KRÜPTO-KIRILL Episood 46. Kaotada tuleb samamoodi osata. Võib-olla pareminigi kui võita

Krüpto-Kirill Illustratsioon: Ypsilon / Kollaaž
Ypsiloni krüptotoimetus
Copy

Isolated või cross margin, võimenduse suurus – mis nende kohta arvata? Siinkohal ei ole Kirillil plaanis tarka panna, ta lihtsalt arutleb, kui midagi väga mööda läheb, on lugejal alati võimalus toimetusele kirjutada, Kirillile vastu pead anda ja teda maa peale tagasi kutsuda. Aga ikkagi – isolated või cross margin?

Eelmises osas jagas Kirill Eeriku teadmisi positsiooni suuruse arvutamisel, muuhulgas ütles Eerik, et kardab cross margin'it nagu tuld. Kirilliga on sama lugu, siiski on mingid kohad, kus ta cross margin'it kasutab.

Isolated margin'i puhul on võimalik kaotada ainult positsiooni ulatuses, cross margin läheb ebaõnne korral kaugemale ja võtab kaotuse puhul su futuuride wallet'ist samuti nii palju, kui heaks arvab. Kaotust saab piirata stop-loss'iga, aga ei stop-loss ega stop-limit order ei kaitse sinu raha täielikult. Order lihtsalt käivitab müügi ja siis müüakse see hinnaga, mis võimalik. Rahulikult liikuva hinna puhul see töötab, aga kui coin peaks ühtäkki «lolliks» minema ja näiteks püstloodis üles tormama, siis tikub vastupidise tehingu korral pahasti minema.

Kirillil on paar kogemust olemas. Näiteks rahulik krüptovara, kõik andmed näitavad langustrendi, Kirill müüb lühikeseks, paneb arvuti kinni ja kolme minuti pärast laekub telefoni signaal, et stop-loss on kauba maha müünud.

Kirill teeb arvuti uuesti lahti, tõepoolest, coin on maha müüdud, aga mitte stop-loss'i hinnaga miinus 30 dollarit, vaid veel 40 dollarit on kontolt läinud. 70 dollarit hävingut! Stop-loss käivitas müügi, aga hind liikus nii kiiresti, et süsteemil läks selle mahamüümisega rohkem aega. Valus.

Miks mingi suvaline volüümita ja imev coin äkitselt niimoodi teeb, on hea küsimus. Ju mingi seltskond pressib ta kunstlikult võimendusega üles ja siis, kui hind laes, müüb.

Kas isolated margin on seega turvalisem? 30 dollarise positsiooniga pole üle 30 dollari võimalik kaotada. Teisalt on jälle isolated positsioon kõikumistele oluliselt haavatavam. Ja mida suuremat võimendust kasutada, seda enam. Seega on tõde kusagil vahepeal.

Võimendus, nagu Eerik mainis, pole mingi imeasi, see lihtsalt suurendab positsiooni suurust laenuraha arvelt ja toob likvideerimishinna lähemale. Kui 10 dollarit 50-kordse võimendusega annab kaupleja kasutusse 500 dollarit ja seab likvideerimisohu lähedale, nii et juba suht väike kõikumine saab positsioonile saatuslikuks, siis 100 dollarit 5-kordse võimendusega annab kauplejale samuti 500 dollarit ja likvideerimispiir jääb suht kaugele. Seega suur võimendus ja risk on vaestele nagu Kirill.

Praegu kasutab Kirill cross margin'it ainult puhkudel, kui võimendus on üle 25-kordse, turg on volatiilne ja positsiooni ei tule kaua hoida. Cross margin lubab likvideerimishinda kaugemale nihutada, kõikumised üle elada ja niipea kui coin on piisavalt plussi tõusnud, nihutab Kirill stop-loss'i ostuhinna peale. Kui turg on rahulikum, on positsioon alati isolated, äärmisel juhul saab juurdeostuga likvideerimishinda pisut kaugemale nihutada. Seda viimast ei pea Kirill heaks tooniks. Kui viga on juba sisse lastud ja kauplemisplaan läbi kukkumas, on mõistlikum kaotus emotsioonivabalt alla neelata. Kaotada tuleb samamoodi osata. Võib-olla pareminigi kui võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles