Aprillis avaldas Ypsilon loo TAIM Machine'ist, veganlahvkast, mis vaatamata edukale algusele polnud realiseerunud. Eile andis TAIM Machine'i tiim teada, et lahvka ei hakkagi kunagi Eesti teedel ringi vurama. 

Peamise põhjusena tõid projekti eestvedajad Maria Mets ja Maigrit Arnek Hooandja toetajatele saadetud uudiskirjas välja turuolukorra ning kriitika ja laimu, millega tegijad enda sõnul on pidanud juba idee tekkest saadik rinda pistma. Idee ise oli ambitsioonikas ja igati tervitatav: pakkuda tooteid, mida mujal Eestis ei saa; toimetada Eestis juba tuttavaid tooteid linnadest kaugemal elavate inimesteni; pakkuda omatoodangut; parendada vegantoodete kättesaadavust ning tutvustada taimetoitlust laiemale ringkonnale. Projekti saatsid aga komistuskivid nagu Brexit ja koroona. Samuti pidi projekti eestvedaja võtma aega maha raseduse turvaliseks läbimiseks ja selle järel lapsehoolduspuhkuseks. 

Suur osa kriitikast, mis projekti saatis, keerles projekti läbipaistvuse ümber. Mitmed toetajad tundsid, et neid on jäetud infosulgu. Samuti tekitas küsimusi, kuhu kadus Hooandja kaudu saadud 9270 eurot. Uudiskirjas paotavad Mets ja Arnek sellele infole ust täpsete summade esitamisega – kui palju läks näiteks domeeni ja serveritega seotud kuludele, kui palju sisseostetud kaubale, töövõtukuludele jne. Tuleb ka välja, et füüsiline buss sai siiski soetatud. Lisaks Hooandja kaudu kogutud rahale pani Mets ka ise bussi ostuks raha alla üle kahe tuhande euro. Nüüd, kus projekt ei realiseeru, on eestvedajad otsustanud bussi annetada Ukraina sõjakoldeid abistavale perekonnale. 

Uudiskirja teises pooles keskenduvad Mets ja Arnek kriitikale, tuues välja peamised kriitikud lausa nimeliselt. Ka Ypsilon saab seal osas puid alla, mil eestvedajad toovad välja, et mitmed ajakirjanikud proovisid lugu teha, kuid loobusid kirjutamisest, välja arvatud «üks artikkel kuskil portaalis, mis konkreetselt kirjutati kellegi klatšijutu põhjal». Jättes välja aga selle, et TAIM Machine'ile anti korduvalt võimalus olukorda kommenteerida. 

Kirja lõpus tunnistavad eestvedajad, et kõige selle jooksul sai jaks lihtsalt otsa ja Hooandjast saadud hoog rauges. Küll aga pistsid Mets ja Arnek meili lõppu veel ühe huvikõditava vihje, et neil on podisemas juba uus taimetoiduga seotud idee. Loodame, et sellega läheb libedamalt!

Kommentaarid
Copy