Putinile näkku kusemiseks ja õnnestub väga edukalt. Kaasahaarav refrään, kõik saavad kaasa laulda, kuigi vähesed meist räägivad poola keelt. Sellest on tehtud ka päris lahe reaction video.

11) Бумбокс – «Ой у лузі червона калина»

Ilus rahvalaul, millest sai 40ndatel Ukraina partisanide hümn ja on tänaseni relevantne. Valisin sellest laulust enim levinud versiooni, mida esitab meie superstaar Andrew Khlyvniuk, kes ühines territoriaalkaitsega umbes teisel päeval ja sai hiljuti vigastada.

12) alyona alyona – «Little Fishes»

Ei ole küll sõjaga seotud, aga alyona alyona on väga populaarne praegu. Varem oli ta lasteaiakasvataja, kellest sai ühe kõige retsima flow'ga räppar, keda ma olen viimastel aastatel kuulanud. Run the Jewels võib maha istuda, suitsu teha ja vaadata, kuidas Alyona rebib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles