RÜNNAK KRÜPTOMAAILMALE ⟩ Kuidas Terra investorid nelja päevaga 40 miljardit kaotasid

Terra krüptomündi langus Foto: Ypsiloni fotomontaaž
Asse Sauga
, Krüptorahanduse ekspert
Copy

Terra väärtus oli enne rünnakut umbes 43 miljardit dollarit, omal ajal kokku kukkunud Lehman Brothersi oma võrdluseks umbes 60 miljardit.

Krüptoturg on sügisest saadik olnud väikeses langustrendis ja sellele andis omakorda hoogu juurde seni suurim kokkukukkumine krüptomaailmas. Nelja päevaga pühkis ühe populaarsema stabiilsusraha Terra kollaps turult üle 40 miljardi dollari.

Mis siis juhtus?

Terra oli kolmeaastase ajaloo, miljonite kasutajate ning oma plokiahelale ehitatud algoritmiline stabiilsusraha. Selliseid on üldistatuna kahte sorti – mingisuguse füüsilise varaga tagatud (dollariga USDT või näiteks kullaga PAXG) või siis rohkem detsentraliseeritud ja algoritmiliselt juhitud stabiilsusrahad (DAI, UST jt).

Algoritmilise Terra token'i (UST) kurssi hoiab dollarile võimalikult lähedal läbi teise, LUNA token'i, tehtavad arbitraažtehingud. UST on (oli) tagatud LUNA token'iga selliselt, et protokoll motiveeris automaatselt UST hinna tõusmisel rohkem LUNAt vahetama (põletama) UST vastu (juurde looma) ja UST hinna allapoole 1 dollari langemisel, olid kasutajad motiveeritud UST-d LUNA vastu tagasi vahetama (UST põletama, LUNAt juurde looma). Nii tagati hinna stabiilsus USD suhtes.

Geniaalne lahendus, kuni enam polnud

Kahjuks polnud optimistlikud platvormi loojad läbi mõelnud olukorda, mil LUNA token'i vastu võiks mingil põhjusel usaldus kaduda. Ja nii see just läks – initsieerituna hoolikalt planeeritud koordineeritud rünnakust. Too nutikas finantstehniline rünnak oli sarnane George Sorose rünnakuga üheksakümnendatel Briti naela vastu, millest tal õnnestus teenida uskumatud 1,1 miljardit naela, ajades Bank of Englandi peaaegu pankrotti.

Terra puhul oli idee sama. Ründaja võttis kõigepealt laenu umbes 100 000 bitcoini, mille vahetas turuväliselt Terra Foundationiga otse UST vastu. Saadud token'eid hakati erinevatel turgudel massiliselt müüma, mistõttu hakkas hind kukkuma ning ei tagatiste ega ka LUNA token'i kaudu ei jõutud usaldust tagada ja kurssi hoida. See viis omakorda UST ja LUNA usalduse langusesse ning järjestikused sündmused tekitasid ahelreaktsiooni, mil rahvas püüdis veel päästa, mida saab. Toimus tõeline bankrun. Kes hoidsid veel 6. mail miljoni USD väärtuses LUNAt, neil oli kõigest neli päeva hiljem alles vaid mõnisada dollarit. Löök oli eriti karm väikeinvestoritele ja ettevõtetele, sest UST-d peeti turvaliseks varapaigutuseks.

Ründaja oli ilmselgelt suuremahuline finantsinstitutsioon või grupp, sest kokku investeeriti rünnakusse väga suur summa, ca 3 miljardi väärtuses USD-d, ning teeniti selle pealt peaaegu 1 miljardit kasumit. Ametlikel andmetel ei olnud rünnaku taga ei Blackrock ega ka Citadel. Rünnaku käigus müüdi turule ka umbes 80 000 bitcoini, mis andis omakorda hoogu juurde kogu krüptoturu langusele. Õnneks ei tekkinud suuremat paanikat, mis tähendab seda, et praeguse turu alumine ots hoiab päris tugevalt.

Mida siit õppida?

Stabiilsusrahadel on veel pikk tee minna ning algoritmidel üksjagu ruumi areneda. Regulaatorid üle maailma vaatavad krüpto poole senisestpalju suurema skepsise ning sooviga rangemalt reguleerida ja tarbijaid kaitsta. Samas pole aga kindel, kas rangem regulatsioon oleks antud juhul aidanud, sest süsteem töötas nii, nagu ta oli loodud. Tegemist oli finantstehnilise veaga, olukorraga, mida ei osatud ette näha, olgugi et skeptikud Terra vigadele tähelepanu juhtisid.

Kindlasti tasub praegu investeerida stabiilsusrahadesse, milliste puhul on teada, et tagatiseks on reaalne vara. Kas siis kuld või päris raha. Üks võimalus raha stabiilsuse tagamiseks on ka kinnisvara, mille krüptoga sidumise nimel teeb täna pingutusi näiteks Redcurry nimeline projekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles