SUBKULTUUR Eesti tippsportlased, kellele tipus olemine ei halastanud

Foto: Kreisiraadio / Ekraanipauk videost
Copy

Tippsport on väga mitmetahuline asi. Mäletate veel Nõukogude Liidu ja Kanada vahelisi hokimatše? Või 1980. aasta taliolümpiamängudel aset leidnud hokimatši Nõukogude Liidu ja USA vahel? Need olid ainsad külma sõja aegsed reaalsed lahingud. Tippsport oli ja on jätkuvalt riikidele oma näo ja võimekuse kuvamise vahendiks. Tippsport on muuhulgas meedia-, reklaami- ja hasartmänguäri. Tippsport on meelelahutusäri, mis naelutab miljoneid telerite taha ja lugematuid hulkasid staadionitele. Tippsport on eeskuju kasvavatele põlvkondadele, sellega antav sõnum on selge – kui sa oled tubli, ennastületav, sihikindel, lojaalne, korralike eluviisidega, siis saab sinust oma ala tipp. Ja kõige lõpuks eeldab tippsport muidugi ka sportlast, kes kõike ülalnimetatut võimaldab.

Sportlase elutee pole enamasti tema enda valitud. Lapsevanemad panevad oma võsukesed varakult trenni, hea on, kui laps millegiga tegeleb, ja selleks, et kuhugi välja jõuda, tuleb alustada päris lapseeast. Seal sõelutakse välja need vähesed andekad. Aeg omakorda sõelub nende andekate seast välja üliandekad ja andekad lahkuvad mängust tühjade kätega. Väljavalitutele saab sport ja saavutusvajadus elu sisuks. Nüüd tuleb mängu reaalsus – inimvõimete piirid ja nende nihutamine. Ka neist üliandekaist lahkub enamus tühjade kätega ja sinna päris tippu, sinna päris etteotsa jõuab neist tõepoolest ainult kõige pisem näputäis.

Nii me lõpuks saamegi tippsportlase. Inimese, kes on varasest noorusest võidelnud vigastustega, kes on loobunud lapsepõlvest, normaalsest sotsiaalsest ja vaimsest arengust, kelle haridustee on poolik või omandatud spordile keskendumise kõrvalt. Sõnumiga «Kui sa oled tubli, ennastületav, sihikindel, korralike eluviisidega, saab sinust oma ala tipp» saame me väärkasutatud inimesed, kellede elu on seatud ühele kaardile.

Võidusõiduhobuse karjäär on lühike, alles ta algas ja juba on ta lõpusirgel ja seda, mis saab väärkasutatud inimesest pärast seda, ei ole tihtipeale meeldiv vaadata. Muidugi on erandeid. Alati on meil ette näidata Gerd Kanter ja Aleksander Tammert, Ragnar Klavan ja Mart Poom, niisamuti Kelly Sildaru, kel oli söakust juba päris õrnas eas väärkohtlemisele vastu hakata ja pärast seda isegi sportlikke tulemusi näidata. Aga suurt pilti vaadates ei ole see pilt üleliia meeldiv.

Erika Salumäe

Erika Salumäe
Erika Salumäe Foto: Kuvatõmmis videost

Kahekordne maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja trekisõidus. Erikal oli raske algus, elu lastekodus, olelusvõitlus tütarlastekoloonias. Sportlasekarjäär oli Salumäel muljetavaldav. See naine oli päriselt võitjaks sündinud, ta pakkus spordimaailma kõikidele osapooltele küll ja veel. Pärast karjääri lõppu oli Erika mõnda aega poliitikas, hiljem vedas tervis alt, ta elas üle infarkti ja käis seljaoperatsioonil. 2013. aasta oktoobris müüs ta oma medalid ja spordidressid oksjonil maha. Äge inimene, aga tema eneseohverdamistest ja ülevatest hetkedest spordis raipesööjatele muidugi ei piisanud – need on aastaid nii tema katkiste peresuhete kui väidetavate alkoholiprobleemide üle spekuleerides mõnusalt endise sangari seljas liugu lasknud.

Andrus Värnik

Andrus Värnik tuli 2005. aastal maailmameistriks.
Andrus Värnik tuli 2005. aastal maailmameistriks. Foto: Toomas Huik/Postimees

Odaviske maailmameister. Olümpiamängude kuues. Mitmekordne Eesti meister ja aasta kergejõustiklane. Lihtne, üliandekas maapoiss, kellele osaks langenud kuulsus pähe lõi ja kes talle langenud tähelepanu välja ei kandnud. Ei aidanud Valgetähe III klassi teenetemärk ega pornostaar Kristiina Bellanova tema käevangus, Värnik on süüdi mõistetud nii kiiruse ületamises kui juhiloata ja alkoholijoobes sõitmises. Ta on süüdi mõistetud naistuttava kehalises väärkohtlemises, samuti on kohus arutanud talle kokkuleppemenetluses mõistetud kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse täitmisele pööramist, sest Värnik ei täitnud kriminaalhooldaja kontrollnõudeid. Viimasele istungilegi ilmus endine maailmameister 1,92 promillises alkoholijoobes.

Vahepeal on mees teada andnud, et on alkoholiga lõpparve teinud. Tubli poiss. Elus on muudki peale spordi ja lõuatäie!

Andrus Veerpalu

President Arnold Rüütel andis üle Kadriorus Valgetähe I kl. teenetemärgi Andrus Veerpalule
President Arnold Rüütel andis üle Kadriorus Valgetähe I kl. teenetemärgi Andrus Veerpalule Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Peep Pahvi sõnul armastatuim eestlane. Kahekordne olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister. 2005. aasta juuli algul reklaamis Saku õlletehas Andrus Veerpalu foto abil Saku Originaali. Pildi juurde käis lause «Kehva suusailmaga võtan vabalt». Nagu lubas, nii võttiski, Maailma Antidopingu Agentuur (World Anti-Doping Agency/WADA) tuvastas Veerpalu organismist 14. veebruaril 2011 lubatud normist kõrgema kasvuhormooni taseme.

26. märtsil 2013 tühistas kohus Veerpalule Rahvusvahelise Suusaliidu dopingupaneeli määratud kolmeaastase võistluskeelu, kuna WADA testis arvestati kasvuhormooni piirmäärasid valesti ja esines protseduurilisi vigu. Sellest hoolimata kinnitas spordiarbitraažikohus, et «paljud tegurid kaldusid viitama» Veerpalu kasvuhormooni-manustamisele.

Võib mõelda mida iganes, aga asjaolu, et eelmisel aastal mõistis Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) Veerpalu süüdi suures dopinguskeemis osalemises, näitab, et Andrus Veerpalule doping väga vastik ei ole, kui ta seda isegi oma lihasele pojale Andreasele heaks soovitada peab.

Endine armastatuim eestlane Andres Veerpalu keeldub meediaga suhtlemast, istub tagasitõmbunult Otepääl ning peab seal oma isiklikku suusakooli.

Erki Nool

Olümpiavõitja Erki Nool Sydneys autasustamispjedestaalil (2000).
Olümpiavõitja Erki Nool Sydneys autasustamispjedestaalil (2000). Foto: Jarek Jõepera/Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Erki Nool on kirglik spordimees, kelle sooritusi oli alati meeldiv vaadata. Sydney olümpiavõit tuli napilt, kohtunikud ei suutnud pärast kolmandat ehk viimast kettaheite katset tükk aega öelda, kas Nool astus üle või mitte. Lõplik otsus oli, et ei astunud, ja tulemus pandi kirja. Karjääri lõppedes meelitati ta tuntuse pärast Isamaaliitu ja siis sai suures plaanis näha spordile pühendunud inimese ettevalmistamatust reaalseks eluks.

Edasi surfas Erkki 12 aastat lauslolluselt lauslollusele, lainetipuks 2013. aasta skandaal Noole ja homoseksuaalide vahel. Olümpiavõitja süüdistas geisid alalealiste laste ahistamises ning tõi homoseksuaalsuse puhul võrdluse alkoholismiga. Et kui on kalduvus homoks hakata, siis tuleks homodest eemale hoida täpselt samamoodi nagu joodikul esimestest pitsist.

Aastal 2015 tuli Noolel lõpuks tarkus pähe ja ta astus IRL-ist välja. Tegeleb vaikselt kinnisvaraäriga, peab endanimelist kergejõustikukooli ning tundub, et on taas oma mõistusega sina peal.

Martin Müürsepp

Martin Müürsepp Dallas Mavericksi särgis.
Martin Müürsepp Dallas Mavericksi särgis. Foto: Youtube

Martin Müürsepp on Eesti üks edukamaid ja tuntumaid korvpallureid, kes on mänginud mitu hooaega NBA ja Euroopa parimates klubides. Kokku on Müürsepp NBA-s mänginud 83 mängu, milles tõi keskmiselt 11,5 minutiga 4,7 punkti ja 2,2 lauapalli.

Põgusad kokkupuuted avalikkusega on näidanud spordisangari lihtsameelsust. Selleks lapseks, kellena ta sportlase teed alustas, ta ongi jäänud. Mis teha, muud asjad tulid peale. Erich Kriegeriga koos lauldud «Sõbralaul» andis alust kunagise poolmüütilise tegelaskuju «Mürka perse» tekkeks ning Müürsepa praegune fiboploki reklaam on kõigele eelnevale nagu kirss tordil. Eesti rahvas on Mürkat selle eest ka palavalt armastanud ja seda siiani.

Fiboploki reklaamid ja 
Fiboploki reklaamid ja Foto: Kuldmuna.ee

Müürsepa ümber on aegade jooksul tiirelnud ohtralt ka õrnemat poolt. Suuremat õnne pole see ka tütarlastele toonud. Ühe näitena kasvõi enda keha müüma hakanud eksnaine Angeelika Tsvetkova, kes väidetavalt 2015. aastal 500 euro eest end lipsu lõdvaks laskmas käinud ärimeestele pakkus. 

Kes on järgmine?

Just hetkel saame kaasa elada Ott Tänaku tähtedelt allalennule. Ott Tänak on mees, kes pärineb ülilihtsatest tingimustest nagu Andrus Värnikki. Oti kasvatasid suureks M-Sport ja Oleg Gross oma rahade ja usuga ning maailmameistri tegi temast Toyota oma autoga. Tänak ei leidnud jaapanlaste töökultuuriga ühist keelt. Meenuvad tema ebakohased väljaütlemised, ühe näitena kasvõi see, et «Toyota sõidab hästi siis, kui mina selles istun». Praegusel hetkel on näha, kui palju sellises egoboost'is tõtt oli. Ott on lühike mees, tema karjäär Hyundai roolis näikse lõppevat veel haledamalt kui Värniku oma, teda ei nähta iial Kristiina Bellanova kõrval, tema käevangus võib heal juhul Markko Märtinit näha, kui nad ühel ilusal päeval millalgi koos Retrobestilt tulevad.

See ongi sport. Lapsed viiakse trenni, neist sõelutakse välja andekad ja teistele jäävad tühjad pihud. Andekate hulgast sõelutakse välja üliandekad ja andekad lahkuvad tühjade kätega. Üliandekatest sõelutakse välja tipud ja üliandekad lahkuvad tühjade kätega. Tipud on veidi aega tipud. Ja lahkuvad siis nemadki, samamoodi, tühjade pihkudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles