KESKKONNAKIRI Kuhu liigub orkaan? Ja kus ujutab jälle üle?

Inimesed jäid El Salvadori pealinnas San Salvadoris teedele üleujutuste tõttu lõksu. Foto: Jose Cabezas/Reuters/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 4. juuli

Troopiline torm Bonnie liikus nädalavahetusel läbi Kesk-Ameerika ning tormis hukkus viis inimest – neli inimest hukkusid Nicaraguas ja üks El Salvadoris. Kõik Nicaraguas hukkunud inimesed surid, kui möllav ja üle kallaste tulnud jõgi nad endaga kaasa viis. Kümned tuhanded inimesed Nicaraguas jäid elektrita ja rohkem kui 10 tuhat inimest ilma veeta. El Salvadoris hukkus üks naine. Riigi pealinnas, San Salvadoris varisesid teed kokku ja mitmed autod uhtusid minema.

Bonnie tugevnes troopilisest tormist esimese kategooria orkaaniks ning eeldatavasti liigub edasi mööda Mehhikko lõunarannikut. Bonnie on 2022. aasta orkaanihooaja kolmas orkaan.

Allikas: BBC

Esmaspäev, 4. juuli

Sydney linna Austraalias on tabanud taas üleujutused. Laupäevast alates on Sydney erinevates piirkondades alla sadanud kuni 35 cm vihma ja esmaspäevaks ennustati veel 10 cm vihma. Umbes 30 tuhandele inimesel on palutud piirkonnast evakueeruda või valmistuda evuakueerumiseks. See on Sydney piirkonnas neljas suur üleujutus viimase 18 kuu jooksul ning ennustatakse, et see võib olla neist neljast kõige hullem. Mitmed inimesed ja ärid alles taastuvad eelmisest üleujutusest. Austraalia kliima nõukogu ütles, et selliste tihedate ekstreemsete ilmaolude üks faktor on kliimamuutus, kuid Austraalia pole nendeks olukordadeks hästi ette valmistunud.

Allikad: Sky NewsReuters

Laupäev, 2. juuli

Lõuna-Iraanis hukkus laupäeval toimunud 6,1 magnituudilises maavärinas vähemalt viis inimest ning vigastada sai veel 49 inimest. Esimesele maavärinale järgnesid veel kaks kuni 6,3 magnituudilist maavärinat ning veel 22 järeltõuget, mis ühe küla, Sayeh Khosh Hormozgani provintsis, maatasa tegid. Iraan asub maavärinate poolest aktiivses piirkonnas, nii et maavärinad pole seal ebatavalised – Hormozgani provintsis on Iraani riigitelevisiooni sõnul toimunud viimase kuu jooksul umbes 150 maavärinat.

Allikas: Reuters

Reede, 1. juuli

India keelustas reedel ühekordsete plastesemete kasutamise, et võidelda halvenema tänavareostuse vastu. Kiire majanduskasv riigis on populariseerinud ühekordsete plastesemete kasutust ning riigis visatakse aastas ära umbes 14 miljonit tonni plasti. Selle kõrval aga pole Indias üleriigilist süsteemi plastprügiga tegelemiseks. Nii jõuabki suur osa sellest tänavatele, kust need rändavad kanalisatsiooni, jõgedesse, ookeanitesse ning tapavad loomi. Keelu alla lähevad ühekordsed kõrred, nõud, kõrvatropid, pakkekile, õhupallide plastpulgad, kommi-, jäätise ja suitsupakid jpm. Esialgsest keelust jäid aga kõrvale kilekotid, mille osas palub valitsus tootjatel hakata neid paksemast materjalist tootma, et toetada kottide taaskasutust.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 30. juuni

Kirde-Indias toimus tugeva vihmasaju tõttu suur maalihe, mille all hukkus vähemalt 26 inimest. Kardetavasti võib hukkunute arv veel tõusta. Maalihe langes ööl vastu neljapäeva raudtee ehitajate laagri peale. Päästetöötajatel õnnestus kivide ja muda alt päästa 19 inimest. Otsingud neljapäeval jätkusid, kuid optimismi leida ellujäänuid oli vähe.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 30. juuni

USA ülemkohus vähendas valitsuse võimu piirata elektrijaamade süsihappegaasi heiteid. Kohtuasja algatas Lääne-Virginia osariik, mis esindas ka teisi Vabariiklaste enamvõimuga osariike. Kohus otsustas, et valitsusel, täpsemalt riigi keskkonnakaitseametil (Environmetal Protection Agency ehk EPA) on õigus reguleerida elektrijaamade heiteid eraldi, kuid ei saa seada heite standardeid, et mõjutada energiatootmist minema fossiilkütustelt üle puhtamatele allikatele. Mitmete aktivistide ja ekspertide jaoks tähendab see USA kliimamuutuste vastu võitlemise jaoks suurt sammu tagasi. Kuid on ka eksperte, kes ütlevad, et olukord pole nii hull, kui saaks olla, ning kliimavõitlus läheb siiski edasi.

Allikas: Climate Change News

Kolmapäev, 29. juuni

Austria lõunaosas toimunus tugev äiksetorm, mille toodud rekordiline vihmasadu ujutas üle teid ja tõi jõgesid üle kallaste. Itaaliast ja Sloveeniast tulnud tormid jõudsid Austria lõunapiirile öösel ning seitsme tunni jooksul sadas alla umbes 14 cm vihma. Carinthia piirkonna jaoks oli see dokumenteeritud ajaloo jooksul suurim kogus vihma ühe tormi jooksul.

Üleujutused hävitasid mitmeid teelõike teel, mis viib Arriachi külla. Külas kadus täielikult ka elekter ja levi. Lähedalasuvas Treffeni linnas hukkus 82-aastane mees, kelle vesi kaasa viis. Treffeni linna ujutas üle Pöllinger Bach, mis on tavaliselt lihtne oja, kuid torm ujutas selle nii üle, et see tõi külla killustikku, puid ja mitu meetrit muda. Selle koristamiseks tuli appi 100 sõdurit Austria sõjaväest.

Allikas: The New York Times

Esmaspäev, 27. juuni

Hollandi lõunaosas toimus tornaado, mis tappis ühe ning vigastas veel 10 inimest. Tornaado tabas Zierikzee linna, mis asub 70 kilomeetrit Rotterdamist edelapoole. Samal ajal toimunud torm tõi endaga tuuled kuni 21 m/s. Tornaadod on Hollandis üpriski haruldased, kuid suvekuudel neid ikka toimub.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles