KESKKONNAKIRI ⟩ Lääne-Euroopa kõrbeb, Aasia upub ja Antarktika sulab

Nireks kuivanud Loire'i jõgi. Taustal Montjean-sur-Loire'i sild. Foto: LOIC VENANCE/AFP
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Pühapäev, 14. august

Möödunud nädala teisipäevast pühapäevani põles Prantsusmaal Gironde’i piirkonnas maastikupõleng, mis põletas ära 74 ruutkilomeetri jagu maad. See on vaid veidi vähem kui kahe Tartu linna jagu maapinda. Piirkonnast evakueeriti põlemise ajal 8000 inimest, kellele anti luba kodudesse naasta.

Maastikupõleng pole aga siiani täielikult kustunud – see põleb maa alla turbakihis edasi. Seetõttu on piirkonda ligipääs lubatud vaid elanikel. Põlengu kustutamisele aitasid kaasa lisaks vihmale ka üle 360 välismaalt – Saksamaalt, Rumeeniast, Poolast ja Austriast – appi tulnud tuletõrjuja ning Kreeka ja Itaalia saadetud spetsiaalsed lennukid.

Sel suvel Prantsusmaal lõõmanud maastikupõlengud on atmosfääri paisanud rekordkoguse süsihappegaasi. Gironde’i piirkonnas juunist augustini põlenud maastikupõlengud paiskasid õhku ligi miljoni tonni süsinikku, mis on ligilähedane 790 tuhande auto aastaste heitmetega. Prantsusmaa keskmine aastane süsinikuheitmete kogus on 300 tuhat tonni. Vaid 2003. aasta on ligilähedane tänavusele – siis paiskus õhku 650 tuhat tonni süsinikku.

Prantsusmaal on praegu käimas neljas kuumalaine. Kuumalainete laine on Prantsusmaal tekitanud kriitilse põua. Peaaegu kogu riik on nüüdseks veekasutuse piirangu all, mõnes piirkonnas on kraanivesi lausa kinni keeratud. Prantsusmaa pikim jõgi Loire on kuivanud nireks ja sama on toimumas teiste seas ka Dordogne’i jõega. Ära on kuivanud ka järved ja rabad.

Allikad: AP NewsReutersThe Local

Pühapäev, 14. august

Üleöö kasvanud maastikupõleng Hispaanias Zaragoza provintsis põles pühapäeval kontrollimatult. See viis kaheksa küla ja 1500 inimese evakueerimiseni. Hinnanguline ära põlenud pindala oli 8000 hektarit. Põlengu kontrolli alla saamine sõltub ilmast, kuid ennustatakse tuuli kiirusega kuni 16,5 m/s, mis tõenäoliselt aitavad põlengul levida.

Ka Hispaanias on põud. Kuivavad järved ja veemahutid on vaid 40 protsendilise täituvusega. Kümne aasta keskmine täituvus on olnud 60 protsenti. Kliimamuutus on mõned Pürenee poolsaare piirkonnad muutnud viimase 1200 aasta kuivemaiks.

Allikad: AP NewsReuters

Pühapäev, 14. august

Hiinas edelaosas hukkus laupäeval mägises piirkonnas ootamatult alla voolanud veejoa tõttu seitse inimest. Mägedes oli tund enne juhtumit sadanud paduvihma, millest tekkivast ohust piirkonnas olnud inimesi hoiatada püüti. Ühe kohalolnu sõnul tekkis mitu inimest endaga kaasa viinud veejuga vaid 10–20 sekundiga. Õnnetuses hukkus seitse ja vigastada sai veel kolm inimest.

Allikas: AP News

Laupäev, 13. august

Troopiline madalrõhkkond Mulani toodud suur vihmasadu valandas Tai-Myanmari piirikülades äkküleujutused. Piirist 37 kilomeetri kaugusel Tai pool oli reedel lõhkenud pais, mis üleujutusteni viis. Vesi uputas umbes 2000 majapidamist. Mõnel pool oli vesi tänavatel liikunud inimestel rinnuni.

Allikas: Reuters

Laupäev, 13. august

Jaapani keskosast sõitis üle troopiline torm Meari, mis tõi endaga suure vihmasaju ja sellega maalihete ohu. Shizuoka prefektuuris paluti maalihete ohu tõttu evakueeruda üle 72 tuhandel inimesel. Maalihked ei jäänud ainult ohuks, vaid ka toimusid. Torm liikus edasi 20 kilomeetrit tunnis ning jõudis oma kuni 20 m/s kiiruste tuultega ka Tokyosse. Tormi tõttu tühistati lende ja peatati rongiliiklus.

Allikas: AP News

Reede, 12. august

Brasiilia Amazonase vihmametsa raadamine lõi uue rekordi. Jaanuarist juulini võeti maha 5474 ruutkilomeetrit vihmametsa, mis on 7,3 protsenti rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Raadatud metsa pindala on ligikaudselt võrdne 34 Tallinna pindalaga. Ainuüksi juulis võeti maha 1487 ruutkilomeetrit vihmametsa.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 10. august

Antarktika rannikujäämäed purunevad ja sulavad kiiremini, kui siiani arvati. NASA teadlased avastasid, et jääkatte äärest purunevad jäämäed kiiremini, kui see suudab taastuda. Jää õhenemine ja irrutumine – eraldumine suurest kogust – koos on vähendanud Antarktika jäämassi 12 triljoni tonni võrra alates 1997. aastast. Varem arvati selleks numbriks olevat kuus triljonit tonni. Samuti jäämassi õhenemine ookeani poolse sulatamise tõttu on liikunud äärtest ka keskele.

Allikas: NASA

Kolmapäev, 10. august

Esmaspäeval alanud valingvihmad Lõuna-Korea pealinnas Seoulis andsid viimaks kolmapäeval järele. Üleujutustes hukkus vähemalt üheksa inimest, haavata sai 17, kuid kolmapäeval oli seitse inimest veel kadunud. Vihmades sai kahjustada umbes 2800 majapidamist ja hoonet. Rohkem kui 1100 majapidamist said niivõrd palju kannatada, et neis ei saa tõenäoliselt enam elada. Esmaspäeva hakust kuni kolmapäeva varahommikuni sadas Seoulis alla 525 mm vihma.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles