TÖÖBÄNDIDE ÜLEVAADE ⟩ Elumees, Vana Kallim, Sada ja Seened. Sinu Naisest rääkimata

Ansambel Sinu naine kontserdil Foto: Kaido Veski
Ypsiloni kultuuritoimetus
Copy

Ypsiloni kultuuritoimetusel tuli mõte teha lugu tööbändidest. Nendest, kes eestlaste muusikaturul põhitöö ära teevad. Kellede huumori ja saundi taustal suviti kilode kaupa hambaid välja lüüakse, kelle keikkadel eevatütreid ridamisi rasedaks jääb, ilma et lapse isa nimi ema ajust ega hõigates metsaservastki enam elus vastu hõikaks. Bändidest, kelle nimed jäävadki mälusopis nende laste perenimedeks, sest seda, kes tegelikult kedagi torkas, teab vaid tuul.

Küsimused, mis teele panime, olid järgmised:

  1. Kust teil üldse mõte bändi teha tuli?
  2. Milline on bändimehe elu? Milline see võiks olla?
  3. Mida pillimees ise keikkalt saab? Jagajale jäävad tühjad pihud?
  4. Ekstreemseim esinemine? Metsikuim koht, kuhu olete autogrammi andnud?
  5. Kas teie keikkadel inimesed rohkem liiguvad või liibuvad?
  6. Milline on teie keskmine kuulaja?
  7. Koroonapiirangud on maas, kultuurielu taastumas. Tuleb töine suvi?
  8. Mis teie bändi unistus on?

Nagu me kartsimegi: ilm on soe, suur osa bändidest juba hõivatud ja laval ning need, kes Ypsiloni tühja meilikastiga jätsid, said «ei vastanutena» lahterdatud. Mõned vastused oma küsimustele siiski saime ja las need räägivadki ise enda eest.

 

Eesti Gun ja Liisa

Vastab Gunnar Loho.

Mõte bändi teha? Liisaga viis kokku juhus. Esimene esinemine temaga oli 2016. aasta aprilli lõpus minu klassiõe juubelil. Ise toimetan juba iidamast-aadamast.

Bändimehe elu? Mulle sobib, et reede ja laupäev on reeglina tegus ning ülejäänud viis päeva ei sega teised minu tegemisi. Olen rahul sellega, mis on. 

Mida annab? Välja antud energia eest tagasiside, mis on ka energia. Kui oskad anda, siis ka sulle antakse. Tuleb osata jagada, liita ja lahutada – siis on kõik OK.

Ekstreemsused? Autogrammid? Eelmine suvi liikuval jõepraamil, kunagi Salme külas Gruusias Gagra aseprokuröri hõbepulmas, uue lauda avamisel Viljandimaal. Kui pikemalt mõtlema hakata, tuleb kindlasti neid eripäraseid juhtumeid veelgi. Ilusale naisel tema ilusale rinnale. Kord sai antud ka pepu peale.

Liibuvad/liiguvad? Meil rohkem sellise rütmikamad lood ja selle järgi ka siis liikumine vähe kiirem. Vahel laseme neil ka liibuda – aga mitte kauaks.

Keskmine kuulaja? 20–60 aastat on meie põhiline kuulaja ja meie muusika järgi tantsija. Mängime seda, mis hetkel parajasti saalis olevale kontingendile peale läheb. Ei tegele oma muusikalise maitse pealesurumisega. Oleme ju kutsutud tuju tõstmiseks ja kui oleme publiku n-ö konksu otsa saanud, vot siis veame ta sinna kuhu vaja :)

Tuleb töine suvi? Hetkel veel mõned vabad päevad on. Üldiselt kisub tihedaks.

Unistus? Teha seda, mida teeme, järjest paremini ja kvaliteetsemalt. Kellegi peale kadedad ei ole. Tunneme rõõmu, kui konkurendil läheb hästi, ja unistame sellest, et ka teised samamoodi mõtleksid.

Sada ja Seened

Vastab Aivo Sadam, bändis on lisaks temale veel ka Tanel Bergmann. 

Mõte bändi teha? Kuna mina juba tegin varasemalt bändi Viljandipoistega ja olin ka koolibändi teinud, siis see mõte oli koguaeg olemas. Kuna mind elu viis edasi Tallinnasse Salong Teatrisse, siis seal me kohtusime ja asjad arenesid sedasi :) Nüüdseks juba 17 aastat.

Bändimehe elu on kindlasti huvitav. Samas ka kurnav – ühelt esinemiselt teisele. Vahepeal stuudio, lasteetendused. Kõige selle vahele mahub ka pere ja nendega veedetud aeg. Kuna lisaks bändile oleme üritustel, kus esineme, tihti ka õhtujuhid, pulmaisad, siis see on topeltkoormus. Öised sõidud, öised esinemised jne. Vahepeal harjusime juba varajaste kellaaegadega ära. Alustasime kell 18 ja 23 olime juba kodus :). Nii see võikski olla, aga sisimas tean, et see nii kindlasti lõpuni ei jää. 

Mida annab? Esinemine on vastastikune energiavahetus. Kui me näeme, et see, mida teeme, läheb inimestele korda, seda rohkem sa endast annad. Kui muidu 100%, siis tihti veel rohkem. On ka vähem intelligentset publikut, kust ei saa seda tagasi, mida oled andnud, mis parata. Teed aga ikkagi nende nimel, kellele sa korda lähed. Koju jõuad, oled tühi, aga sellest taastud ja teadmine, et see toimib, see annabki jõudu. 

Ekstreemsused? Autogrammid? Ekstreemsusi väga ei ole olnud – mitmed üritused, kus publikuks on paarsada naist vaid või esinemised elutoas või saunaukse kõrval jõekaldal. Autogrammid on liikunud enamasti plaadile, paberile, aga ka kehale, neist mõnel korral ka rindadele ja tagumikule :). 

Liibuvad/liiguvad? Eks nad ikka rohkem liiguvad ja kui neile öö peale võimalus anda, siis pisut ka liibuvad :). 

Keskmine kuulaja? Keskmine kuulaja on eestlane ja täiesti tavaline inimene. Nii kõrgelt, keskmiselt, kui ka madalalt haritud inimene. 

Tuleb töine suvi? Suvi on täis juba, samuti ka sügis. Liigume vaikselt juba uues aastas.

Unistus? Esineda lauluväljakul täismajale, kui kõik see mass laulab meiega kaasa.

Omad Poisid

«Meil on hea meel, et ansambel Omad Poisid kvalifitseerub Ypsiloni hinnangul populaarseks kohalikuks tantsu- ja peobändiks :). Ilmselt see nii ongi.»

Mõte bändi teha sündis spontaanselt, aasta oli siis 1996 ja erinevate pillide «tinistamine» popp. Mõned head sõbrad said kokku, proovisid koos pilli mängida ja peagi tulid esimesed esinemised. 

Bändimehe elu? Meie teeme bändi hobikorras, mistõttu on iga kokkusaamine puhas rõõm. Ei oska öelda, milline oleks tunne siis, kui teeks seda töö tegemise nime all. Meile meeldib seda teha ja nii peakski olema.

Mida annab? Pillimees saab hea tunde, tänusõnad, uusi tutvusi, ägedaid elamusi. Jagajale ei jää tühjad pihud :) pigem elamused toredast peost! 

Ekstreemsused? Autogrammid? Ekstreemsed ilmaolud on meelde jäänud, äike, torm, asjad kukuvad või siis väga palav või meeletult sääski jms. Mäletan ühte mängu pubis, kus ruum oli nii paksult täis suitsetatud, et rahvast ei näinudki (siis veel suitsetati pubides). Autogrammid on jõudnud traditsioonilistesse kohtadesse :).

Liibuvad/liiguvad? Meie bänd paneb inimesed pigem liikuma, aga ka armunutele on omajagu muusikat. Valik on väga kirju ja loodetavasti igale maitsele.

Keskmine kuulaja? Meie keskmine kuulaja on keskmine eestlane, kes hindab muusika kuldajastut (popist rockini ja valsist rock'n rollini). Pulmarahvas, sünnipäevalised, suvepäevalised.

Tuleb töine suvi? Õnneks saame ise kujundada oma suve, aga mänge on kindlasti rohkem kui paaril varasemal aastal. Mängime nii, et see poleks meie jaoks töö.

Unistus? Meie soov on hoida tuju üleval, laulda ja pilli mängida nii kaua, kuni rahvas meid näha ja kuulda tahab.

Sinu Naine

Ansambliga Sinu naine kohtus Ypsilon mai lõpus ühes anonüümsust palunud maakultuurimajas, kus sai üles võetud alljärgnev klipp. Küsimustele vastavad (vasakult paremale) Pelle-Priit, Meelis ja Ingmar. 

LiMit

Vastavad Lauri Linntamm ja Martin Mikola. 

Mõte bändi teha? Martin: Umbes 17 aastat tagasi istusime ühes Rakvere kohvikus ning Lauri mainis, et ta hakkas kitarri mängimist õppima. Minul oli juba varasemalt suur soov hakata tantsumuusika ansamblit teha ning võtsin kohe sõnasabast kinni. Pakkusin Laurile, et hakkame ansamblit tegema. Lauri oli koheselt nõus ning hakkasime usinalt proove tegema. Oma sünnikuupäevaks oleme märkinud 30.09.2005, kui me tegime oma esimese esinemise ja nii oligi sündinud ansambel LiMiT.

Bändimehe elu? Lauri: Bändimees läheb üritusele esimesena kohale ja viimaste seas ürituselt ära. Martin: Tihtipeale on tõesti selline arusaam, et bändimehe töö piirneb ainult laval olemisega. Kahemehe ansamblina hakkab meie töö peale kodunt, kui me hakkame tehnikat autosse vedama, ning lõpeb, kui oleme koju tagasi jõudnud. Enne ürituse algust peavad ikka kõik asjad paigas olema ja heliproov tehtud. Loomulikult käivad bändimehe elu juurde ka proovid ja harjutamine nii individuaalselt kui ka koos. Muidugi lisaks oleme veel autojuhid, manager'id, helimehed ja transamehed. Ideaalis võikski need ametid olla kellegi teise hallata. Tegelikult on bändimehe elu huvitav ja mitmekesine, kuna iga pidu on erinev.

Mida annab? Lauri: Üritusel, kus rahvas kaasa tantsib ja laulab, saab hea emotsiooni. Muidugi on ka olnud selliseid üritusi, mis ei ole emotsioone pakkunud. Tühjade pihkudega õnneks pole jäänud. Martin: Kui rahvas mõnusalt pidutseb, siis see annab ka bändimehele energiat ja power'it juurde. Lõpuks oled küll nagu tühjaks pigistatud sidrun, aga see on mõnus tunne.

Ekstreemsused? Autogrammid? Lauri: Tuleb meelde üks hullumeelne nädalavahetus, mis oli meie algusaastatel, kus reede õhtul oli esinemine Noarootsi poolsaarel ja laupäeval Valgas. Ise muide oleme pärit Lääne-Virumaalt. Noarootsi kutsuti esinema sünnipäevale, mis toimus juubilari suvekodus. Juubilar pakkus võimalust saunamajakeses ööbida, aga oma madratsi ja magamiskoti pidime kaasa võtma. Otsustasime seda võimalust seekord kasutada. Pidu oli üsna konservatiivne, aga läks hästi. Peale esinemist pumpasime oma madratsi täis ja jäime magama. Saun oli loomulikult alguses mõnusalt soe, aga varahommikul läks ikka nii külmaks, et lõpuks pidime riietes magama. Põhimõtteliselt korralikult välja ei puhanud ja alustasime hommikul teekonda Valga pubisse. Kusjuures põikasime Pärnu Hansapäevadelt ka läbi. Kordamööda siis sõtsime, et üks meist saaks sõidu ajal natukenegi puhata. Algselt olime küll enda suhtes skeptilised, et kuidas me küll vastu peame, aga rahvas oli Valgas võimas ja andis meile tohutu energialaksu. Peale üritust sõitsime kodu poole ja pühapäeva varahommikuks olime kodus tagasi. Ei tea, kas see on just metsikuim koht, aga autogrammi on saanud anda näiteks rindade peale. Martin: Mulle tuleb meelde üks esinemine Rapla pubis, kus üks neiu tantsis ja möllas nii kõvasti, et minestas tantsupõrandal. Sõbrad turgutasid neiu üles ja pidu läks täies hoos edasi. Ekstreemseim koht olnud suure parve peal.

Liibuvad/liiguvad? Oleneb täitsa üritusest. On üritusi, kus tahetakse rohkem omavahel suhelda ja muusikat kuulata. Samas on üritusi, kus tullakse esimese looga tantsupõrandale ja ära minnakse siis, kui ansambel lõpetab. Lisaks oleme väga suurt rõhku pannud mitmehäälsusele, et meid on ka väga hea lihtsalt kuulata.

Keskmine kuulaja? Arvame, et meie keskmine kuulaja on see inimene, kellele meeldib kvaliteetne tantsumuusika ning oskab seda kõrgelt hinnata. 

Tuleb töine suvi? Suvi tuleb kindlasti üsna töine. 

Unistus? Unistame, et piiranguid enam ei tuleks ja saaks koroona-eelse elurütmi tagasi. Lisaks, et suudaksime ikka ja jälle meeldejäävaid esinemisi inimestele pakkuda.

Player

Mõte bändi teha? Meie Meelest

Bändimehe elu? Üksluine: naised, viin, edevad hotellid, lendavad televiisorid, liiga palju raha, Kolumbia kokaiin, allkirjade jagamine.

Mida annab? Värsket liha reeglina, harva mitte nii värsket. Grapsil võisid jääda, tänapäeva maailmas on pillimehed ikka väga ületasustatud ja elavad pillavas külluses.

Ekstreemsused? Autogrammid? Saturni rõngastel oli väga ebamaine keikka. Seal sai ka allkirju antud krimblitele ja tundlatele.

Liibuvad/liiguvad? Leviteerivad, iga viimane kui üks. Tõsi, mõni tantsib ka. Toimub paaritumist. On esimenud alkoholi liigtarvitamist.

Keskmine kuulaja? Darth Wadder.

Tuleb töine suvi? Me sel suvel ei tuurita Maal. Puhkame Proxima Gentauril, netiga on siin kehvasti, sellest ka mittekalevipojalikud vastused.

Unistus? Tahaks veel paar korda Linnahallis esineda.

 

Zyldiband

Leino Einer: «Ei soovi, tänan pakkumast.»

Ansambel Zyldiband
Ansambel Zyldiband Foto: Ansambel Zyldiband

Kapriiz

Ei vastanud. 

Foto: Ansambel Kapriiz

Vana Kallim

Ei vastanud.

Ansambel Vana kallim
Ansambel Vana kallim Foto: Ansambel Vana kallim

Mama

Ei vastanud. 

Foto: Ansambel Mama

Elumees

Ei vastanud. 

Foto: Ansambel Elumees

The Guys

Ei vastanud.

Foto: Ansambel The Guys

Noob

Ei vastanud.

Foto: Ansambel Noob

Sulo

«Selleks suveks mind enam kahjuks tellida ei saa... v.a kui teie palve ei sisalda esmaspäeva või teisipäeva. Mais esinesin Hispaanias, homme Londonis!»

Kokkuvõtteks saame järeldada, et ega tööbändidki ei astu lavale pelgalt raha pärast. Nagu muu meelelahutuse juures, on ka siin elustiili, eneseteostust ja raskeid töötunde inimestele rõõmu valmistamise nimel. Tänage neid tellimuslooga või laske neil autogrammid jätkuvalt sinna kohta kirjutada, kuhu kutsumata inimsilm enamasti ei küüni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles