HEINOTSIID ⟩ Avandi ja Sepp, inimsusevastased tujurikkujad

«Tujurikkuja 5» - Onu Heino Foto: CatapultFilms
Olavi Ruitlane
, toimetaja
Copy

Näitleja Heino Seljamaa. Odaviskaja Heino Puuste, korvpallur Heino Enden. Lõõtspillivirtuoos Heino Tartes. Meie hulgast lahkunud kirjanik Heino Kiik, helilooja ja pedagoog Heino Eller, unustamatuid hetki pakkunud näitleja Heino Mandri. Need nimed on kaduvik, suuri Heinosid enam ei sünni, ei sünni väikseidki. Alla 10 aastaste poisslaste seas pole täna mitte ühtegi Heino nimelist. Teate küll, mille pärast, 2012. aasta «Tujurikkuja» pärast, kus Märt Avandi ja Ott Sepa poolt toime pandud «heinotsiidi» käigus aus nimi igaveseks ära lörtsiti.

Esimese Heinona meenub kohe kirjanik Olev Remsu, kes väljaütlemise eest, et naisterahvale aeg-ajalt tunnustav laks vastu tagumikku ära kuluks, vastu päid ja jalgu sai. Teine teada juhtum oli Rahvusooper Estonia endise juhi Aivar Mäe näol, kes «joviaalse» käitumise tõttu rahvusooperist kinga sai. Ja hiljem kohtu poolt õigeks mõisteti, mis ei andnud mehele tema elu tagasi. Viimane süüdistus oli just Taavi Libe suunas, kes oli raadioeetris alaealise sporditüdruku katsumisest rääkinud.

Sõna «katsuma» omab muide erinevaid tähendusi. Sellest ongi keelest kaugenenud inimestel raske aru saada. Ma katsun endast aru saada, sind sealt katsudes ja katsun mõista, et kummaline, miks see tool, mida su tagumik katsub, iga kord üles hüppama hakata katsub, just samal hetkel, kui ma su tagumikku katsuma hakata katsun.

Seega puhtlingvistiliselt, nagu aru saite, võib naise tagumik vabalt ise oma ohvri kätt katsuda, pärast ohvri Heinoks nimetada, pesuveega alla lasta ja ise puhtalt minema jalutada.

Tagumik katsubki ja korrektne ilmapilt ja peremudel on nüüd selline: haritud koduperenaine, tõenäoliselt kunsti, või muusikaharidusega, ilus. Ilmub mees, pulmad, siis kaob mees tööle. Naise sotsiaalmeedias levivad reisipildid, aiapeod, konserdid, enesetäiendus, psühholoogia, holistika. Tervendavad kristallid, heategevus. Aktiivne elu. Siis «otsustab» nane lapse saada, siis juba saab. Mees on kusagil tagaplaanil ja teeb tööd.

Siis on lapseteema kõrvuti reisipiltide, aiapidude, konsertide, enesetäienduse, psühholoogia ja holistikaga. Tervendavate kristallide ja heategevusega. Siis tuleb lühike ühsipostitus: otsustasime kooselu lõpetada, jääme oma lapsele hoolivateks vanemateks ja palume küsimustega mitte koormata.

Siis tulevad jälle reisipildid, aiapeod, kontserdid, enesetäiendus, psühholoogia, holistika. Tervendavad kristallid. Siis tuleb uus mees. Sünnib uus laps. Mees kaob tööle.

Jälle lapseteema kõrvuti reisipiltide, aiapidude, konsertide, enesetäienduse, psühholoogia ja holistikaga. Tervendavad kristallide ja heategevusega. Siis näeb korraks jälle meest, tuleb jälle lühike ühispostitus: otsustasime kooselu lõpetada, jääme oma lastele hoolivateks vanemateks ja palume küsimustega mitte koormata.

Siis reisipildid, aiapeod, kontserdid, enesetäiendus, psühholoogia, holistika. Tervendavad kristallid. Siis tuleb kolmas mees, sünnib kolmas laps. Mees kaob tööle.

Jälle lapseteema kõrvuti reisipiltide, aiapidude, konsertide, enesetäienduse, psühholoogia ja holistikaga. Tervendavad kristallide ja heategevusega. Siis näeb korraks jälle meest, tuleb jälle lühike ühispostitus: otsustasime kooselu lõpetada, jääme oma lastele hoolivateks vanemateks ja palume küsimustega mitte koormata.

Siis algab koduperenaise elus suhtepaus. Sest teatud eas saab mitmel rindel rüganud Heinodel jaks otsa, südarid ja muud asjad ja neid kõigile enam ei jätku. Seejärel otsib koduperenaine oma molberti või tšello välja, aga siis tuleb välja, et värvid on ära kuivanud ja tšello on vormist väljas ega häälestu. Reisipilte, aiapidude omi ja konsertide omi enam ei tule, tervendavad kristallid on osta.ee-s. Ainult psühholoogia ja odav kosmeetika ongi veel järel.

Keegi peab selle uue «korrektse» ilmapildi kinni maksma. Reisipiltide, aiapidude, kontsertide, enesetäienduste, psühholoogide, tervendavate kristallide ja heategevuse näol. Keegi plekib kogu selle sotsiaalmeedias paistva hiilguse ja päikesevalguse kinni ja see on just seesama põlatud Heino, keda keegi mitte kunagi tema panuse eest ei täna. Ja keda nagu ei eksisteerikski, sest ta ei saa koduperenaiste ajastul, tänu Avandi-Sepa «heinotsiidile», enam iseendana inimeste ette tulla.

Eesnime Heino statistika

2022. aasta 1. jaanuari seisuga on eesnimi Heino 1548 mehel. Heino on populaarsuselt 109. mehenimi.

Vanim Heino on vanuserühmas 85+, noorim vanuserühmas 10–14.

Heino on keskmiselt 72 aasta vanune (mediaanvanus on 72).

Kõige populaarsem on eesnimi Heino vanuserühmas 85+, kus neid on 10 000 elaniku kohta 64,12.

Kõige rohkem on eesnimega Heino sündinuid märtsis, kokku 152.

Kõige populaarsem on eesnimi Heino Põlva maakonnas, kus neid on maakonna 10 000 elaniku kohta 32,72.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles