KESKKONNAKIRI ⟩ Kuivab ja upub, upub ja kuivab, kuivab ja...

1. august. California põleng. Foto: DAVID MCNEW/AFP
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 8. august

USA senat kiitis heaks märgilise seaduseelnõu, mis sisaldab 400 miljardilist investeeringut kliimameetmetesse. Inflatsiooni vähendamise seadus (Inflation Reduction Act) tõotab vähendada riigi süsinikuheiteid 40 protsendi võrra aastaks 2030. Seaduseelnõusse on sisse kirjutatud maksu alandused puhta energia arendamisele, kahjutasud fossiilkütuste tõttu kannatanud kogukondadele ja toetused elektri- või kasutatud autode ostuks.

Allikas: BBC

Esmaspäev, 8. august

Peaaegu pool Euroopat kannatab põua käes. Laialdane vihmapuudus koos kuumalainetega on tekitanud väga kuiva olukorra. Umbes 15 protsenti Euroopast kannatab tõsise põua käes.

Allikas: Sky News

Pühapäev, 7. august

USA-s Californias põleb osariigi selle aasta suurim maastikupõleng. Juuli viimastel päevadel alanud põleng oli pühapäeva seisuga kõrvetanud üle 24 tuhande hektari maad. Põlengus on hukkunud neli inimest. Tuleroaks saanud ligi 90 kodu. Ning põleng oli pühapäeval vaid 40 protsendi ulatuses kontrolli all. Põlenguga võitleb üle 3500 tuletõrjuja. Kuid ilmatingimused on kuivad ja kuumad, mis on põlengu edasiseks levikuks perfektsed.

Allikas: CNN

Laupäev, 6. august

Prantsusmaal kogub hoogu selle suve neljas kuumalaine ja riik kuivab. Prantsusmaal on ajalooline põud – terve juuli peale sadas vaid 9,7 mm vihma, mis on väikesim vihmakogus alates 1961. aasta märtsist. Üle 100 linna kannatab joogivee puuduses ja 93-s piirkonnas piiratakse veekasutust. Eeldatavasti vähendab põud ka põldude saagikust, halvendades juba olemasolevat toidukriisi.

Allikas: BBC

Reede, 5. august

Äkküleujutused on Pakistanis viimase kuu jooksul tapnud vähemalt 549 inimest. Kõige enam on kannatanud riigi edelaosa, kus pole piisavat infrastuktuuri ja on palju vaesust, peamiselt Balochistani provints. Üleujutused on kahjustanud vähemalt 46 200 majapidamist. Balochistan vajab hädasti abi toiduabi pakkumiseks ja ära uhutud teede taastamiseks. Juuli oli Pakistanis viimase 30 aasta märjeim – sadas keskmisest 133 protsenti rohkem vihma. Balochistani piirkonnas aga 305 protsenti keskmisest enam.

Allikas: Reuters

Reede, 5. august

Senegali pealinnas Dakaris toimunud üleujutustes hukkus vähemalt üks ja sai tõsiselt vigastada samuti üks inimene. Reedel sadas Dakaris alla 126 mm vihma kuue tunni jooksul, mis muutis teed mudajõgedeks. Üleujutused on Dakaris praegusel aastaajal tavalised, kuid mitte sellises mahus. Ka juulis tomus suurem üleujutus, mil kahe tunni jooksul sadas 84 mm vihma.

Allikas: Africa News

Neljapäev, 4. august

Euroopa maastikupõlengute hooaeg on poole peal, kuid põlenud on juba 600 731 hektarit maad. See on madalam vaid 2017. aastast, mis on alates 2006. aastast olnud kõrgeima maastikupõlengute pindalaga aasta. Kuid põlengute hooaeg kestab veel septembri lõpuni. Ja kuumalained kestavad samuti veel.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 4. august

Jaapani põhjaosa tabas tugev vihmasadu, mis ujutas üle teid ja tõi jõgesid üle kallaste. Umbes 50 tuhandel inimesel paluti evakueeruda. Neljapäeval oli kadunud kolm inimest. Ühes piirkonnas, Niigatas sadas 24 tunni jooksul 500 mm vihma, mille tõttu kehtestati mõnes piirkonnas kõrgeim katastroofi hoiatus.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 3. august

Gambias mõõdeti viimase 30 aasta suurim vihmakogus, mis viis ulatuslike üleujutusteni. Üleujutustes, mis mõjutasid umbes 13 tuhandet majapidamist, hukkus kaks last. Gambia valitsus süüdistab looduskatastroofis kliimamuutust, mille ees on riik eriti haavatav oma asukoha tõttu.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 1. august

Üleujutused Ida-Ugandas tapsid vähemalt 24 inimest. Pärast pikka põuda tulnud valingvihmad põhjustasid üleujutusi peamiselt Bugisu, Mbale ja Kapchorwa piirkondades. 21 hukkunut leiti Mbalest ja kolm Kapchorwast.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 1. august

Üleujutus USA-s Kentucky osariigis tapois vähemalt 37 inimest. Neist neli lapsed. Üleujutusteni viis mitu päeva kestnud vihmasadu, mis osariigi kuberneri Andy Besheari sõnul oli üks osariigi ajaloo hullemaist. Üleujutus uhus minema maju ja kahjustas elektriliine, jättes tuhandeid majapidamisi elektrita.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 1. august

Selle aasta juuli oli Inglismaal kõige kuivem juuli alates 1935. aastast. Inglismaal sadas vaid 23,1 mm vihma, mis on 35 protsenti kuu tavalisest keskmisest vihmakogusest. Terves Ühendkuningriigis sadas 56 protsenti kuu tavalisest keskmisest vihmakogusest. See suvi on riiki toonud kuumarekordeid ja maastikupõlengute arvu rekordeid.

Allikas: CNBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles