KESKKONNAKIRI ⟩ Kus on liiga kuum? Ja mis on krooksumaks?

13. juuni temperatuur Seville's Hispaanias. Foto: CRISTINA QUICLER/AFP
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 13. juuni

Hispaaniat ja Lõuna-Prantsusmaad kõrvetab juba aasta teine kuumalaine, mille toodud kuumust tavaliselt enne juulit või augustit ei ole. Prantsusmaa riiklik ilmateenistus teatas, et Vahemere ääres on temperatuur juba 35 kraadi ja võib tõusta kuni 39 kraadini. Kuumus on ka mujal riigis – isegi Pariisi riigi põhjapoolel ennustatakse nädala teises pooles 35 kraadist ilma.

Hispaanias on juuni esimeste nädalate temperatuurid olnud viimase 20 aasta kuumimad. Seal oli nädalavahetusel piirkonniti kuni 43 kraadi. Juba mai kuu oli Hispaania ja Prantsusmaa jaoks dokumenteeritud ajaloo kuumim – Prantsusmaal oli keskmine temperatuur 17 kraadi soojem tavalisest keskmisest.

Allikas: The Guardian

Esmaspäev, 13. juuni

Tšiili kannatab põua käes. Riigis on 13 aastat kestnud enneolematu põud, mis mõjutab kõiki eluvaldkondi – kaevandamisest põllumajanduseni. Laiuvatest järvedest on alles vaid lombid ja kalade skeletid. Tavaliselt jõuab Tšiilis jõgedesse ja järvedesse vesi Andide lume sulamisest, kuid lund pole piisavalt sadanud. Puude eluringe uurinud teadlased on leidnud, et viimase 400 aasta jooksul pole ühtegi nii pikka ja intensiivset põuda Tšiilis olnud.

Allikas: Reuters

Pühapäev, 12. juuni

Ka USA edela- ja keskosas on rekordiline kuumalaine. Osadesse Texase ja Oklahoma osariikide piirkondadesse ennustati pühapäeva pärastlõunaks 46 kraadist kuuma. Juba laupäeval purunesid mitmel pool kuumarekordid – näiteks Surmaorus (Death Valley), kus õhutemperatuur oli 50 kraadi, poole kraadi võrra rohkem kui eelmine, 1921. aastal mõõdetud kuumarekord. Ennustatakse, et vähemalt 140 linna võib nädala esimeses pooles purustada oma kuumarekordeid.

Allikas: CNN

Laupäev, 11. juuni

Somaalias, Keenias ja Etioopias on viimase neljakümne aasta halvim põud ja sõja tõttu Ukrainas on ka seal tõusnud toidu hinnad niivõrd palju, et ligi 20 miljonit inimest ähvardab nälgimine. Kõige halvem on olukord hetkel Somaalias, kus 16 miljonilisest elanikkonnast seitset miljonit ähvardab tõsine toidupuudus. UNICEF-i andmeil on alates jaanuarist surnud seal 448 last nälga. Somaalias on umbes 560 tuhandest inimesest saanud põuapagulased ja see arv ainult kasvab.

Allikas: The New York Times

Reede, 10. juuni

Kolmapäeval lahvatas maastikupõleng Lõuna-Hispaanias Pujerra mäenõlval. Põlengu tõttu evakueeriti Benahavise linnast umbes kaks tuhat inimest. Põleng saadi reedel kontrolli alla. Selleks hetkeks oli põleng kõrvetanud 3500 hektarit maad, kuid ühtegi linna jõudnud polnud. Põlengu kustutamise jooksul sai vigastada kolm tuletõrjujat.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 9. juuni

Kosovo pealinnas Pristinas hukkus tormis kaks inimest. Pristinat tabas torm, mis tõi väga tugeva tuule ja suure vihmasaju. Üks mees hukkus, kui tema auto peale langes puu. Teine mees hukkus marmorikaevanduses äikese tabamuse tõttu.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 9. juuni

Uus-Meremaa valitsus avaldas plaani hakata maksustama lammaste ja lehmade krookse, mis on riigi üks suurimaid kasvuhoonegaaside allikaid. Peaaegu pool riigi kogukasvuhoonegaasidest tuleb põllumajandusest ja peamiselt just metaanist, mis loomade kõhutuultest atmosfääri eritud. Praeguse plaani järgi peaks karjakasvatajad hakkama oma loomade kõhutuulte eest maksu maksma alates 2025. aastast.

Allikas: BBC

Kolmapäev, 8. juuni

Mikroplasti on varasemalt tuvastatud jääst, meredest, mäetippudest ja inimverest. Nüüd avastati seda ka värskelt sadanud lumest Antarktikas. 19 kohast kogutud värkselt sadanud lund vaadelnud teadlased tuvastasid, et mikroplasti oli sellest keskmiselt 29 osakest ühe liitri sulanud lume kohta. Proovid, mis võeti Antarktika uurimiskeskuste lähedalt, sisaldasid umbes kolm korda rohkem osakesi. Lumest tuvastati üle tosina erineva plasti tüübi.

Allikad: CNBCSky News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles