MINA ELASIN SIIN ⟩ Türi. Kiisud, Jürid ja liiklusummikud

Diiselrong ТU2-076 Türi raudteejaamas (1970) Foto: Ilmar Adamson / Eesti Rahva Muuseumi fotokogu 3075:401
Jaan Pehk
, muusik
Copy

Mulle on alati meeldinud laulud, milles leidub mõni tore kohanimi. Suurmeister taolises loomingulises dokumenteerimises on Raimond Valgre. («Pärnu ballaad», «Pühapäev Kadriorus», «Narva valss»). Kaasaegsest levimuusikast meenuvad esmalt Kurjami «Kuumalaine Stroomi Rannas», Winni Puhhi «Meie kandi mees üks Korsakov läks eile Lätti» ja Tajo Kadajase repertuaarist pärit «Ühes väikses Eesti linnas». Kuna maailm on ümmargune ja suur ning igale poole minna ei jõua, võtan lähema vaatluse alla oma kodulinna – Türi.

Umbes kaheksa aastat enne suurt tiigrihüpet, vist aastal 1988, olin poisiklutina tunnistajaks, kuidas väike sinimustvalge lipuga tiigrikutsu Joel Steinfeldti kehastuses Türi kaubamaja ees kinni peeti ja sidrunisse topiti. Kes ei tea, siis sidruniks hüüti kollast või halli politseiautot. Vabandust, miilitsaautot. Vangikongiga. Niisiis, Joel koos vabaduseloosungeid hüüdva kaaslase ja sinimustvalge lipuga suruti «Tiigrikutsu» esitamise järel miilitsaautosse, mis vuras kuskile ära. Ilmselt Paidesse. Vaatasin ammulisui ja mõtlesin, et mis see siis nüüd oli. Järgmisel päeval ilmus toonases Paide Rajoonikomitee häälekandjas Võitlev Sõna artikkel pealkirjaga «Mis see siis nüüd oli?».

Aga läheme 32 aastat varasemasse aega.

Ilmselt teavad paljud meist kuulsat lastelaulu «Rongisõit», milles muuhulgas räägitakse, kuidas kiisud sõidavad Türile, külla Jürile. Niimoodi tsuh-tsuh-tsuh. Sihtpunkti nad kahjuks ei jõua, kuna piilupart jääb tukkuma ja kõik lendab uperpalli. Ikka juhtub. Tundub, et Jüri sai juhtunust suure trauma ja ta hakkas tõenäoliselt enam-vähem kohe ka jooma. Rahvafolkloorist (mõningail andmeil ka Ott Arderi sulest ja peast) pärit laulusalm lubab oletada, et millalgi sattus kõnealune Jüri koos sõber Jaaniga pikemalegi peotuurile, võib-olla koguni väljapoole Paide rajooni piire. Lõpuks võeti ette ka teekond Paidest Türile: «Paidest tulid Jaan ja Jüri / palja päi ja palja Türi (jalu).» Peatselt saigi Paide rajoonis alguse järvamaa spordisündmus number üks, Paide-Türi Rahvajooks, mille slõuganiks on eelpoolnimetatud asjaolusid üsnagi täpselt tabav «Jooks koos Sinuga!».

Jooks koos Jaaniga. Jooks koos Jüriga. Iga kell. Siinkohal on paslik paotada pisut endaroki laegast. Endarokiks nimetatakse enesekiiduavaldust, kus muusik või muidu loomeinimene tõstab esile enda poolt loodut. (vt ka enese tsiteerimine jms).

Sõber Madis Aesmaga oleme teinud mitu laulu, mis räägivad korraga nii Paidest kui Türist. Tuntuim neist on kindlasti pala «Loskutovi tippmark» – Paide-Türi rahvajooksust rääkiv laul, milles Pavel Loskutov koguaeg võidab. Aga see selleks. Pavel on tubli, jätkame Jüriga.

22 aastat pärast «Rongisõitu» tõstatab Jüri-teema uuesti üles ansambel Ruja.

J.Nõgisto/J.Viiding teevad laulus «Ha-ha-ha-ha» mehele veel ühe suure häbi-häbi, kui solist Urmas Alender paatoslikul moel teatab: «Hoopis naljakas lugu juhtus viimati Türil / joodik läks uulitsale ja ilma püksata / pärast kainema peaga oli häbi sel Jüril / Türi rahvas sai naerda, naeris ha-ha-haa /.»

Veel 24 aastat edasi ja kevadpealinnas juba sedavõrd palju inimesi, et nad ei mahu enam oma kodutänavatel liikuma. Tekkimas on esimesed Liiklusummikud.

Probleemi lähistel figureeriv Paide noorteansambel Ans. Andur võtab olustiku samanimelises laulus ilusti kokku: «/…..liiklusummikud Türi kesklinnas / ummikud tekivad kui EPT* rahvas / läheb korraga kauplusse «Aeg**» /.»

Jah, just aeg on see, mis hääletult, kuid halastamatult, üle meie rakkude rullub, jättes selja taha Järva madalate voorte vahelises pehmes tuulehällis kaikuva sõnadekaja.

Külmas ja vihmas parkunud, vagulise palgega Jüri aga istub kindlasti praegugi Pärnu jõe kaldal jahedal raudkivil ning silmitseb targal ja tardunud indiaaniilmel idast läände vajuvat helepruuni veemassiivi. Tema hallikasrohelise narmastega sügisjaki sisetaskus on krabisemas isikut tõendav rulldokument: Mees, Kes On Figureerinud Mitmeski Türist Rääkivas Laulus.
 

*

«Tiigrikutsu» (Joel Steinfeldt) 1978

«Loskutovi tippmark» ( Köök) 2007

«Rongisõit» (Gustav Ernesaks / Ellen Niit) 1956

«Ha-ha-ha-ha» (Jaanus Nõgisto/ Juhan Viiding) 1978

«Liiklusummikud» ( Ans. Andur ) 2002

*EPT – Eesti Põllumajandustehnika Tootmiskoondis (Türi filiaal)

** Kauplus «Aeg» – väike toidupood Türi kesklinnas Paide tänaval. Hiljuti oli müügis.

MINA ELASIN SIIN

Ooo Eestimaa, ooo sünnimaa

Kuni su küla veel elab, elad sina ka

Kirjuta ypsilonile oma kodukandist. Mitte sellest, mida teil kõike Tõraveres või Ihastes või Roosna-Allikul on (internet, RMK plats, vanadekodu), vaid tahaks mingeid isiklikke või niisama lahedaid lugusid koha pealt, mis konkreetselt seda kanti ilmestavad. Linna, linnaosa, alevit, küla. Eestis on pea 250 kohta, millest pooled ei kõneta kedagi üldse, aga võiksid.

Lood võiksid jääda 4000–6000 tähemärgi vahele, koos tühikutega, ja saata võib nad otse toimetus@ypsilon.ee. Avaldatud tekstid on honoreeritud tekstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles