KESKKONNAKIRI ⟩ Ajaloolised üleujutused Pakistanis ja rekordiline kuumalaine Hiinas

Inimesed kahlamas läbi tulvavee Khyber Pakhtunkhwa provintsis 29. augustil 2022. Foto: BILAWAL ARBAB/EPA
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 29. august

Kuumalaine ja põud Hiinas pole järele andnud, kuid mõnes piirkonnas on tekkinud vastupidine probleem. Sichuani provintsi ja Chongqingi linna ähvardavad nüüd hoopis üleujutused. Piirkonnast on evakueerunud üle 119 tuhande inimese, sest suur vihmasadu tõi üleujutuste ohu. Põuast kuivanud maapind ei suuda lihtsalt suurt kogust vihma koheselt vastu võtta. Samas tõi vihm ka leevendust, toetades kohalike riisi ja Sichuani pipra kasvandusi ning aidates taastada piirkonna elektrivaru, kuna hüdroelektrijaamad said hakata rohkem elektrit tootma.

Vihmasadu saanud piirkond on olnud üks kuumalainest ja põuast enim mõjutatud. Chongqingi linnas tõusis temperatuur 18. augustil 45 kraadini ja 20. augustil ei langenud ka öösel alla 34,9 kraadi. Tänavune kuumalaine on olnud Hiina kõige pikem alates 1961. aastast, mil temperatuuri ametlikult mõõtma hakati. Ilmaajaloolane Maximiliano Herrera nimetas Hiina kuumalainet maailma dokumenteeritud ilmaajaloo tõsisemaiks, kuna see on korraga olnud intensiivseim, pikim ja suurimat maa-ala mõjutanud.

Allikad: New ScientistAP News

Esmaspäev, 29. august

Alates juuni keskpaigast on Pakistanis üleujutustes hukkunud 1061 inimest. Üleujutused on mõjutanud üle 30 miljonit inimest ning kahjustanud miljonit kodu ja neist ligi 300 tuhat täielikult hävitanud. Ja üleujutused jätkuvad. Mussooni perioodi lõpuks võib olla kolmandik 220 miljoni elanikuga riigist vee all. Praegu on käimas kaheksas mussoonvihmade tsükkel. Tavaliselt on neid Pakistanis aasta jooksul kolm või neli. See on kliimakatastroof.

Laupäeval olid kümned tuhanded inimesed Pakistani põhjaosas, Khyber Pakhtunkhwa provintsis sunnitud oma kodudest lahkuma, kui kiirelt tõusnus jõevesi hävitas suure silla ja jättis osad piirkonnad ligipääsuta. Charsadda provintsis lahkus oma kodudest umbes 180 tuhat inimest üleujutuste hirmus.

Allikad: CNNReutersSky News

Reede, 26. august

Tšaadi on sel aastal tabanud enneolematud üleujutused, mõjutades üle 340 tuhandet inimest 55 tuhandes majapidamises. See on juba rohkem kui eelmisel aastal, mil üleujutused mõjutasid 250 tuhandet inimest, ja vihma hooaeg kestab veel oktoobri lõpuni. Üleujutused on hävitanud ligi 2700 hektarit põllumaad ning sadu kodusid.

Sarnane on olukord ka Sudaanis, kus kohalike sõnul on sel aastal olnud viimase kümnendi halvimad üleujutused. Üleujutused on mõjutanud üle 150 tuhandet inimest, mis on kaks korda rohkem kui eelmisel aastal, hukkunud on 89 inimest ja kahjustada saanud 50 tuhat majapidamist. Mõnes piirkonnas on sadu külasid teistest ära lõigatud ning tuhandeid inimesi jäänud koduta. Mitmes piirkonnas on probleeme puhta vee ja toidu kättesaamisega.

Allikad: UN NewsReuters

Reede, 26. august

Venemaal, Portovaja gaasitehases põletatakse pidevalt gaasi, mis oleks pidanud minema Saksamaale. Eeldavasti hakati ülejäänud gaasi põletama juuli keskpaigas. Igapäevaselt põletatakse ära umbes 4,34 miljonit kuupmeetrit gaasi, mis on väärt umbes 10 miljonit eurot. See paiskab igapäevaselt õhku umbes 9000 tonni süsihappegaasi, millel on tõsised tagajärjed keskkonnale. Ekspertide eelduste kohaselt ei lülitata tehast välja, vaid põletatakse toodetut seetõttu, et vältida tehase taas tööle lülitamisega seotud kulusid või keerukusid. Või siis on tehases puudu varustusest, et gaasi talletada.

Allikad: BBCSky News

Neljapäev, 25. august

Filipiine tabas troopiline torm Ma-On, milles hukkus kolm inimest. Kaks neist langevate puude tõttu ja üks uppus. Veel neli inimest sai vigastada. Ma-On jõudis rannikule teisipäeval ja tõi endaga tugeva vihmasaju, mis tekitas üleujutusi ja maalihkeid, ning tuule üle 30 m/s kiirusega. Torm lahkus Filipiinidelt juba teisipäeva õhtuks ning liikus Hiina kaguosa poole.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles