KRÜPTO-KIRILL ⟩ Episood 43. Ethereumi kaevandamine pole tänasest enam energiamahukas

Krüpto-Kirill Illustratsioon: Ypsilon / Kollaaž
Ypsiloni krüptotoimetus
Copy

Natalja on õppinud Kirillile närvidele käima. Kui ta millegagi rahul ei ole, riietab ta end üleni punasesse. Nagu vastik bitcoini müügiküünal. Rõve. Ta teab, et see ajab Kirilli närvi, ja see teeb kõik, et tal need punased asjad seljast rebida. Kirillile meeldiks, kui bitcoini hind kogu aeg tõuseks. Kui Kirill on hea poiss olnud ja näiteks nõud ära pesnud, riietab Natalja end rohelisse. Samas ajab roheline ka närvi, kui Kirillil parajasti midagi lühikeseks müüdud on.

Täna hommikul leidis aset ethereumi Merge ehk ETH üleminek proof-of-work süsteemilt proof-of-stake süsteemile. Mida see tähendab? Ethereum on nüüd eemaldatud energiamahukast kaevandamisprotsessist ja see võib vähendada võrgu energiatarbimist enam kui 99,95 protsenti. Ethereumi ühendamine peaks nüüd näitama, et detsentraliseeritud võrk võib töötada energiatõhusalt. Nüüd loodetakse ka, et see võib tugevdada turu usaldust ja süstida sinna pärast inflatsioonist ja intressimäärade tõusust tingitud kuudepikkust turu volatiilsust, vajalikku optimismi. Näis.

Kindlasti aga on tegu suursündmusega krüptoraha ajaloos. Selline ühendamine on krüptomaailmas uskumatult harv sündmus ning ei pruugi enam kunagi korduda.

Kirill on Merge'i jõustumisest peale arvuti taga ning tegeleb kõige raskema asjaga kauplemise juures üldse – mitte kauplemisega. Spekuleeritakse nii ETH järsu tõusu kui languse üle, hetkel teeb hind kolmandat ja püsib paigal. Ühtepidi on see mõistetav – investorid ja kauplejad on Merge'i kaua oodanud ja see ei tulnud kellelegi uudisena. Kukkunuks Merge läbi, oleks ETH juba nii lühikeseks müüdud, et punane jutt oleks arvutiekraanilt põrandasse jooksnud. Aga ei tea, päev on veel ees ja kõik võib kiiresti muutuda. Viimane nali – USA augustikuu tarbijahinnaindeksi tõus 8,2 protsendile, mis polnud üldse halb uudis, sest seda kardeti tõusu üle 9 protsendi, virutas üleeile bitcoinile kummikuga pähe ning see kukkus seitsme järjestikuse tunniga kaks tuhat dollarit.

Miks on mitte kauplemine kauplemise juures kõige raskem? Sest rohelised ja punased diagrammitulbad vilguvad kogu aeg ja isegi uimasel turul teeb mingi coin aeg-ajalt arvestatava tõusu või languse. Tahaks ju, igav on ja niikuinii pole midagi teha... Samas on ilma plaanita kauplemine gamble'imine. Ja igavus ei ole hea plaan. Ja päris kindel on, et mitte kaubeldes ei ole võimalik raha kaotada.

Nüüd ütlete te, et mitte kaubeldes pole võimalik ka võita? Kui hind liigub uimaselt küljele (sideways), on turul ainult kaotada ja mitte kauplemine ongi kõige tulusam tegevus. Eile ei teinud Kirill mitte ühtegi tehingut, niisamuti pole ta ka veel täna ühtegi teinud. Üleeilse ETH languse pealt tegi ta kasumliku lühikeseks müügi, samas müüs pikaks RVN-i, mis ebaõnnestus liiga lähedale asetatud stop-loss'i tõttu. Laekunud signaal soovitas stop-loss'i allapoole, Kirill oli liiga tark ja ei kuulanud, hommikul oli RVN rajult plussi sõitnud, ainus, mida Kirillil ei olnud enam, oli RVN-i positsioon, sest hind oli öösel kõikunud ja stop-loss selle maha müünud. Aga ETH pealt saadud tulu tasandas kaotust, nii et pisarast silmanurgas ei ole juttugi.

Pakutakse, et ETH teeb täna positiivsetest uudistest hoolimata korraliku kukkumise. Ja väikse tõusu enne seda. Ühetunnisel diagrammil ongi korralik tõus ja kõrval samaväärne langus, 10 minuti pärast läheb küünal lukku ja kui see nii jääb, on see tugeb bearish signaal ja langus võibki juhtuda. Enne positsiooni minekut oleks muidugi hea, kui Kirillile signaale andvad poisid seda kinnitaks.

Naljakas, midagi ei toimu ja jube põnev on. Nagu platsitäis jalgpallureid oleks vedela lämmastikuga platsile ära külmutatud ja pealtvaatajad vaatavad ootusärevalt taeva poole, oodates, millal sealt sooja vihma sadama hakkab. Pole üldse kindel, et hakkab, aga ikka on põnev.

Täna peale ärkamist riietus Natalja punasesse ja kui see Kirilli tähelepanu ei püüdnud, rohelisse. Ja nüüd on täiesti paljas, aga no keda see tänasel ajaloolisel päeval kotib?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles