KESKKONNAKIRI ⟩ Hingamine võib tekitada vähki

Vaade raadatud ja põlema pistetud Amazonase vihmametsale Põhja-Brasiilias. Foto: Douglas Magno/AFP
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Pühapäev, 11. september

Paapua Uus-Guinead tabas tugev, 7,6 magnituudiline maavärin, millele järgnes tund aega hiljem ka 5 magnituudiline järeltõuge. Teadaolevalt hukkus seitse inimest. Maavärin tekitas maalihkeid ja kahjustas maju, teid, haiglaid, sidekanaleid. Siiski oli kahju väiksem, kui oleks saanud olla, sest värin toimus võrldemisi sügaval.

Allikad: AP NewsReuters

Laupäev, 10. september

Teadlased avastasid, kuidas õhureostus võib tekitada mitte-suitsetajatel kopsuvähki. Osakesed autode heitgaasides, täpsemalt PM2.5, aktiveerib latentseid mutatsioone kopsudes, viies vähi välja kujunemiseni. Õhureostusest vähi saamine on palju ebatõenäolisem kui suitsetamisest, kuid suitsetamist saab vältida, hingamist mitte. Ülemaailmselt sureb õhureostusest tingitud kopsuvähki umbes 16-17 protsenti kõikidest kopsuvähi surmadest – aastal 2019 suri õhureostusega seotud kopsuvähki umbes 300 000 inimest, üldse kopsuvähki umbes 1,8 miljonit. Seega on vaja tegeleda kliimatervisega, et tagada inimtervis.

Allikas: The Guardian

Reede, 9. september

Brasiilia Amazonase vihmametsa raadamine kasvas augustis hüppeliselt. Augustis raadati 1661 ruutkilomeetrit metsa, mis on 81 protsenti rohkem kui eelmise aasta augustis. Kokku on jaanuarist augustini raadatud 7135 ruutkilomeetrit metsa, mis on 19 protsenti enam kui eelmise aasta sama perioodi jooksul. Inpe – Brasiilia riiklik kosmoseuuringute agentuur, mis sateliidipiltide abil vihmametsa raadamist jälgib – teatas ka, et augusti jooksul tuli 33 116 põlenguteadet, mis on viimase kümne aasta jooksul koguselt teine. Maastikupõlengud algavad Amazonases tihti kontrollitud põlengute kontrolli alt väljumisel. 

Allikas: Reuters

Neljapäev, 8. september

Ugandas Kasese piirkonnas sadas teisipäeval palju vihma. Selle tagajärjel toimus kolmapäeva varahommikul suur maalihe, milles hukkus 16 inimest. Suurem osa hukkunutest olid naised ja lapsed. Piirkond, kus katastroof juhtus, on maalihete rohke, kuna asub mäe jalamil. Sellegipoolest on viimastel kuudel tugevast vihmasajust tingitud õnnetused ja kahju sagenenud. Ning eeldatakse, et perioodil august kuni detsember on oodata veel tugevat vihmasadu, mistõttu soovitatakse mägiste piirkondade elanikel kas valmistuda või evakueeruda.

Allikas: CNN

Neljapäev, 8. september

Eelmise nädala keskkonnakirjas kirjutasime Hiinas Sichuani provintsis toimunud maavärinast, mistõttu hukkus 30 inimest. Neljapäevaks oli hukkunute arv tõusnud 86-ni. Vigastada oli saanud 270 inimest ning 35 inimest oli veel kadunud. Maavärina epitsentrit, Ludingi linna tabas kolmapäeval ka 2,9 magnituudiline järeltõuge.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 7. september

Lõuna-Koread tabas taifuun Hinnamnor. Torm tõi suure vihma, mis viis üleujutusteni. Jeju saarel mõõdeti 101 cm vihmasadu ja lõunaranniku lähedastes linnades kuni 28 cm. Langes puid, langes tänavavalgustusposte, katkes elektriühendus. Tormis hukkus vähemalt 10 inimest. Ühest üleujutunud garaažist leiti kuus hukkunut. Sealt leiti ka kaks ellujäänut, kes olid 12 tundi vastu pidanud.

Allikad: The New York TimesReuters

Teisipäev, 6. september

Afganistani kirdeosa tabas teisipäeval kaks maavärinat. Kunari provintsis toimunud 4,3 magnituudilises maavärinas hukkus kuus inimest ja viga sai üheksa. Teine, 4,8 magnituudiline maavärin toimus põhjapool, kuid sealsete hukkunute või kahjustuste kohta veel infot polnud.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 5. september

Kasahstani Kostanai piirkonnas põles ulatuslik maastikupõleng. Auliekoli rajoonis 3. septembril alanud maastikupõleng oli 5. septembriks ära põletanud 43 tuhat hektarit metsa ja maad ning sundinud evakueeruma umbes 2000 inimest. Põlengus hukkus üks inimene, 86-aastane mees, ning vigastada sai 12 inimest. Põlengus sai rohkem või vähem kahjustada 91 maja, mida ei saa taastada, vaid on vaja uuesti üles ehitada.

Allikad: The Astana Times(1)The Astana Times(2)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles