GALERII Diverse Universe tegevuskunstifestival: Hing ja Hingetus

Mehhiko indiaani shamaankunstnik Gerardo Juarez Jurado Foto: Arvo Sailev
Non Grata kunstirühmitus
Copy

Tegevuskunstifestival Diverse Universe otsib Hinge ja Hingetust.

Nädalavahetusel käivitus Pärnu Loovlinnakus Diverse Universe Performance Festival, mis sel aastal Põhjamaade Kunstinädala koosseisus esitleb laia valikut Skandinaavia kunstnikke koos eksootiliste lisadega mujalt maailmast: Morgan Schagerberg Rootsist, Gerardo Juarez Jurado latiino immigrantide legendaarsest La Pocha Nostra rühmitusest Mehhikost, noor helijumal Timo Viiulainen, põhjamaade performancekunsti kaanepoiss noisist Peter Rosvik ja Black Market International liige klassik Roi Vaara Soomest, saami Marita Isobel Solberg, ja Trond Ansten arktilisest Põhja-Norrast, Doris Steinbichler Austriast, ameeriklane Steve Vanoni ja DJ Chandraja, Greta Altmets, Jürgen Rooste, Kalev Vapper ja Anu Jalas ja Non Grata rühmitus Eestist.

Festivali peateema on “Hing või hingetus” ning pakub kuraatori Norra päritolu kunstnik Marita Isoble Solbergi silmade läbi vaadet meie olemusse – millised me tegelikult oleme ja milline on aeg, milles me elame.

HING või HINGETUS

Kes me tegelikult oleme

Kas see on aeg?

Kas aeg on käes?

Kas see on kivi?

Kas käes on ümberkujunemise aeg?

Kas käes on muutuste aeg?

Kas see on sümbiootiline aeg?

Kas see on tasakaalustamise aeg?

Kas see on kõigi omavahelise koostöö aeg?

Kas käes on võrdõiguslikkuse aeg?

Kas see on koosolemise aeg?

Kas praegu on sipelgate ja mesilaste aeg?

Kas see on aeg, kuhu me tagasi pöördume?

Kas see on aeg, mil me maalt küsime?

Kas käes on sulandumise aeg?

Kas käes on aeg mõelda, millised me tegelikult oleme?

Marita Isobel Solberg on (s 1977) Norra muusik, kunstnik ja loitsija, kes keskendub performance-ja helikunstile ning installatsioonile. Tema esivanemate juured pärinevad paljudest põhjapoolsetest rahvastest: saami, rootsi, kveeni, karjala ja soome. Kunstnik on kasvanud keskkonnas, mis on lähedalt seotud põhjamaise loodusega, ta uurinud väljendamisvõimalusi läbi kunsti ja erinevate muusikažanride. Tema performance sõnumiks on esitada väljakutseid nii publikule kui ka iseendale, leida tee tuumani ja luua vibratsioone, millel on tagasilöök. Tema selle festivali performance “My Wooling Dreams” oli segu vanadest lugudest, unenäolistest arusaamadest, kogemustest ja selle kaudu uute võimaluste loomisest: “Ma muutun, muutun - pildid rändavad läbi mu mõtete, kui ma jälgin oma teed unistuste, aja, liikumise ja ruumi universumisse. Kirjutage Marita Isobel Solbergile.”

Mehhiko indiaani shamaankunstniku Gerardo Juarez Jurado etteaste tegeles põlisrahvaste animismi ja tänapäeva maailma ühisosa leidmisega – müstiliseks hobuinimeseks kehastunud kimäär põkkis plastikuvabriku urbanistlikul tehismaastikul päikeseloojangus tsivilisatsiooni eri kihistuses ja kadus lõpuks betoonväravatest läbi universumi lõpututele tasandikele.

Greta Altmetsa soolodebüüt “Ämblik” Diverse Universe performance festivalil käsitles inimühiskonna ja indiviidi suhteid, inimene kui sotsiaalne olend, takerdunud ühiskonna võrgustikku nii füüsiliselt, vaimselt kui ka virtuaalselt. Ühiskonna igakülgne areng ei ole kuidagi teinud inimlooma elu lihtsamaks, vastupidi, nähtamatud niidid seovad teda igast küljest, lämbumiseni. Rabelemine teeb asja ainult hullemaks. Õnneks lõppes aktsioon vabanemisega. Veel on kusagil valgus koridori otsas, veel on võimeline inimene tooma pöörde sellesse protsessi, kiskuma ennast lahti köidikutest ja elada vabana.

Jürgen Rooste, Kalev Vapperi ja Anu Jalase eelmise aasta lõpus varalahkunud performance 'i-, installatsiooni- ja maalikunstnikule Andrus Joonasele – Kollasele Huntmehele – pühendatud luule-performance “Mustvalgete huntmeeste palvus” sisaldas Joonase kogutud tekstimaailmast ja vaimsetest hoiakutest innustust saanud luule, meditatsiooni, loitsude ja laulude põiminguid, mis järgisid kunstniku esteetilist vaimu ja hoiakut. Rooste ja Vapper kasutasid enda tekste, kirjutasid ekstra uusi juurde ning põimisid sekka Joonase enda kogutud/kirjutatud asju, lähtudes huntmehe-kujundist ja -vaimust.

Pärnu Loovlinnaku eestvedaja ja performance grupi Non Grata asutajaliige Al Paldroki sõnul on Loovlinnak just praegu avastamist väärt: «Mitmetes loovlinnakutes üle maailma on esialgsele kooslusele nime andnud loovtegevus asendunud suures osas hipsterliku tarbimiskeskonnaga, Pärnu Loovlinnak on aga avastamist väärt ehe pärl – Loovlinnakut juhivad loovinimesed ise, mitte kinnisvarategelased ja haldusfirmad.» Igatahes on publik uue kultuuriinkubaatori üles leidnud ja omaks võtnud – nädalavahetuse ajal väisas ajaloolises õllevabrikus asetsevat Loovlinnakut mitu tuhat inimest. Põhjamaade kunstinädal jätkub kolmapäeval saami-soome-ameerika ühistööprojekti MARAS ja soome indibändi Cleaning Women kontserditega, skulptuurifestivaliga VORM ja IN Graafika avamisralli näitustega.

Täpsem info edasiste sündmuste kohta: https://www.kunstinadal.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles