KESKKONNAKIRI ⟩ Ühes riigiosas kuivab, teises uputab

Jangtse jõgi 21. augustil Foto: Stringer
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 22. august

Hiina maadleb põua ja kuumalainega. Edela-Hiinas on maastikupõlengute tõttu evakueeruma pidanud üle 1500 inimese. Kaubanduskeskuseid on suletud, et konditsioneeride kasutuse peale elektrit kokku hoida. Jangtse jõgi on kuivanud, mis takistab kaubavedu ja hüdroelektrijaamade võimekust toota elektrit. Tehased on pidanud töö katkestama, et elektrikasutust vähendada. Hiina valitsus teatas möödunud nädalal, et plaanib kunstlikult vihmasadu tekitada (protsess nimega cloud seeding ehk pilvede seemendamine otsetõlkes) ning panustada 44 miljonit dollarit põua tõttu kannatanud kogukondade toetuseks.

Allikad: CNBCAP News

Pühapäev, 21. august

Eelmise nädala esmaspäeval Hispaanias Bejise lähedal lõõmama hakanud maastikupõleng oli pühapäevaks ära kõrvetanud umbes 20 tuhat hektarit maad. Põlengu tõttu olid umbes 2200 inimest sunnitud oma kodudest evakueeruma. Pühapäevaks oli põleng saadud kontrolli alla ja evakuatsiooni nõue katkestati. Seda küll ettevaatusega, sest jätkuvad kuumad ilmad, kuivus ja tuul võivad tule taas kontrolli alt viia. Hispaanias on sel aastal põlenud juba ligi 400 maastikupõlengut, mis on põletanud ära rohkem kui 280 tuhat hektarit maad – rohkem kui kolm korda enam kui 2021. aastal.

Allikas: The Local

Pühapäev, 21. august

Afganistaani idaosa ja Pakistani tabas karm mussoonvihm, mis tõi kaasa suured üleujutused. Khushi piirkonnas Afganistanis hukkus esialgsetel andmetel üheksa inimest. Üleujutused tapsid ka piirkonna elanike loomad, hävitas kodud ja uputas põllumaad. Suur osa elanikest jäid kodutuks ja põgenesid mägedesse.

Pakistanis hukkus üleujutustes vähemalt 36 inimest. Kannatanud inimestele tuli appi sõjavägi, et evakueerumisega aidata. Vihma aga ennustatakse veel ka selleks nädalaks.

Allikas: AP News

Pühapäev, 21. august

India põhjaosas alla sadanud mussoonvihmade toodud üleujutused ja maalihked tapsid vähemalt 40 inimest. Vesi viis kaasa ja hävitas kodusid ning uputas teid ja purustas sildu Himaschal Pradeshi ja Uttarakhandi osariikides. Ligi 20 inimest oli pühapäeval veel kadunud. Sajad jäid kodutuks. Ennustati, et tugev vihmasadu jätkub veel paar päeva.

Allikad: AP NewsCNN

Pühapäev, 21. august

Maastikupõlengutes Alžeeria idaosas on hukkunud 37 inimest. Vigastada on saanud veel üle 180 inimese. Möödunud nädalal põles riigis 50 maastikupõlengut, millest 49 olid pühapäevaks kustutatud. Põlenud on kodud, autod-bussid ja põllumaad. Mõne põlengu puhul kahtlustatakse inimkätt ning arreteeritud on neli inimest seoses põllu põlema pistmisega. Erakordne kuumus ja tugev tuul aga on aidanud põlengutel levida.

Allikas: Al Jazeera

Laupäev, 20. august

Uus-Meremaa põhja- ja keskosas sadas neli päeva järjest valingvihma. Sajad inimesed olid sunnitud oma kodudest lahkuma. Vesi muutis mitmed kodud elamiskõlbmatuks. Vesi lõikas ära ka ligipääsu osadesse küladesse, kui uputas teed. Laupäeval andis vihm järele ja mõndadesse piirkondadesse võisid elanikud tagasi pöörduda, mil samal ajal toimus teistes piirkondades evakuatsioon.

Allikas: Reuters

Reede, 19. august

Kuumalainete järel tabas Kesk- ja Lõuna-Euroopat tugev torm. Enim hävitustööd tõi torm Itaaliasse, Austriasse ja Prantsusmaa Korsika saarele. Korsikal langetas torm puid ja kahjustas kodusid. Hukkus viis inimest. Neist kaks langevate puude tõttu, üks lendu tõusnud katuse tõttu ja kaks merel. Veel 20 inimest sai vigastada, neist neli tõsiselt. Telkimisplatidelt evakueeriti ligi 13 tuhat inimest.

Austrias, täpsemalt Alam-Austrias hukkus langevate puude tõttu viis inimest. Vigastada sai 13 inimest. Itaalias, Toskaanas hukkus kaks inimest, samuti langevate puude tõttu. Torm tõi kaost ka Prantsusmaal Marseille’sse ja Itaalias Veneetsiasse.

Allikas: BBC

Reede, 19. august

Oderi jõest Poolas on alates juuli lõpust leitud massiliselt surnud kalu ja teisi vee-elanikke. Saksa uurimisinstituut IGB tuvastas Oderi veest mürgist vetikat Prymnesium parvum, mis võib olla massilise suremise põhjus. Teada pole aga, mis tekitas vetika laialdase leviku jões. IGB kahtlustab, et põhjus võib olla tööstusjäätmetes, sest vees on ka kõrgenenud soolsus, mis vetika kasvule kaasa aitab.

Allikas: IGB

Neljapäev, 18. august

Hiina Qinghai provintsi tabas tugev vihmasadu, mis tõi endaga üleujutusi ja maalihkeid. Hukkus 16 inimest ning neljapäeval oli veel 18 inimest kadunud. Vesi tõmbas maa seest välja puid, uputas tänavaid mudase vee alla, hävitas teid ja pööras katusele autosid. Üleujutused mõjutasid üle 6000 inimest.

Allikas: AP News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles