KESKKONNAKIRI ⟩ Pikale veninud vihmahooaeg toob uputusi mitmel pool Aasias

Maalihete tagajärjed Las Tejeriases 9. oktoobril. Foto: Leonardo Fernandez Viloria/ Reuters
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 10. oktoober

Hilised mussoonvihmad Indias tõid taas üleujutusi. Lakkamatu vihm sundis India põhjaosa piirkondades koole sulgema. 24 tunni jooksul hukkus erinevates üleujutustega seotud õnnetustes 18 inimest. Mõnes Loode-India piirkonnas sadas pühapäeval alla tavalisest 1293 protsenti rohkem vihma.

Möödunud nädala neljapäeval tappis äkküleujutus India idaosas kaheksa inimest. Umbes 70 inimest päästeti piirkonnast ning 13 neist vajasid haiglaravi. India ida- ja kaguosades sadas kolmapäeval alla tavalisest 128 protsenti enam vihma.

Allikad: ReutersReuters(2)

Esmaspäev, 10. oktoober

Orkaan Julia jõudis pühapäeval Nicaraguasse esimese kategooria orkaanina. Pühapäeva õhtuks oli Julia nõrgenenud ja kategoriseeriti troopiliseks tormiks. Sellegipoolest tõi Julia Nicaraguasse tugevad tuuled ja suure vihmasaju. Ühtegi hukkunut tormis polnud, kuid side ja elekter on mitmel pool häiritud, sajad kodud üleujutatud või katusteta jäänud. Üle 10 tuhande inimese evakueeriti varjupaikadesse.

Colombia saarelt San Andres teatati ära lennanud katustest ja langenud puudest. Suurest vihmasajust ja evakuatsioonidest teatati ka Panamas, Hondurases ja Costa Rical. Hondurasel hukkus teadaolevalt kolm inimest. Torm on mööda rannikut edasi liikunud ning eeldatavalt toob tugevaid tuuli ja suure vihma lähipäevadel El Salvadori ja Guatemala rannikutele.

Allikad: ReutersAP NewsThe New York Times

Esmaspäev, 10. oktoober

Venezuela linnas nimega Las Tejerías toimusid maalihked, milles hukkus 25 inimest. Üle 50 inimese on veel kadunud. Tugev vihm tõi El Pato jõe üle kallaste, mille vesi uhas minema puid, autosid, kodusid, poode. Terve linn on ilma elektrita ning tulvavesi ujutas minema ka linna joogivee süsteemi. Umbes tuhat päästetöötajat otsivad ellujäänuid. 

Allikad: BBCReuters

Pühapäev, 9. oktoober

Tais tekitas pühapäeval alla sadanud vihm ulatuslikke üleujutusi. Riigi kaguosas asuvas Ubon Ratchathani provintsis evakueerus 20 tuhat inimest, kes paigutati 85 ajutisse varjupaika, kuna tulvavesi uputas rohkem kui 1000 küla. Laupäevale eelnenud kümne päeva jooksul tabasid üleujutused rohkem kui 200 tuhandet majapidamist 54 provintsis.

Allikas: AP News

Laupäev, 8. oktoober

Floridas maadeldakse orkaan Iani jäetud hävitusega. Nüüdseks on hukkunute arv tõusnud juba 119-ni. Enim hukkunuid oli Lee Countys. Kõrge hukkunute arv on viinud kriitikalaviinini ametnike suunas, kelle ülesandeks on teavitada kohalikke ohust. Väidetakse, et evakuatsiooni nõudeid ei kehtestatud piisavalt vara ning kohalikel polnud piisavalt infot, et orkaaniks valmistuda. Orkaan Ian on nüüd suurima hukkunute arvuga torm Floridas alates 1935. aastast.

Allikad: NPRBBC

Reede, 7. oktoober

Maailma ilmaomistamise grupp (World Weather Attribution group) avaldas uuringu, kus leiti, et inimtekkeline kliimamuutus tegi tänavuaastase põua maakera põhjapoolkeral 20 korda tõenäolisemaks, ähvardades saagikust ja pannes veelgi suurema surve toiduhindadele ja toidu kättesaadavusele. Mulla niiskuse tasemete analüüsimisel leidsid teadlased, et selle suve sarnast põuda võib oodata tänases kliimas iga 20 aasta tagant. Kui inimtekkelist kliimamuutust poleks, oleks selline põud kord iga 400 aasta tagant.

Allikas: Science Daily

Reede, 7. oktoober

Aasta 2022 on Austraalia linna Sydney jaoks olnud dokumenteeritud ajaloo märjeim. Alates jaanuarist on alla sadanud 2,2 meetrit vihma. Viimane rekord oli aastal 1950, kui terve aasta peale sadas 2,194 meetrit vihma. Tavalisel aastal sajab Sydneys kokku vaid 1,2 meetrit vihma. Tänavusel rekordilisel aastal on neli põhjust: La Niña ilmanähtus, pikaajalised madalrõhkkonnad, ilmatsükkel India ookeani dipool ning kliimamuutus.

Allikas: New Scientist 

Neljapäev, 6. oktoober

Indoneesia pealinnas Jakartas hukkus neljapäeval kolm kooliõpilast üleujutuste tõttu. Tulvavee kooli uhtumise käigus langes kokku üks sein, mille alla õpilased kinni jäid. Vigastada sai veel kaks õpilast. Üleujutuste tõttu suleti ka vähemalt 17 teed ning hävines mitu kodu. Umbes 270 inimest jäid üleujutuste tõttu peavarjuta.

Kaks päeva varem toimusid üleujutused ka Indoneesia Acehi provintsis, kus olid sunnitud evakueeruma üle 18 tuhande inimese. Algse info kohaselt sai üleujutustes kahjustada või hävines täielikult üle 6700 kodu, lisaks sellele põllumaad, valitsuse hooneid, üks haigla ja üks kool.

Allikad: ReutersBol News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles