VIDEOMÄNGUD Varsti tuleb Skate 4, aga ma mõtlen ikka veel Tony Hawk's Pro Skateri soundtrack'idest

Tony Hawk Pro Skater 3 Foto: Ekraanipauk mängust
Margus Hanno Murakas
Copy

Vanadest Logitechi kõlaritest karjub Lemmy: «If you like to gamble, I tell you I'm your man / You win some, lose some, all the same to me.» Klõbistan klaviatuuril nuppe – kerge kickflip, sinna otsa kiire 360 melon ja kusagil toru peal veits backside 50-50. Ma ei olnud Tony Hawk's Pro Skater 3’s kuigi hea, trikid olid kaootilised ja tulenesid peamiselt lihasmälust ja juhustest. Ajad olid siis ka teistsugused, kõige kuumemad brändid olid Volcom, Element, Adio, Circa ja Vans ning ka muusika oli vastav.

Kõik mäletavad GTA soundtrack’e. Isegi möödunud nädalal Rakveres toimunud Funkfestil olid need eraldi kavas. Need on nostalgilised, kultuslikud ja andsid GTA mängudele atmosfääri, mida pikslitega polnud võimalik edastada. THPS’i (nii teise kui kolmanda osa) omad olid aga puhas kütus – ka aeglasem hip-hop mõjus punk rocki vahele hästi ja aitas tempot alla tõmmata. Ning tempo oli laes, seda hoidis üleval nii igat round’i piirav taimer kui ka Motörhead, Ramones, Alien Ant Farm, Sum 41, Drowning Pool, Papa Roach ja Rage Against the Machine. Puhas Limewire'ist sikutatud ja Winampis maandunud klassika 2000ndatest. Kuna maitsed on teadupärast subjektiivsed, siis võiks isegi väita, et minu meelest kõige paremad soundtrack'id, mis kunagi mõnel videomängul olnud on. Vabandan siinkohal GTA Vice City ja Toto «Africa» ees.

Jutud, et EA annab välja järje oma rulamängude seeriale, on olnud üleval viimase kaks aastat ning paar nädalat tagasi tuli kinnitus, et tõepoolest – mäng hakkab varsti valmis saama. Ideeliselt Skate 4, aga EA otsustas nimetada seda lihtsalt Skate’iks. Post-modernistlik tüpoloogia ongi omamoodi, täiselektrilise Porsche Taycani võimsam versioon kannab nime Taycan Turbo ning Mercedese 63 mootorid on praegu neljaliitrised.

EA jagas mängu kohta detaile, pilte ja videoid ning anti teada, et mäng on platvormiülene ja tasuta. Viimane võib kõlada rõõmustavalt, aga arvestades EA’d tähendab see, et mäng on tõepoolest tasuta, aga kubiseb mico-transactionitest ja küllap ka mõni pay-to-win lahendus on sisse ehitatud. Arendajad on ise lubanud, et sellist asja pole ja mikromaksed on eelkõige kosmeetilised. Skepsis ise võib edasi eksisteerida muidugi, sest kaks aastat arendust vajab siiski kinni maksmist.

Lekkis Skate'i pre-alpha versioon – juhuslikuks seda ei peaks, sest leke leidis aset samal ajal, kui tuli välja uudis, et konkureeriva rulamängu Session: Skate Sim lõplik versioon ilmutab ennast septembris. Suur korporatsioon otsustas väikest arendajat kottida ja tähelepanu enda peale tõmmata. Sotsiaalmeedia ja erialaste väljaannete tagasiside järgi tundub, et toimis.

Mäletan, kui mängisin esimest korda klassivenna Xbox'il esimese Skate'i demo – kontseptsioon, et trikkide tegemine käis analoogkangi mustrite ning mitte lihtsalt nuppude kombineerimistega, oli fenomenaalne ja revolutsioon, mida mu põhikooliaegne aju suutis vaevu hoomata. Kickflip'i tegemine oli kordades keerulisem, aga samas rohkem rahuldust pakkuv, rääkimata pikkadest combodest. Väga cool, aga Tony Hawki soundtrack'id olid ikka lahedamad. Järgnevatel aastatel tulid Skate 2 ja Skate 3. Mõlemad head mängud paljude uuenduslike lahendustega, aga THPS'i soundtrack'id olid ikka paremad.

Sellest žanrist väärivad veel auväärset mainimist THPS’iga samale platvormile loodud Mat Hoffman’s Pro BMX. Kui THPS 2 tuli välja 2000. aasta septembris, olid kaksiktornid veel püsti. THPS 3 jäi juba järgmise aasta oktoobrisse, kui kaksiktorne enam polnud. Üldsegi oli see periood, kui sportlaste brände kasutati edukalt videomängudeks, nagu näiteks Colin McRae Rally ja Richard Burns Rally. Nüüd pannakse sportlasi lihtsalt FIFA, NBA ja Maddeni kaante peale.

Viimastest aastatest tasuks veel välja toomist Skater XL, mida peetakse kõige füüsika poolest realistlikemaks rulamänguks, mida saavad mängida ka arvutiomanikud, kuid eraldi controller on vajalik. Väikese stuudio poolt arendatud tugevalt kommuunipõhine mäng. See tähendab, et originaalmäng nii tugev ei olnud, kuid mängijate enda tehtud modifikatsioonid annavad mängule väga palju juurde ja on üpris kohustuslikud. Kusjuures, «Skater XL’is» on olemas ka Simple Session 2022 park.

Seega, Skate 4 ootuses soovitabki Ypsilon modifitseerida oma Skater XL’i ja kuulata Tony Hawk's Pro Skateri soundtrack'e.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles