KESKKONNAKIRI ⟩ Miks on Euroopas nii palju kuumalaineid? Ja kus jälle uputab?

Tuletõrjuja kaitsmas hiidsekvoiat tule eest. Foto: Noah Berger/AP Photo
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Pühapäev, 10. juuli

USAs California osariigis asuvas Yosemite’i rahvuspargi lõunaosas lõõmab maastikupõleng, mis ähvardab ühtesid maailma vanimaid hiidsekvoiasid. Pühapäevaks oli põleng ära kõrvetanud 648 hektarit maad. Põleng avastati reedel, mis ajaks oli tuli neelanud veidi üle 100 hektari. Riiklik pargiteenistus sulges põlengu avastamise järel koheselt selle piirkonna pargist ning evakueeris lähedalasuvad asustused, jättes peavarjuta umbes 1600 inimest. Suits ja tahm on lisaks vaadete varjutamisele muutnud ka pargi õhukvaliteedi väga halvaks. Tuletõrjujate üheks peamiseks eesmärgiks praegu on kaitsta tule eest hiidsekvoiasid, millest mitmed on üle 3000 aasta vanad.

Allikas: Reuters

Pühapäev, 10. juuli

Portugalis on kuumalaine, mille kaasabil on tekkinud mitmeid maastikupõlenguid. Laupäeval põles riigis 125 maastikupõlengut, millest kolm olid eriti suured. Teadaolevalt on põlengutes vigastada saanud 29 inimest. Ennustatakse, et uuel nädalal võib mõnel pool tulla kuni 45 kraadi sooja. Kuumusega koos ennustatakse mõnel pool ka kuni 18 m/s tuult, mis maastikupõlengute levikule tugevalt kaasa aitab.

Allikas: Sky News

Laupäev, 9. juuli

Pakistani tabasid taas tugevad üleujutused. Riigi lõunaosas asuvas Balochistani provintsis purunes kaheksa tammi. Seal hukkus 57 inimest, kui tulvavesi nad endaga kaasa viis. Veel sadu inimesi jäi kodutuks, kui nende kodud hävisid.

Pakistani naaberriigis Afganistaanis teati reedel, et sealsetes üleujutustes on hukkunud 24 inimest riigi lõuna- ja idaosas.

Allikas: Reuters

Laupäev, 9. juuli

Pühapäeval, 3. juulil varises Itaalias Alpides kokku liustik. Õnnetuses hukkus tänaseks kinnitatult 11 inimest. Juhtumit seostatakse kliimamuutusega, mis on Itaaliasse toonud järeleandmatu kuumalaine, mis lisaks kuumale ilmale on tekitanud Itaalias ka viimase 70 aasta halvima põua. Kuumus omakorda on muutnud liustikud nõrgaks ja ettearvamatuks. Itaalia kehtestas möödunud esmaspäeval viies regioonis lausa hädaolukorra põua tõttu.

Allikad: ReutersThe New York Times

Laupäev, 9. juuli

Kashmiri oru India piiridesse jäävas piirkonnas toimunud paduvihm viis äkilise üleujutuseni, milles hukkus teadaolevalt 16 inimest. 12 inimest olid laupäeval veel kadunud ning päästeoperatsioon oli täies jõus. Orus liigub suviti ringi palju inimesi, kes on ette võtnud iga-aastase hindude palverännaku Amarnathi koopa altarile. Koopasse on lubatud minna vaid 45 päeva jooksul aastast, mil koobas lume all pole. Üleujutuste tõttu on aga praegu palverännak keelatud teadmata ajaks.

Allikas: Reuters

Reede, 8. juuli

Brasiilia Amazonase metsa raadati aasta esimese kuue kuu jooksul rekordiliselt palju. Jaanuarist juunini võeti maha 3988 ruutkilomeetrit metsa. See on viimase kuue aasta rekord. Eelmisel aasta raadati samal perioodil 3088 ruutkilomeetrit. Juunis tõusis raadatud pindala 5,5 protsendi võrra 1120 ruutkilomeetrini, mis on ka juuni kohta rekord.

Amazonas talletab suurt kogust süsinikku, mis puude maha võtmisel atmosfääri paiskub ja kliimamuutustele kaasa aitab. Samuti suurendab metsaraadamine maastikupõlengute arvu, sest pärast puude langetamist pannakse maa põlema, et maad hiljem põllumajanduseks kasutada. Sealt võib tuli lihtsalt edasi rännata. Juunis täheldati Amazonases ka viimase 15 aasta enim maastikupõlenguid juunikuu kohta.

Allikad: BBCReuters

Reede, 8. juuli

Põhja-Korea põhjapiiri äärseid linnu tabasid neljapäeval ulatuslikud üleujutused. Ühes linnas, Sinuijus sadas riigitelevisiooni andmeil neljapäeval alla üle 13 cm vihma, mis oli seni sealne aasta suurim vihmakogus. Üleujutused ähvardavad halvendada juba niigi kriitilist toidu- ja majandusolukorda riigis.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 7. juuli

Tugevad vihmatormid ujutasid üle Hiina kirdeosa. Üleujutused jätsid veelõksu busse, uputasid teid ja blokeerisid kõiki linnas liiklenuid. Shenyangi linnas olevat üks naine saanud tänavale tekkinud lombis seistes elektrilöögi. Naise hukkumine kinnitati ametivõimude poolt, kuid tema hukkumise põhjust ei täpsustatud.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 6. juuli

Euroopast on saanud kuumalainete kuumkoht, kuumenedes kiiremini kui teised «kuumkohad» nagu näiteks USA lääneosa, selgus teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uuringust. Viimase 40 aasta jooksul on Euroopa kuumalainete sagedus ja intensiivsus tõusnud kiiremini kui mujal. Kliimamuutus ja globaalne soojenemine on muutnud kuumalained hullemaks igal pool ühel lihtsalt põhjusel – baastemperatuur on tõusnud 1,1 kraadi võrra. Uuringus leiti ka teine põhjus. Tropopausi kõrgusel atmosfääris liigub läänest itta kiire tuul. Vahel läheb tuulehoovus kaheks. Kahe hoovuse vahel võivadki tekkida kuumalained. Uuringus avastati, et hoovuse pooldumine on sagenenud ja kestab kauem kui varem. See mõjutab omakorda ka kuumalainete sagedust ja pikkust. Mis aga pooldumise täpne põhjus on, pole veel teada.

Allikas: The New York Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles