ROSTEC ⟩ Vene sõjatööstuse kombitsad ulatuvad kaudselt ühe Eesti ettevõtteni

21.05.2014, Germany, Brandenburg, Schoenefeld - Messestand drussischer Unternehmen auf der ILA 2014 Foto: Caro / Ruffer
Margus Hanno Murakas
Copy

Eesti ühe heldeima dividendimaksja tütarfirma on seotud Vene riikliku sõjatööstusega.

Vene väljaandes Sobesednik ilmus 2018. aasta aprillis artikkel Venemaa eelmise kaitseministri Anatoli Serdjukovi korruptsiooni ja vara omastamise kahtlustest ning kuidas vaatamata sellele, juhib kaitseminister Sergei Šoigu eelkäija Anatoli Serdjukovi Vene riikliku sõjatööstuse ettevõttes Rostec lennunduse osakonda.

Anatoli Serdjukov oli aastatel 2007–2012 Venemaa kaitseminister
Anatoli Serdjukov oli aastatel 2007–2012 Venemaa kaitseminister Foto: duma.gov.ru / Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Muuhulgas mainitakse artiklis, et Serdjukovi naabrimehe Sergei Ermakovi ettevõte NKM Nord, millel on ka Eestiga seos, võitis 7,5 miljardi rubla suuruse Rosteci hanke. Muuseas, Serdjukov ja Nikolajevitš istuvad koos ka ühe Moskva eeslinna rajooni koduomanike ühistu juhatuses.

Väiteid NKM Nordi hankevõidu kohta on korranud hiljem mitmed Vene väljaanded – üks neist seda lausa skandaaliks nimetatud – ning NKM Nord pole seda infot ümber lükanud. Hanke suurus oleks tänase rubla kursi järgi 86 miljonit eurot.

Eestiga seob ettevõtet, et NKM Nord kuulub läbi Rootsi keha keha NM Nord Investeringar AB Eesti ühele heldeimale dividendimaksjale – Nordmet AS. Näiteks 2020.aastal maksis Nordmet igale oma omanikule välja 7 miljonit eurot dividende ehk kokku 28 miljonit.

NKM Nordi omanikettevõte Nordmet AS on Eesti üks müstilisi suurettevõtteid – väga suure käibega ja arvestatava kasumiga kontsern, millest infot leiab vähe. Firma registreeriti sajandivahetusel Annelinna korterisse, tegevusalaks värvilise metalli müük. Viimase 22 aastaga on Nordmetist kasvanud edukas kontsern, mis lisaks värvilise metalliga kauplemisele tegeleb ka metalli tootmise ning kinnisvara ostmise, müügi ja rendiga. Majandusaasta aruande kohaselt on neil tütarettevõtteid lisaks Venemaale ja Rootsile ka Horvaatias ja Šveitsis.

Nordmetil on neli omanikku – Artur Veisman, Maxim Grigorjev, Aleksandr Semjonov ja Eduard Gorsenin.

Nordmetist ja selle omanikest on väga vähe teada. Viimane sisuline meediakajastus Nordmeti omanikest pärineb Eesti Päevalehest 2001. aastast ning kirjeldab, kuidas Veisman ja Semjonov, keda juba sel hetkel metallimiljonärideks nimetati, koos kahevõistleja Kuldar Aavikuga veavad riigiga vägikaigast maatüki pärast, mis paikneb Tehvandi suusakeskuse kompleksil. Asjasse sekkus selleaegne kultuuriminister Signe Kivi ning Otepää vald kasutas ostueesõigust krundi omastamiseks.

Tänaseks on saanud Nordmetist Eesti üks heldemaid dividende maksvaid ettevõtteid, kuigi on möönduslikult Eesti ettevõte – enamus äritegevusest toimub Venemaal asuvates ladudes, kust müüakse värvilisi metalle kõikjale maailmas. Venemaal loodi samanimeline ettevõte juba 1996. aastal, asutajateks Gennadi Brovtšuk ja Mihhail Mihhailov. Eestis nad küll Nordmetiga otseselt kokku ei puutu, kuid mõlemad on eraisikutena olnud ettevõtte OÜ MG Finance Grupp osanikud koos AS Nordmetiga ning ka MG Finance Grupi juhatuse liikmed.

Seda, et Nordmetil on idapiiri taga head sidemed, viitab ka kasvu kiirus – käive kahe- või mitmekordistus praktiliselt igal aastal. Juba neljanda tegutsemisaasta järel oli müügitulu eurodesse arvutatuna ligi 98 miljonit, puhaskasumit teeniti veidi alla 7 miljoni euro.

Kuna NKM Nord ja Rostec on Venemaal tegutsevad juriidilised isikud ning tegemist ei ole Eesti õigusruumis tegutsevate ettevõtetega, siis ei saa Nordmet Asi otseselt siduda ka Vene sõjatööstusega, kinnitas välisministeerium Ypsilonile.

Majandusnäitajate kohaselt on tegemist tõelise edulooga, näiteks 2020. aastal maksis Nordmet oma neljale omanikule kokku 28 miljonit eurot dividende. Samal aastal hindas Eesti Ekspress Nordmeti väärtuseks 228 miljonit eurot, mis paigutas Nordmeti Eesti väärtuslikemate ettevõtete tabelis 21. kohale, täpselt Elisa Eesti ja Infortari vahele.

Sellest ajast saadik pole avalikkus Nordmeti vastu huvi tundnud. 21 aastat on Nordmet ja selle omanikud meediast läbi käinud vaid lühikestes teadetes majandusrubriigis ja Äripäeva edetabelites. Ka Vene meedias mainiti vaid NKM Nordi omavat Rootsi keha NM Nord Investeringar AB, kuid mitte Nordmeti, mis omab omakorda Rootsi ettevõtet. Nii NKM Nord kui NM Nord Investeringar kuuluvad Nordmetile alates 2012. aastast. Samal aastal on ka mõlemad ettevõtted asutatud.

Ypsilon proovis Nordmeti ning selle esindajatega ka ühendust saada, kuid sealtpoolt ei soostunud keegi ka pärast korduvaid e-kirju kommenteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles