ETTEPANEK Kodakondsusreferendum kohalikele mittekodanikest venelastele

Foto: Madis Veltman / Postimees
Olavi Ruitlane
, toimetaja
Copy

Referendumid Ukrainas, Venemaa poolt okupeeritud aladel. Arvatult üksmeelsed – automaadiga valimisonu kõrval pole lahkarvamusteks liiga palju ruumi. Tõenäoliselt olid ka need paar Venemaa vastast protsendinatukest välja mõeldud, automaaditoru ees hääletamine peaks igal juhul 100-protsendise tulemuse andma. Maailma üldsus ei imestaks, kui valimistulemused ulatuksid ka kuni 105 protsendini, kuidagi ei tundu Venemaa poolt võimatu. Kui Venemaa korraldaks referendumi 40-protsendise viina puhtuse peale, siis see 60 protsenti vett selles tunnistaks end ka piirituseks.

Miks meie pole kasutanud oma võimalust mõnda referendumit korraldada? Kodakondsuseta siin elavatele venelastele. Teades, et alates sõja algusest Ukrainas on Venemaa passist Eesti kodakondsuse heaks loobuda soovijate arv hüppeliselt kasvanud, ületades eelmise aasta taotlusi samal ajal pea kolmekordselt.

Nüüd teeme referendumi, et valid kas sibul või küüslauk. See on raske valik, tavalisel kodakondsuseta venelasel on kohe juhe koos, mõlemad on tervislikud, samas küüslauku süües hakkab sitt haisema. Valib sibula, võtame tal natist kinni, Narva jõe tühjalt seisva silla otsa juures on meil püsti putka, sellel on silt «Venemaa rüppe», lükkame ta uksest sisse, anname jalaga persse, teisest uksest välja ja oled kodus. Võib-olla saad isegi nädala tasuta väljaõpet ja jõuad rindelegi. Kui karjub, et ei söö küüslauku, kuna sitt hakkab haisema, ütleb talle, et sitt haiseb niikuinii, debiil, sellepärast sa koju lähedki. Kui teine kodakondsuseta venelane valib küüslaugu, viskab samal põhjusel putka uksest sisse. Sitt haiseb igatepidi.

Aga kindlasti võiksid nad enne sibula-küüslaugu referendumit valida saada, kas nad sooritavad aasta-paariga keeleeksami ja valivad Eesti passi ning kodakondsuse, või muidu tuleb jah see sibula-küüslaugu referendum.

Nii palju küsimusi on. Kuidagi ei taha pähe mahtuda, miks Eesti riik osaleb siin elavate kodakondsuseta venelaste abil Venemaa riigiduuma valimistel? Kuni see on võimalik, on Eesti vabariik moraalselt Putini administratsiooni kuritegude kaasosaline? Ja miks sitt üldse haiseb?

Teisipidi on kodakondsuseta vene kodanikel kohalikes omavalitsustes valimisõigus. Et nad saavad samal ajal valida nii Putinit kui Narva linnapead? Ajada Venemaa kodanikuna Eesti asja? Topeltkodakondsus ei ole Eestis lubatud, topeltmoraal aga on?

Seega oleks viimane aeg praeguste kodakondsuseta inimeste elamislubade asi ümber mõelda. Valimisõigus kohalikes omavalitsustes tuleks koheselt peatada, inimeste elamisload tuleks tühistada, anda neile aasta või paari pikkune Eesti tööviisa, võimalusega selle aja jooksul eelisjärjekorras Eesti kodakondsus taotleda ning täieõiguslikuks kodanikuks saada. Siira soovi korral, neile selles ka igati abiks olla. Iga poole aasta tagant tuleks keeleeksamist kõrvale hoidvalt mittekodanikult sitaproovi võtta. Profülaktika mõttes. Sitapassid tuleks sisse viia nagu koroonapassidki.

Putin tulistas endale mobilisatsiooni välja kuulutades jalga. Lääs on Venemaale ühe sanktsiooni teise järel kaela surunud ning imestab, et need piisavalt ei mõju, et kurnatud lihtne vene kodanik ei ole juba tagajalgadele tõusnud. Venemaa lihtinimene pole seal kunagi paremini elanud kui Putini ajal, mitte kunagi, ja et ta mässama hakkaks, oleks elukvaliteedil veel kõvasti allapoole minna. Seni lepivad nad tuimalt ette söödetud teadmisega, et kõiges on süüdi USA ja Euroopa liit. Nüüd on aga vene inimene esimest korda tõsiselt häiritud. Sitt haiseb. Keegi ei tea, miks, aga haiseb.

Nüüd, kui mobilisatsioon on välja kuulutatud, on nad sõjas. Sitt haiseb juba väljakannatamatult. Nüüd puudutab see sõda inimesi laiemalt ja nüüd on inimestel küsimus, mille nimel nad sõjas on. Denatsifitseerimise? Sitahais tõuseb veelgi, üle pea, kui mobiliseeritute laibad koju jõudma hakkavad. Seega kohe-kohe.

Paremat aega siin elavale kodakondsuseta venelasele enesemääramiseks ei tule. Oled meie kodanik või sitt. Laskem tal siis otsustada, praegu peaks see tal lihtsam olema kui eales kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles