MINA ELASIN SIIN ⟩ Nõmme. Introverdile, kes tahaks MyFitnessis ka käia

Foto: Erakogu
Hele-Mai Viiksaar
, viiendat põlve nõmmekas
Copy

Ma olen viiendat põlve nõmmekas, mis peaks minust tegema Nõmmekate Facebooki grupi auliikme (suck it, Rainer Vakra) ning üleüldiselt parema inimese kui need, kes elavad «mägedes» või mingis hipsterite rajoonis! Järgnevas kirjatükis lahkan ma põhjuseid, miks Nõmmel on parem elada kui muudes piirkondades Eestimaal ning miks peaks Nõmme olema eraldi linnriik, kuid samas võiks siiski säilida tasuta ühistransport.

Selleks, et Nõmme linnaruumi paremini lahata, olen ma lähenenud sellele kurikuulsa veerandtunnilinna kontseptsiooni kaudu ehk võtnud aluseks kohad, kuhu ma 15 minuti jooksul jõuaksin. Võimalik, et mõningate artiklis mainitud kohtade puhul on tegu hoopis tempoka 15 minutilise jooksuga või ehk isegi jalgrattasõiduga, aga luban, et katsun olla võimalikult aus!

Vaid 15 minutiga jõuab suhteliselt halva valikuga Maximasse ja suhteliselt hea valikuga Rimisse (Rimi ei sponsoreeri mind kuidagi, kuigi võiks). Olen kohanud sõpru, kes on täiesti veendunud, et Nõmmel ei varastaks keegi nende lahtiselt poe ette unustatud ratast, kuid isiklikult olen kogenud vastupidist, mistõttu on mul väga hea meel, et Rimi ees on Bikeep, kõige parem ja mugavam rattaparkla maailmas. Ühtlasi on sealsamas kõrval ka eikuhugi suunduv kergliiklusrada väikse välijõusaali, rattapumba ja -tööriistade hoidla ning veepumbaga.

Õie park
Õie park Foto: Erakogu

Kui sa juhtud olema laps või hoopis lapsevanem, siis kindlasti on sul hea meel lugeda, et kui sa elaksid samas kohas, kus mina, oleks su läheduses kolm koolimaja, millest ainult ühel on kaheldava väärtusega taust. Koolid on renoveeritud ja kuigi nad ei ole koolide edetabelis üldiselt väga kõrgel positsioonil, saad sa igati ausa hariduse! Vähemalt kaks presidenti on saanud Nõmmel hariduse või siin elanud.

Kui sa oled trennisõber, siis sinu rõõmuks võin öelda, et Nõmmel (okei, Järvel) on nüüd MyFitness ja minu hinnangul on see üks parimaid ja suurimaid Myfitnesse Eestis (MyFitness ei sponsoreeri mind kuidagi, kuigi võiks). Ühtlasi on sul võimalus kasutada ohtraid terviseradu või külastada mõnda välijõusaali, mida on Nõmmel üllatavalt palju. Kui sa peaks olema täiesti sõge ja hullumeelne inimene, siis talvel võid sa rõõmu tunda ka Nõmme suusahüppetornidest ning Glehni pargi suusaradadest, kust isiklikult on mul vaid traumeerivaid kogemusi. Veidratest spordivõimalustest veel nii palju, et käisin mõnda aega kodukandi Maxima teisel korrusel joogas, mis kindlasti tegi minust mingiks perioodiks parema, rahulikuma ja paindlikuma seljaga inimese.

Nõmme toidukohad katavad kõik su põhivajadused. Lisaks peenematele kohtadele asuvad Nõmmel ka legendaarsed gurmeekohad nagu Sõõrikukohvik, Nõmme Kebab või, kui sa juhtud olema väga meeleheitel, Hiiu Grill. Ma luban sulle, et sa ei saa mitte kusagil paremaid sõõrikuid kui need soojad, tuhksuhkruga kaetud rasvapallid, mida Nõmme Sõõrikukohvik pakub! Sõbralik soovitus oleks mitte kunagi Nõmme Kebabist tööle lõuna kaasa haarata, sest su kolleegid ei andesta sulle seda sibulahaisu tükk aega.

Nõmme on parim koht, kus koeraga jalutada! Esiteks on see väga hea sinu füüsilisele tervisele. Teiseks ei soovitaks ma vähemalt naisena üksipäi nagunii Nõmmel väga jalutada, sest viimase paari aasta uudiste põhjal elab siin üsna palju vihaseid perverte. Koeraga saad sa nautida nii Nõmme metsatukkasid, koerteparke kui ka näiteks käia uudistamas vanade garaažide vahel, mille müstiline ja ähvardav aura oleks muidu pigem ebameeldiv. Mitmed arendajad on läbi aegade tulutult proovinud garaaže lammutada ja sinna midagi muud asemele ehitada, kuid garaažid on pelgupaigaks meestele, kes tahavad seal enda romusid konserveerida, ning on elupaigaks vähemalt ühele kahtlasele mehele ja tema kahele hiiglaslikule koerale.

Ta ostab garaaži.
Ta ostab garaaži. Foto: Erakogu

Nõmme on väga hea koht, kus vanaduspõlve veeta, välja arvatud muidugi juhul, kui sul ei ole raha. Sellisel juhul soovitan üldse mitte vanaks elada, vähemalt mitte Nõmmel. Vaid põgusa jalutuskäigu kaugusel asub mitu perearstikeskust, hambaravi ning hooldushaiglat. Ühe kõige rikkalikuma välimusega hooldushaigla lähistel asub ka mahajäetud lastehaigla, milles kuulujuttude kohaselt pidid elama skvatterid. Seega on sul suurepärane võimalus istuda rõdul, nautida oma allesjäänud päevi ja vaadata silmanurgast vaeseid.

Hiiu Ravikeskus
Hiiu Ravikeskus Foto: Erakogu

Kui sa tunned, et igatsed linnamelu, siis Nõmmel on suhteliselt hea ühistranspordi ühendus. Rongiga pääseb linna ca 15 minutiga ja isiklikult kõnnin rongi peale alla minuti ning bussi peale 7–15 minutit. Kuna vähemalt rongiga (eeldusel, et iga-aastased raudtee hooldustööd kunagi ka lõpuni jõuavad) jõuab linna oluliselt kiiremini kui autoga, siis saab edukalt hakkama ka isikliku sõiduvahendita. Jah, isegi siis, kui on lapsed ja koer.

Vabaduse park
Vabaduse park Foto: Erakogu

Iga aasta muutub Nõmme linnaruum inimsõbralikumaks ja kaasavamaks. Kõnniteed on muutunud laiemaks, autoteed kitsamaks. Parkidesse on lisandunud välijõusaalid, võrkkiiged, haljastus ja veevõtukohad, mitmesse kohta on lisandunud ka jalgratta remontimiseks vajalikud tarvikud, pinksilauad, mänguväljakud ja malelauad nuppudega. Seda kõike tehakse heas lootuses ja usus, et elanikud hoiavad ja väärtustavad neid kohti, mis muidugi sageli nii ei ole. Sellegipoolest on tore, et järjepidevalt eeldatakse inimestest parimat ja heaperemehelikku suhtumist.

Seega, kui kesklinn on sinu jaoks liiga palju, aga maal elamine hirmutab enda eraldatusega, siis Nõmme kombineerib endas edukalt introvertide paradiisi koos võimalustega siiski linnas elamise privileegidest osa saada, välja arvatud head peokohad. Samas, nähes hommikul oma klubist koju tulemise taksoarvet, siis tekibki tung karsklaseks hakata ja see on ka omamoodi investeering tervislikku eluviisi. Sa võid minna suvariietes poodi, kartmata, et su tuttavad näevad su plekilisi dresse ja mudaseid tosse, ning istuda õndsas üksinduses parki maha, ilma et mõni asotsiaalne härrasmees end su kõrvale juttu ajama litsuks.

MINA ELASIN SIIN

Ooo Eestimaa, ooo sünnimaa

Kuni su küla veel elab, elad sina ka

Kirjuta ypsilonile oma kodukandist. Mitte sellest, mida teil kõike Tõraveres või Ihastes või Roosna-Allikul on (internet, RMK plats, vanadekodu), vaid tahaks mingeid isiklikke või niisama lahedaid lugusid koha pealt, mis konkreetselt seda kanti ilmestavad. Linna, linnaosa, alevit, küla. Eestis on pea 250 kohta, millest pooled ei kõneta kedagi üldse, aga võiksid.

Lood võiksid jääda 4000–6000 tähemärgi vahele, koos tühikutega, ja saata võib nad otse toimetus@ypsilon.ee. Avaldatud tekstid on honoreeritud tekstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles