LEKKINUD KIRJAVAHETUS ⟩ Millest peavoolumeedia ei räägi ehk mida Ukraina kasakad tegelikult kirjutasid

Zaporoožlased Türgi sultanile kirja kirjutamas Illustratsioon: Ilja Repin
Copy

Kes meist poleks lugenud Zaporožje kasakate kuulsat kirjavahetust Türgi sultaniga? Noh, kui mitte lugenud kirjavahetust ennast, siis vähemalt lugenud sellest kirjavahetusest. Või kui mitte lugenud, siis vähemalt midagi kuulnud. Vähemalt näinud Repini kuulsat maali on kindlasti kõik. Või kui pole näinud maali ennast, siis mõnda selle reprot mõnes kunstiraamatus ikka. Või kui mitte kunstiraamatus, siis igatahes internetis kindlasti. 

Aga see on ju kõik vale ja valskus. Tegelikult oli kõik hoopis teisiti, aga sellest ju meile ei räägita. Ja need, kes räägivad, arvatakse ju kohe mitte-salongi-kõlblikeks. Ent meie siin ei karda midagi. Meie toome teie ette kirjavahetuse sellisena, nagu selle paljastas kuulsusrikas kliki-piiks, mis nüüd peab «vabas maailmas» kiusu taluma.

Moskva suurvürstilt paremkalda hetmanile

Meie, Moskoovia võitmatu suurvürst, Rooma keisrite järeltulija, Kiievi Rjurikute ihu ja veri, kõigi õigeusklike kaitsja ning hoidja, käsime sul, meie alandlikul holopil, öelda lahti oma alatust truudusevandest skismaatikust Poola kuningakesele ja vanduda igavesti truudust meile, kes me oma päritolu tõttu Kiievit enda omaks õigusega pidada võime.

Oma sõbralike kavatsuste märgiks oleme me vasakkaldale koondanud 100 tuhat tatari ratsanikku ja sama palju ustavaid streletse ning lugemata arvul malevaid meile alluvatest maadest.

Alistu ja sa ei sure!

Moskva suurvürstilt Türgi sultanile

Meie, Moskoovia võitmatu suurvürst ja Konstantinoopoli õigusjärgne pärija nõuame, et sa oma õpetatud pistrikke ei müüks Kiievi mässulistele vojevoodidele, mida need alatult minu truude alamate vastu on kasutanud, ja hoiaksid üldse eemale asjust, mis sinusse ei puutu.

Moskva suurvürstilt Poola-Leedu kuningale

Meie, Moskoovia suurvürst ja kõigi kristlaste kaitsja, nõuame, et sina, vääritu skismaatik, oma väed Kiievist ära viiksid.

Moskva suurvürstilt kõigile maailma valitsejatele

Meie, Moskoovia suurvürst, Rooma keisrite järeltulija ning kogu maailma kristlaste ainus õige kaitsja, nõuame, et te viiksite kõik oma ratsateenistuse rüütlid nagu ka kõik jalamahed, olgu need piikide või muskettidega relvastatud, ära neist maadest, kus meie Issanda sündimise kümnendal sajandil neid veel polnud.

Hetmanilt Zaporožje kasakatele

Infoks: saadan edasi moskoviidi viimase kirja.

Vanamees on vist lolliks läinud...

Lisatud moskoviidi kirja koopia.

Zaporožje atamanilt hetmanile

Lolliks läinud neh.

Aga tatarlasi ja streletse näikse tõesti jõe taga palju olema.

Kirjutaksid Poola kunnile ehk? Mitte, et me tema omi siin väga näha tahaks, aga tead isegi: me võime ju igaüks kümme streltsi maha lüüa ja mõne tatarlase takkapihta, kuid lõpuks sõidavad nad meist nõnda ikka üle.

Hetmanilt Poola-Leedu kuningale

Moskoviit paistab olevat hulluks läinud, koondab jõe taha vägesid ja kirjutas õige lollaka kirja (ärakiri lisatud). Võiks mõnikümmend tuhat hussaari siia saata ja ka leedukate abi ei teeks paha. Kuigi majesteet teab isegi, et muidu me siin väga neid näha ei sooviks, aga elu nõuab oma.

Poola-Leedu kuningalt Vilniuse vojevoodile

Moskoviidil vist katus sõidab, kirjutas Kiievi hetmanile õige sõjaka kirja (ärakiri lisatud) ja koondab vägesid. Saada sinnakanti mõni tuhat ratsameest, kui saad.

Vilniuse vojevoodilt Poola-Leedu kuningale

Saada-saada...

Eks ma saadan, mis mul üle jääb. Leedu suurvürstide pärandit ei saa ju moskoviidi meelevalda jätta. Kuigi ausalt öeldes on neid ka endal vaja, moskoviidi piilujaid on idapiiril nähtud tavalisest enam.

Poola-Leedu kuningalt Saksa-Rooma keisrile

Majesteet!

Mu ebamugav geograafiline positsioon kristliku maailma piiril annab tunda: moskoviit on idas üles tõstnud määratu sõjaväe ja nõuab meie truu alama, Kiievi hetmani üleminekut tema alluvusse. Küllap majesteet mõistab, et sellega moskoviit ei rahuldu. Kui peaks langema meie valdused teisel pool Karpaatide mäestikku, tuleb tal soov ka siiapoole mägesid jõuda. Ja siit pole enam Teie Majesteedi valdusteni pikk tee.

Palume tungivalt relvaabi saja tuhande musketi, kolmesaja mürtstüki ja püssirohu ning muu moona näol. Samuti soovime kiivreid ja turviseid oma vägede kaitseks.

Saksa-Rooma keisrilt Poola-Leedu kuningale

Paistab, et sedakorda moskoviidiga tõesti enam päris heaga ei saa. Tulirelvi me siiski Teie majesteedile saata ei või, sest see võiks olukorra asjatult eskaleerida. Meie sõjakat minevikku arvestades saadaks see kohe eriti vale signaali.

Kiivrid saadame. Arvatavasti ka turvised, kuigi see vajab veel vähest arutelu.

Kardan, et peame tõsiselt mõtlema kaubanduse piiramisele moskoviidiga (kuigi tema tarnitavad sooblid on nii šikid ja kopranõre uimastavalt vaimustav).

P.S. Tuletan meelde meie varasemat muret seoses seimi protseduuridega (sh. valimistel), mis annavad kõvemahäälsetele ebaproportsionaalse eelise ega järgi seega ühtlase kohtlemise põhimõtet.

Poola-Leedu kuningalt Vilniuse vojevoodile

Saadan edasi teutoonide valitseja kirja ärakirja. Väga neile loota ei saa. Kiivreid vähemalt lubavad, hea seegi. Ja muidugi see vana laul seimi protseduuride teemal – vaat, kes räägib: mees, kelle valivad ametisse seitse (!) vürsti. Kirjuta liivimaalastele, ehk on neist veidi abi?

Poola-Leedu kuningalt Saksa-Rooma keisrile

Täname kiivrite eest, abiks seegi. Muskettide osas oleme mõneti pettunud, kuid küllap Teie Majesteet teab, mida teeb.

Kaubanduse piiramise osas olen nõus. Kas moskoviidi kirjale vastame koos või eraldi?

Vilniuse vojevoodilt Liivi ordu meistrile

Tervitus vana vaenlane!

Heal meelel teataksin Sulle, et tulen lähiajal su alamaid rüüstama, kui Sa ei soovi rüütli ja aumehe kombel mõnel mõlemale poolele sobival väljal ratsalahingut lüüa, aga paraku pean tülitama vähe tõsisemal teemal.

Moskoviit on taas pead tõstmas. Su eelkäija oleks pidanud ta põhjalikumalt Peipsi taga maa sisse taguma, aga eks tagantjärgi tarkus... teadagi. Lisan tema kirja ärakirja – selle, mis ta meie Kiievi hetmanile saatis. Kas selle kirja ka said, mis ta «kõigile valitsejatele» saatis? Mina küll ei saand, aga Varssavist kuulsin. Kas Sind on ka suurte poiste mängust välja jäetud?

Meie piiril on ka piilureid nähtud, aga mitte väga suurel hulgal. Ühe tatarlaste salga ostsime üle ja need lubavad teenida meid ustavamalt, kui nad moskoviiti teenisid. Eeldusel muidugi, et me korralikumalt maksta jaksame.

Igatahes, kui saad, saada kasvõi mõnisada mõisameest mõne mürtstükiga. Vaba läbipääs Leedu suurvürstide põlistest maadest tagatud (Sinu eelkäijad on ju seda nii hirmsasti himustanud).

Liivi ordumeistrilt Vilniuse vojevoodile

Ei meid ole «suurte» sekka seni arvatud, küllap peavad meid siin keisri alamateks. Aga siit ja sealt ole juba seda moskoviidi jama kuuldud. Üks linnuke siristas siit ja teine sealt. Mõisameestega on endal kitsas, aga mõne mürtstüki võin saata. Pean veel küll keisrilt loa küsima, sest oleme need temalt saanud.

Liivi ordumeistrilt Soome asevalitsejale

Servus!

Küllap oled juba isegi kuulnud, et moskoviidil pole ülakorrusel kõik korras. Praegu paistab, et läheb veel hullemaks. Kas teie piiri taga ka liikumist on? Meil justkui vaikne, aga leedukas kirjutab, et luuravad nendegi piiri taga. Põhiliselt paistab neil praegu huvi Kiievi vastu olevat, sinnapoole on hulka vägesid koondatud.

Soome asevalitsejalt Liivi ordumeistrile

Ei, meil pole moskoviiti muul moel tunda, kui et vaenulikke kõlakaid levitatakse tavalisest veel aktiivsemalt. Must surm polevat muud kui vaid saksa satanistide vandenõu ja arstid ei teadvat selle ravimisest midagi. Saatanast olevat ka käte pesemine. Teil ka sellist jama aetakse?

Liivi ordumeistrilt Soome asevalitsejale

Ära räägi. Kätepesemise vastane meeleavaldus oli just eile minu lossi ees. Vanal ajal oleksin ma nad sõjasulastel või mõistameestel lasknud korralikult läbi piitsutada ja ninamehed nina-või-mõnd-muud-elundit-pidi üles puua, aga nüüd peab ju kõigi õigusi austama. Küllap on jah moskoviit selle jama taga, nende kaupmehed on turul viimasel ajal väga aktiivselt ostjatega rääkimas ja teadagi, ega nad meie kasuks seal ei räägi. Peaks vist hakkama kaupmeeste tegevust piirama?

Krimmi khaanilt Türgi sultanile

Majesteet jne!

Asi on sedavõrd kiire, et kirjutan ilma suurema pidulikkuseta: moskoviit on Kiievi vastu suuri vägesid koondamas. Esimesel pilgul paistab, et võiksime meiegi kampa lüüa ja seega pääseda kasakate nuhtlusest ning võita suure sõjasaagi pealekauba. Järgi mõeldes julgen arvata, et see poleks pikas vaates sugugi hea, sest tugev moskoviit ei rahulduks Kiievi võtmisega, vaid pööraks oma pilgu Krimmi ja lõpuks koguni Istambuli suunas – tavatseb ta ju väita, et just nende patriarh on tegelik Konstantinoopoli kiriku pärija. Pigem hoiduks praegu kasakate vastasest tegevusest.

Sultanilt Krimmi khaanile

Meie, Osmani soo pärija, Meka kaliif jne, oleme sinuga täitsa nõus. Annan teada, et moskoviit on oma jultumuses ka mind manitseda võtnud, et ma teie kandist eemale hoiaksin. Ma veel mõtlen, kuidas sellele reageerida. Ära praegu kasakaid ründa ja võid neile koguni kirjutada, et oma armulikkuses ei tee seda meiegi, vaid võime neile isegi armulikult müüa veel mõne väljaõpetatud pistriku.

Krimmi khaanilt Zaporožje kasakatele

Meite Suur Peremees kirjutas, et moskoviit on temale õige ülbe kirja kirjutanud ja ta kaalub, kuidas sellele vastata. Ühtlasi palus teada anda, et tal pole kavatsust teid omalt poolt rünnata, kui te moskoviidiga silmitsi seisate. Ega meiegi seda teha soovi. Lööte moskoviidi tagasi, siis arutame edasi, mis meil ennist klaarimata jäi.

PS. Sultan lubas koguni, et võib teile veel mõne pistriku müüa.

Zaporožje atamanilt Krimmi khaanile

Tänud heade uudiste eest! Tervitage vana sultanit ka ja öelge, et meilgi teie ega tema vastu praegu vaenukavatsusi pole. Sultani pistrikke ostaks küll, aga praegu rahaga kitsas. Hetmaniga peaks nõu pidama.

Mõtlesime, et ehk saadaks sultan moskoviidile mõne rahustava kirja, näiteks nagu: «päike paistab siin ja sääl, lase liugu perse pääl». Kas nii sobiks?

...

Ja nii see «sultanile saadetud kirja» legend tekkiski.

P.S. Aasta XXXX küünlakuul tungis moskoviit kolmest suunast Ukraina kallale, süüdates linnu ja külasid ning tappes rahvast valimatult. Kasakad osutasid visa vastupanu ja need, kes pole veel surnud, võitlevad tänini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles