TOP 10 ⟩ Vanadus on seiklus? 10 müüti sind eesootava vanaduse kohta

Foto: Alex Chernenko / Unsplash
, Kaasautor
Copy

Vananevast ühiskonnast on tasahilju saanud vananenud ühiskond. Järjest ja enam loeme väärtustest ja hüvedest, mida vananemine endaga kaasa toob, üha enam leiame endid olukorras, kus vastused noorte elu ja heaolu puudutavatele küsimustele, on tulnud eakate ümaralaudadest. Samas näikse see vanadus ikka veidi kahtlane. Et kohe esimese pakkumise peale võib-olla ei ostaks.

1. Vanadus on väärikas

Ei ole. Sa võid osata rahaautomaadist raha välja võtta, aga sul ei ole seal seda. Sa ei reisi, ei liigu ringi, sööd ravimeid ja «Parim enne» kuupäevast möödunud toitu. Uuemate mobiiltelefonide ja koduseadmete kasutamine käib sulle üle mõistuse. Televiisorist ja raadiost ei tule sinule mõeldud sisu, kuna need, kes neid toota võiksid, on hooldekodudes või surnud.

2. Seks vanas eas on okei

Jah, kui sa oled ebaveenuskarp, siis sa võid veel 500 aastaseltki teise ebaveenuskarbi seltskonda nautida, aga inimeste puhul on seks kõrges eas piinarikas. Pealegi ei võimalda valutavad liigesed ja koordinatsioonihäired positsiooniriiulilt midagi huvitavat välja valida. Südamestimulaatoriga äikese ajal seksimine oleks vabasurma minek. Samas on partneri lotendavast nahast turvaline kinni hoida. Kõrges eas partneri seljast pudenemine ning voodist välja kukkumine võrduks mootorrattaõnnetusse sattumisega.

3. Vana inimene on tark

Ei ole. Vanal inimesele pole jäänud midagi peale arvamuse ja ta kanged käsivarred ei ulatu seda endale enam tagant sisse toppima.

4. Vanadus võib olla nauditav

Vanadus on kõike muud kui nauditav ja kibestunud vanainimesed teevad kõik selleks, et ka ülejäänud inimeste elu enne seda võimalikult vähem nauditav oleks. Vanad inimesed lõid inkvisitsioonikohtud ja põletasid nõidasid. Nad on legaliseerinud halvad ja kannatusi pakkuvad narkootilised ained nagu alkoholi ja nikotiini ning keelanud kanepi ja psühhedeelikumid. Läbi sajandite on nad võidelnud onaneerimise, seksilelude ja paljastavate rõivaste vastu. Niisamuti on nad abieluväliste suhete ja samasooliste paaride enesemääramisõiguse vastu. Samas pedofiilia osas on nad ülejäänud ühiskonnast leebemad.

5. Vanadus on rahu

Vanadus on kõige julmem, verisem ja inimesusevastasem sõda. Vanad inimesed sooritavad sõjakuritegusid. Tudeeri: esimene maailmasõda, teine maailmasõda ning Igor Taro Ukraina päevik.

6. Vanadus on ilus

Milline figuur! 71-aastane Jane Seymour teeb silmad ette lausa kolm korda noorematele. Bikiinides 60-aastane Anu Saagim teeb oma figuuriga ka noorematele silmad ette. Pole midagi eraldi Seymouri ega Saagimi vastu, aga ma ei saa aru, mis selliste kirjutiste sõnumiks on. Kepi oma vanaema või? Ei, vanadus ei ole ilus, vanadus on jube, vanadus on kultus.

7. Vanadus on varandus

Tõesti? Vt vanaimeste FB-st varaliselt ja vaimselt laostunud Tõnis Paltsu.

8. Vanadus on rõõm

Päriselt? Vt vanainimeste FB rõõmupalle Joel Friedrich Steinfielti, Sven Kivisildnikku, Lauri Laubret, Varro Vooglaidu...

9. Vanadus on seiklus

Ahah. Nüüd vaata oranži pintsaku ja päikseprillidega purjus Indrek Tarandit välisministeeriumi tõkkepuu taga.

10. Vanadus on saavutus

No kui enda ära raisatud elupäevi niimoodi sõnastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles