KESKKONNAKIRI ⟩ Orkaanide ja taifuunide hooaeg on täisvõimus kohale jõudnud

Mehed kõndimas rinnuni vees San Migueli linnas Bulacani provintsis Filipiinidel pärast taifuun Norut. Foto: Aaron Favila/AP Photo
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 26. september

Taifuun Noru tabas tugevalt Filipiine. Pühapäeva õhtul Luzoni saaarele jõudnud taifuun kogus eelnevalt tugevalt jõudu, jõudes vaid kuue tunniga esimesest kategooriast viienda kategooria taifuuniks. Öö jooksul, mil taifuun Luzoni saart hävitas, tõmbas see tagasi teise kategooria taifuuniks. Üle 70 tuhane inimese olid sunnitud oma kodudest lahkuma. Taifuun tõi saarele ulatuslikud üleujutused ja lõikavad tuuled, viis elektri tuhandetelt, hävitas kodusid. Teadaolevalt hukkus kuus inimest. Neist viis olid päästjad, kes olid teel teisi aitama. Eeldavalt tugevneb taifuun taas ning jõuab teisipäeval Vietnami.

Allikad: AP NewsSky NewsCNN

Esmaspäev, 26. september

Orkaan Ian kogub jõudu ja läheneb Kuuba läänerannikule. Kuuba valmistub kiirelt: Pinar del Rio provintsis jäeti ära koolitunnid ja kavandati evakuatsioone. Eeldavalt jõuab orkaan sinna täna õhtul või homme varahommikul. Ennustatakse, et orkaan kogub veel tugevalt jõudu, saades lähipäevadel neljanda kategooria orkaaniks. Eeldatavasti liigub Ian Kuuba kohalt edasi Floridasse, kus samuti aktiivselt valmistutakse halvimaks.

Allikad: CNNAP News

Esmaspäev, 26. september

Seitse sakslast kaebasid Saksamaa valitsuse kohtusse õhusaaste tõttu. Kaebajad väidavad, et on rikutud nende õigust puhtale õhule ning valitsus ei tee piisavalt palju, et nende tervist kaitsta. Kõike kaebajad elavad suurlinnades ning mitmel neist on astma. Kuigi Saksamaa õhusaaste kogus on kooskõlas riigi enda seadustega, on see palju kõrgem Maailma Terviseorganisatsiooni määratud piiridest. Õhusaastet seostatakse ülemaailmselt seitsme miljoni enneaegse surmaga aastas ning seda on seostatud ka kopsuvähi väljakujunemisega.

Allikas: BBC

Pühapäev, 25. september

Eelmisel pühapäeval Puerto Ricosse jõudnud orkaan Fiona rändas edasi mööda Kariibi mere riike, kogudes jõudu ja lõpuks Kanadasse jõudes. Puerto Ricos tappis orkaan neli inimest ja veel kolmapäeval oli ilma elektrita 80 protsenti saareriigist. Sealt edasi liikus orkaan Dominkaani vabariiki, kus selle tõttu hukkus kaks inimest. Teisipäeva hommikul jõudis orkaan Turks ja Caicose saarerühma Suure Turki saareni. Mitmed külad muutusid üleujutuste tõttu ligipääsematuteks, mil sajad olid sunnitud oma kodudest lahkuma ja tuhanded jäid ilma elektrita. Üks hukkunu registreeriti ka Guadeloupe’i saarel.

Möödunud nädalavahetusel jõudis Fiona Kanada idarannikule, täpsemalt Nova Scotiasse, New Brunswicki, Prince Edwardi saarele ja Newfoundlandi. Selleks hetkeks orkaanist allapoole troopiliseks tormiks kategoriseeritud Fiona tõi Kanadasse siiski orkaanitugevusega tuuled ja valingvihma, millega torm lükkas merre mitmeid hooneid, purustas maju, kukutas puid ja viis elektri sadadelt tuhandetelt inimestelt. Sajad inimesed olid sunnitud oma kodudest lahkuma. Nova Scotia pealinnas Halifaxis langes sisse ühe kortermaja katus, mistõttu pidi mujalt peavarju otsima minema umbes sada inimest. Kanadas hukkus teadaolevalt üks inimene. Torm liikus pühapäeval taas mere kohale, kuid sellest maha jäänud hävitus on kohalike sõnul enneolematu.

Allikad: BBCCNNBBC(2)AP News

Pühapäev, 25. september

Kanaarisaari tabas torm Hermine. Tänavad kattusid vihmaveega ja langenud puudega. Pühapäeval jäeti ära 141 lendu ning esmaspäeval jäeti koolid suletuks. Suur vihmasadu jätkus esmaspäeval.

Allikas: Reuters

Laupäev, 24. september

Tohutu vihmasaju ja äikse tõttu hukkus Indias 24 tunni jooksul 36 inimest. Neist 12 äiksetabamustest. Uttar Pradeshi osariigis hukkus teadaolevalt 24 inimest, kui nende kodud järeleandmatule vihmale vastu ei pidanud ja kokku kukkusid. Kohaliku omavalitsuse sõnul hukkus osariigis viie päeva jooksul 39 inimest äiksetabamuste tõttu. Viimase aasta jooksul on äikese kogus Indias kasvanud 34 protsenti, mistõttu on tõusnud ka hukkunute arv. Äikse koguse tõusu seostatakse kliimamuutusega.

Allikas: AP News

Laupäev, 24. september

Jaapani keskosas möllas taifuun Talas, milles hukkus kaks inimest. Taifuun tõi endaga valingvihma ja suure tuule ning jättis üle 100 tuhande majapidamise elektrita. Toimus mitmeid maalihkeid.

Möödunud esmaspäeval tabas Jaapani lääneosa taifuun Nanmadol, milles hukkus neli inimest. Vigastada sai veel üle 100 inimese. Taifuun, mis oli võrdne neljanda või viienda kategooria orkaaniga, tõi endaga tuuled kiirusega 65 m/s, mis hävitas kodusid ja häiris transporti, ning suure vihmasaju, mis uputas teid, tänavaid, põlde, metroojaamu. Toimus ka maalihkeid.

Allikas: ReutersBBC

Neljapäev, 22. september

Neljapäeval tabas Mehhiko lääneosa 6,8-magnituudiline maavärin. Värina tõttu hukkus Mexico Citys üks naine, kes oma kodust evakueerudes kukkus ja oma pea tugevalt ära lõi. Pealinnast lõunapool hukkus ka üks mees, kes värina tõttu südameataki sai.

Samal nädalal oli juba esmaspäeval toimunud Mehhikos 7,6-magnituudiline maavärin, mistõttu hukkus kaks inimest. Värinas said kahjustada mitmed majad ja kadus elekter. Maavärin toimus kahe varasema katastroofilise maavärina aastapäeval – 1985. aastal hukkus maavärina tõttu tuhandeid inimesi ning 2017. aastal rohkem kui 350 inimest.

Allikad: Reuters(1)Reuters(2)

Neljapäev, 22. september

NASA sateliitpiltide andmeil jõudis Arktika merejää 18. septembril oma selle aasta kõige väiksemasse staadiumisse. Merejää oli siis 4,67 miljoni ruutkilomeetrine, mis on 1,55 miljonit ruutkilomeetrit väiksem kui 1981–2010. aasta keskmine miinimum. Arktika merejää kogust hakati järjepidevalt dokumenteerima 1978. aastal. Viimased 16 aastat on olnud selle 16 kõige väiksema merejääga aastat. 2022. aasta on viigis 2017. ja 2018. aastaga kümnendal kõige väiksema merejääga aasta kohal. Artika merejää saavutab oma maksimumkoguse tavaliselt märtsis.

Allikas: NASA

Neljapäev, 22. september

Tugev vihmasadu vallandas El Salvadoris maalihkeid, mis tapsid seitse inimest. Huizucari piirkonnas mattis muda kodu, kus olid vanemad ja kolm last. Panchimalco külas mattis maalihe teise maja, kus hukkus kaks inimest ning haavata sai üks laps. Riigi rannikupiirkondades jätkub ohuolukord, sest vihm pole veel lakanud.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 20. september

Sel aastal on Nigeeria üleujutuste tõttu hukkunud üle 300 inimese. Olukord võib halveneda lisaks vihmaperioodi jätkumise tõttu ka Kamerunis oleva paisu tõttu, millest tulenev vesi võib mõjutada 14 Nigeeria osariiki. Üle 100 tuhande inimese on jäänud üleujutuste tõttu koduta.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles