KESKKONNAKIRI ⟩ Orkaan Ian viis elektri ja tõi katastroofi

Orkaan Iani tagajärjed Floridas 2. oktoobril 2022. Foto: MARCO BELLO/REUTERS/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 3. oktoober

Mehhiko valmistub orkaan Orlene saabumiseks, mis tõenäoliselt toimub täna pärastlõunal. Pühapäeva hommikul oli Orlene neljanda kategooria orkaan, kuid õhtuks tõmbas tagasi teise kategooria piiridesse. Ennustatavalt nõrgeneb orkaan veelgi. Sellegipoolest on ranniku piirkondades jäetud täna ära koolitunnid ja valmistatakse ette varjupaiku. Orkaan võib tuua kuni 25 cm vihma, mis võib tuua maalihkeid ja üleujutusi.

Allikas: AP News

Esmaspäev, 3. oktoober

Nord Streami gaasitorude lekked on ÜRO keskkonnaprogrammi sõnul tõenäoliselt suurim kogus metaani, mis on ühe sündmusega atmosfääri paisatud. Üks leke paiskas õhku hinnanguliselt 22 920 kilogrammi metaani tunnis. Kokku oli kolm lekkekohta. Nüüdseks on leke peatatud, kuid kahju siiski tehtud. Metaan nimelt on üks kasvuhoonegaasidest, kuid see on 84 korda potentsem kui süsihappegaas. Metaan küll püsib atmosfääris lühemat aega, aga on suurema soojendamisvõimega.

Allikad: ReutersCNBCThe New York Times

Pühapäev, 2. oktoober

Orkaan Ian jõudis teisipäeval Kuubale. Orkaan tõi suure vihmasaju ja tugevad tuuled. Hukkus kolm inimest. Viis maja kukkus täielikult kokku ning 68 sai kahjustada. Orkaani tõttu kadus tervest riigist elekter, kui üks riigi peamisi elektrijaamu töötamast lakkas. Elektriühenduse taastamine venis nõnda pikale, et inimesed tulid reedel tänavatele, ning protestid jätkusid ka laupäeval. Häiritud oli ka internetiühendus.

Kolmapäeval jõudis orkaan Ian Florida rannikule. Neljanda kategooria orkaanina tulnud Ian tõi laialdast hävingut Floridas ning Põhja- ja Lõuna-Carolinas. Päästeoperatsioonid veel käivad, kuid hetkel on teadaolevalt hukkunud 85 inimest. Ian oli tuulekiiruse poolest kõige vägevam USA-d tabanud orkaan teadaolevas ajaloos. Tuul, vihm ja üleujutused uhtusid minema sildu ja katuseid, lükkasid ümber kodusid, lennutasid paate majadesse ning viisid elektri sadadelt tuhandetelt inimestelt. Mitmes piirkonnas on elektriliinid, kanalisatsiooni süsteem ja veevärk tugevalt kahjustunud.

Allikad: CNBCAP NewsBBC , Reuters(1)Reuters(2)

Laupäev, 1. oktoober

Brasiilia Amazonase vihmametsa jaoks oli september rohkeimate põlengutega kuu viimase 12 aasta jooksul. Septembri 30 päeva jooksul tuvastasid satelliidid vihmametsas 42 tuhat metsatulekahju. Viimati ületas põlengute arv 40 tuhandet 2010. aastal. Metsa pindala kaotuse numbreid on hetkel teada vaid 23. septembrini, kuid juba nende kolme nädala jooksul oli metsa kaotus 14 protsenti kõrgem kui 2021. aasta septembris. Brasiilias on hetkel käimas presidendivalimised, kus Amazonase vihmamets ja selle raadamisega seotud probleemid ei ole üldse agendas.

Allikas: AP News

Laupäev, 1. oktoober

Indoneesia Põhja-Sumatra provintsi tabas laupäeval 5,8-magnituudiline maavärin. Hukkus üks inimene. Üheksa inimest sai haavata. Viis maja sai kahjustada. Pärast esimest värinat, mis toimus kell 2:28 öösel, toimus veel 53 järeltõuget. Tsunami ohtu maavärinast ei tulnud, küll aga teatati maalihete ohust.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 29. september

Mehhiko on keskkonnaaktivistide jaoks ohtlikem riik, selgus organisatsiooni Global Witness raportist. Möödunud aastal tapeti seal 54 aktivisti. Rohkem kui pooled dokumenteeritud aktivistide vastu suunatud rünnakutest toimusid Brasiilias, Kolumbias ja Mehhikos. Raportist selgus ka, et viimase kümne aasta jooksul on tapetud üle 1700 inimese, kes on püüdnud takistada kaevamist, nafta puurimist või metsa raadamist. See tähendab, et viimase kümne aasta jooksul on tapetud üks keskkonnaaktivist iga kahe päeva tagant. Mitmed tapetutest on põlisrahvustest.

Allikad: BBC, The New York Times

Kolmapäev, 28. september

Šveitsi liustikud on sel aastal kaotanud kuus protsenti oma mahust, mis on mõõtmise algusest kõige suurem sulamine. See on ligi topelt eelmisest sulamisrekordist, mis oli 2003. aastal. Šveitsi Alpides tõuseb temperatuur topelt kiirusega. Sel aastal sulas ära umbes kolm kuupkilomeetrit jääd. Mitmed väiksed liustikud on täielikult kadunud. Teistes kohtades tuleb jää alt välja aastatuhandeid selle all olnud kivimid ning aastakümneid kadunud olnud surnukehad ja allakukkunud lennuk.

Allikad: CNN

Kolmapäev, 28. september

Taifuun Noru, mis eelnevalt Filipiinidel hävingut tekitas, liikus edasi Vietnami. Seal kategoriseeriti Noru taifuunist troopiliseks madalrõhkkonnaks ehk troopiliste tsüklonite madalaimaks versiooniks. Siiski paluti elanikel olla ettevaatlik, sest üleujutuste ja maalihete oht püsis. Torm langetas puid ning tõesti tõi üleujutusi ja maalihkeid, mis teid blokeerisid. Teadaolevalt hukkunuid polnud.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles