KESKKONNAKIRI ⟩ Kus mõõdeti kuumarekordeid? Ja kus hukkunute rekordeid?

See oli tema kodu. Foto: Ebrahim Noroozi/AP Photo
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 27. juuni

Jaapanis registreeriti riigi dokumenteeritud ilmaajaloo kõrgeim temperatuur – Isesaki linnas, mis asub 85 kilomeetrit Tokyost loodes, mõõdeti 40,2 kraadine õhutemperatuur. Eelmine rekord, 39,8 kraadi, mõõdeti 2011. aasta juunis. Tokyos mõõdeti ka kõige varasem üle-35-kraadine ilm alates mõõtmise alustamisest 1875. aastal. Rekordilist kuuma võimendab suvise vihmaperioodi kõige varajasem lõppemine aastast 1951. Eeldatakse, et kuumus püsib suve lõpuni.

Tokyos on kuuma tõttu viidud haiglasse juba üle 250 inimese ning teadaolevalt on ka üks inimene kuumarabandusse surnud. Tokyo elanikke suunatakse ka elektrit kokku hoidma, sest energianõudlus on kuuma tõttu kõvasti kasvanud. Elanikel soovitatakse tuled kustu panna, kuid õhukonditsioneeri mõistlikult kasutada.

Allikad: ReutersSky News

Esmaspäev, 27. juuni

Musta mere äärseid piirkondi tabas esmaspäeval tugev vihm. Krimmis tuli üleöö alla terve kuu jagu vihma, mis ujutas üle mitmeid hooneid ning üks jõgi Belogorskii piirkonnas tuli üle kallaste, mis viis sealsete külade elanike evakueerumiseni. Belogorskii piirkonnas kehtestati hädaolukord, kuna sealne jõgi tuli üle kallaste esimest korda ajaloos.

Tugev vihm tabas ka Gruusia põhjaosa, täpsemalt mägist piirkonda Gruusia ja Venemaa piiril. Vihm ujutas üle teid ja jõed tulid üle kallaste. Osa Gruusiat ja Venemaad ühendavast teest sai niivõrd kahjustatud, et Gruusia sulges piiri Venemaaga. Seda küll ajutiselt, kuni ilm paraneb ja tee korda tehtud saab.

Allikad: Reuters(1)Reuters(2)

Reede, 24. juuni

Inglismaal, Northwichis avati Suurbritannia suurim süsiniku talletamise tehas, mis hakkab tulevikus talletama aastas 40 tuhat tonni süsihappegaasi aastas ning valmistama sellest naatriumvesinikkarbonaati. Seda omakorda hakatakse kasutama dialüüsi masinates, ravimites ja söögisoodana. Tehas hakkab püüdma gaasist elektrit tootva jaama süsihappegaasi, mis puhastatakse ja muudetakse vedelaks süsihappegaasiks, millest tehakse naatriukmvesinikkarbonaati.

Allikas: New Scientist

Neljapäev, 23. juuni

Itaalias on süvenemas tõsine põud. Pea terves riigis kuivavad järjest jõed ja veehoidlad ning kuumade ilmade jätkumine tõotab olukorda vaid süvendada. Mitmed Itaalia piirkonnad on kehtestanud hädaolukorra ja otsivad viise, kuidas veekriisi leevendada. Näiteks Lazio piirkond, kus ka Rooma asub, keelas ära voolikute kasutamise ja basseinide täitmise. Itaalia pikima jõe Po, mis jookseb läbi Itaalia põhjaosa ja toetab umbes kolmandikku riigi põllumajandusest, veetase on viimase 70 aasta madalaim.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 22. juuni

Afganistaani idaosas, Pakistani piiri lähedal, toimus 6,1 magnituudiline maavärin, mis tappis rohkem kui 1000 inimest. Vigastada sai vähemalt 2000 inimest ja hävis täielikult või osaliselt umbes 10 tuhat kodu. See oli Afganistaanis viimase 20 aasta surmavaim maavärin. Reedel toimus ka maavärina järeltõuge, mis tappis veel viis inimest. 

Maavärin tabas mägist piirkonda, kus pole korralikke teid, mistõttu ei jõua abi piisavalt kiiresti kannatanuteni. Samuti on piirkonnas suurem osa maju ehitatud vaid mudast ja kividest, mistõttu need ka lihtsamini purunesid, mattes enda alla mitmete perede kogu maise vara. Kuid abi, mida viia, pole samuti piisavalt – terviseministeeriumil pole piisavalt ravimeid, puudu on ka toidust ja puhtast veest. Abiga aitamist palutakse rahvusvahelistelt humanitaarabi organisatsioonidelt, sest abivajajaid on palju ning puhta toidu ja vee puuduse tõttu kardetakse ka koolerasse nakatumise tõusu.

Allikad: BBCReutersCNN

Kolmapäev, 22. juuni

Sevilla linn Hispaanias alustab kuumalainete nimetamist ja kategoriseerimist, nagu tehakse näiteks orkaanidega. Sevilla on üks Hispaania kõige kuumemaid kohti, kuid eeldatakse, et kuumalained ja põud muutuvad praegusest sagedasemaks. Pilootprojektis on kolm kategooriat ning elanikkonda teavitatakse tulevast kuumalainest kuni viis päeva ette. Nimetused võetakse tagurpidises tähestiku järjekorras – esimesed viis nime on Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao ja Vega.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 21. juuni

Viis noort kaebasid kohtusse 12 Euroopa valitsust rahvusvahelise kokkuleppe pärast, mis lubab fossiilkütuste investoritel kaevata omakorda kohtusse riike kliimamuutuse vastu võitlemise pärast. Kõnealuse kokkuleppe (Energy Charter Treaty ehk ECT) algne idee oli suunata investorite raha Nõukogude Liidu okupatsiooni alt vabanenud riikidesse. Kokkuleppe kohaselt võivad investorid kaevata kohtusse riike, mille kliimapoliitika kahjustab investorite investeeringuid.

Hagejad paluvad Euroopa Inimõigustekohtul kaitsta nende õigusi, eemaldades ülalmainitud õigused ECT-st. Kohtusse kaevatud riigid on Austria, Belgia, Küpros, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Luksemburg, Holland, Rootsi, Šveits ja Suurbritannia. Hagejate seas on ka neid, kes on nimetatud riikidest pärit, näiteks Belgiast ja Saksamaalt.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles