KESKKONNAKIRI ⟩ Veepommina alla tulnud vihm uputas Itaalia piirkonna

Vihmapommi mõju Sassoferrato linnale Ancona provintsis Kesk-Itaalias. Foto: Alessandro Serrano'/AGF/SIPA
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 19. september

Orkaan Fiona jõudis pühapäeval Puerto Ricosse, kuhu torm tõi katastroofilist kahju ja viis elektri rohkem kui miljonilt majapidamiselt. Elektri tagasi toomine kõigi klientideni võib võtta mitu päeva. Puerto Ricos sadas mõnel pool alla 76 cm vihma, mis tekitas üleujutusi ja maalihkeid ning hävitas ka ühe silla. Ametnikel on aga raske praegu kahju hinnata, kuna orkaan on veel riigi kohal ja vihm jätkub.

Sealt edasi liikus orkaan Dominikaani Vabariigi poole. Tänase jooksul toob torm ennustatavalt sinna ja ka Puerto Ricosse väga suure vihmasaju, mis viib eluohtlike ja katastroofiliste üleujutusteni ning tekitab maalihete ohu. Edasi liigub orkaan Turks ja Caicose saarte juurde. Eeldavasti selle aja see orkaan veel kasvab, saades kolmapäevaks massiivseks kolmanda või kõrgema kategooria orkaaniks. Praegu on torm veel esimese kategooria võimsusega.

Allikad: The New York Times, CNN

Esmaspäev, 19. september

Jaapanis on üheksal miljonil inimesel palutud evakueeruda, mil riiki materdab üks selle ajaloo tõsisemaid taifuune. Super-taifuun Nanmadol jõudis pühapäeva hommikul Kyushu saarele ning jõuab järgnevate päevade jooksul ka Jaapani suurima osa, Honshu saareni. Taifuun tõi endaga suure vihma ja tuuled kiirusega kuni 65 m/s. Ühes piirkonnas tuli jõgi üle kallaste, mis ujutas üle põllud ja teed. Toimus ka maalihkeid. Praeguseks on teada kahest hukkunust. Vähemalt üks inimene on kadunud ning 115 inimest vigastada saanud. Esmaspäeva pärastlõunal oli ilma elektrita üle 280 tuhande inimese.

Allikad: BBCReuters

Pühapäev, 18. september

Taiwani kaguosa tabas pühapäeval 6,8-magnituudiline maavärin. Värin jooksutas ronge rööbastelt maha, põhjustas ühe kolmekorruselise maja kokku varisemise ja blokeeris ära sadu mägiteid, mistõttu oli sadu inimesi mägipiirkonnas lõksus. Maavärinale järgnes ka 6,4-magnituudiline järeltõuge. Teadaolevalt hukkus üks inimene ning vigastada sai 146 inimest. Tuhanded majapidamised jäid elektrita ning kahjustada sai mõnes piirkonnas ka veetorud. Algselt anti maavärian järgselt ka tsunami hoiatus, kuid hiljem see tühistati.

Allikad: ReutersAP News

Pühapäev, 18. september

Lääne-Nepalis, Achhami piirkonnas toimus suur maalihe, milles hukkus 22 inimest. Vigastada sai veel 10 inimest. Äkküleujutused ja maalihked on Nepaali mägisuse tõttu mussooni hooajal tavalised. Achhami lähedal Kailali piirkonnas on samuti toimumas üleujutused. Seal on hukkunud üks inimene. Koduta on jäänud umbes 1500 inimest.

Allikas: Reuters

Reede, 16. september

Neljapäeva õhtul tabas Itaalias Marche regiooni katastroofiline üleujutus. Üheksa tunni jooksul sadas piirkonnas alla 42 cm vihma. Kohalike sõnul oleks piirkonda justkui veepomm visatud. See vihm muutis tänavad jõgedeks, kallutas autod katustele ja langetas puid. Seni on leitud 11 hukkunut ning kadunud on veel kaks. Päästemeeskonnad päästsid mitmeid inimesi katustelt ja puude otsast, kuhu nad vee eest roninud olid. Kohalike sõnul pole sellist vihma seal nähtud alates 2014. aastast. See katastroof tõi Itaalias taas päevakorda riigi haavatuse kliimamuutuse ees ning tõi kliimamuutuse poliitilistesse aruteludesse. Tuleval pühapäeval, 25. septembril toimuvad parlamendivalimised.

Allikad: The Guardian, The New York Times

Reede, 16. september

Suur vihmasadu tõi Põhja-Indiasse ulatuslikud üleujutused, mis uputasid sadu maju, viisid elektri ja põhjustasid ehitiste varinguid. Lucknowi linnas sadas 24 tunniga 35 mm vihma. Üheksa inimest hukkus, kui sein langes slummile, kus olid polüetüleenkilest tehtud elamud. Teises linnas, Unnaos hukkus kolm inimest, kui maja neile peale varises.

Mussoonvihmad, mis tavaliselt algavad juunis ja lõppevad oktoobriga, tapavad igal aastal sadu ja jätavad koduta tuhandeid inimesi. Sel aastal algasid mussoonvihmad juba märtsis, kuid võivad juba septembris lõppeda. Kliimamuutuse tõttu võivadki mussoonid muutuda muutlikumaks ning suur osa vihmast tulla palju lühema aja jooksul alla.

Allikas: AP News

Neljapäev, 15. september

Pakistan on alates juuni keskpaigast maadelnud üleujutustega ning augustis muutus olukord enneolematuks katastroofiks. Induse jõe lõunaosa on muutunud järveks, külad on muutunud saarteks, nende ümber roiskunud seisev vesi nii kaugele, kui silm seletab. Hukkunud on rohkem kui 1500 inimest. Vesi võib võtta kuid, et tagasi tõmmata. Neljapäeval kinnitas grupp teadlasi, et kliimamuutus on üks faktoreid selle katastroofi toimumise juures. Ilma kliimamuutuseta oleks suur üleujutus siiski võinud juhtuda, kuid kliimamuutus tegi seda hullemaks.

Allikas: The New York Times

Teisipäev, 13. september

ÜRO avaldas raporti, mis näitab, et me liigume üpris vales suunas. Nimelt olid kasvuhoonegaaside heited tänavuaasta esimese viie kuu jooksul 1,2 protsenti kõrgemad kui 2019. aastal. Pärast 2020. aasta ajutist langust on heidete tasemed jõudsalt kasvanud, kuigi enne seda olid heited pigem langustrendis. Ning kuigi pea igal riigil on nüüdseks kliimaeesmärgid, peaksid need olema seitse korda ambitsioonikamad, et hoida maakera temperatuuri tõusu alla 1,5 kraadi. Täna on viis korda rohkem ilmaga seotud katastroofe kui 50 aastat tagasi. Ja niimoodi jätkates läheb asi ainult hullemaks.

Allikas: Sky News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles