KESKKONNAKIRI ⟩ Austraalias koguvad üleujutused hoogu, Nigeerias on juba katastroofiks saanud

Tankla Lokojas Nigeerias 13. oktoobril. Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 17. oktoober

Ulatuslikud üleujutused Nigeerias on võtnud katastroofi mõõtmed. Rohkem kui 600 inimest on hukkunud. Umbes 1,4 miljonit inimest on oma kodudest välja tõrjutud. Rohkem kui 200 tuhat kodu on hävinenud. Üleujutused hakkasid suve alguses ning eeldatavasti kestavad novembri lõpuni. Nigeeria valitsus on öelnud, et süüdlaseks on ebatavaliselt suur vihmasadu ja kliimamuutus. Katastroofile andis tõuke ka üleliigse vee vabaks laskmine ühe Nigeeria ja ühe Kameruni paisu tagant.

Üleujutustes on hävinud ka palju põllumaad, mis on jätnud põlluharijad ilma sissetuleku ja toiduta. Muret tekitab ka võimalik haiguste levik ning raskendatud ligipääs toidule ja kütusele.

Allikas: BBC

Esmaspäev, 17. oktoober

Üleujutused Austraalias koguvad hoogu. Mõnes piirkonnas sadas 24 tunni jooksul alla tavalise oktoobri neljakordne vihmakogus. Kolmes osariigis – Victorias, New South Walesis ja Tasmaanias – on osadele kogukondadele antud evakueerumise nõue. Hukkunud on kaks inimest ja kaks on veel kadunud. Mitmed koolid ja teed on riigi kaguosas suletud ning evakueerunud on juba tuhandeid inimesi.

Halvim on olukord Victoria osariigis, kus ennustatakse, et umbes 34 tuhat kodu võivad üleujutuda või muutuda ligipääsematuks, sest vihmasaju jätkumist ennustatakse veel nädalateks. Üleujutuste põhjuseks peetakse La Niña ilmanähtust, mis võib kesta läbi talve.

Allikad: AP NewsBBC

Pühapäev, 16. oktoober

Taifuuniks tugevnenud troopiline torm Nesat jõudis Filipiinide põhjaossa. Torm tõi endaga tugeva tuule ja vihmasaju, mis tekitas laialdasi üleujutusi. Umbes tuhat inimest evakueeriti juba ennetavalt. Kohaliku ilmajaama sõnul võib torm veelgi tugevneda.

Nesat jõudis ka Taiwani, kus taifuun on toonud üleujutusi, langetanud puid, tekitanud maalihkeid, mis on liiklejaid lõksu jätnud. Seni pole teatatud ühestki hukkunust, kuid vigastatute arv on hakanud tõusma. 

Allikas: Reuters, Taiwan Times

Pühapäev, 16. oktoober

Troopilise tormi Karl jäänukid tõi Mehhiko lõunarannikule suure vihmasaju, mis viis mõne jõe ja oja üleujutumiseni. Hukkus üks inimene. Reede jooksul oli Karl nõndavõrd hajunud, et see kategoriseeriti troopiliseks madalrõhkkonnaks. Siiski oli mõnes piirkonnas üleujutused tõsised, et tuli evakueerida umbes tuhat inimest.

Allikas: AP News

Pühapäev, 16. oktoober

Alaska jätab sel aastal ära lumekrabi püüdmishooaja, kuna krabide arvukus Beringi meres on drastiliselt langenud. Tõenäoliselt on arvukuse languse taga soojenenud merevesi, mis on krabid rannikupiirkondadest lahkuma sundinud. Beringi mere lumekrabide arvukus langes drastiliselt pärast 2019. aastat, mil merevee soojenemine keeras mere ökosüsteemi pea peale. Eelmise aasta lumekrabi saagikus oli rohkem kui 40 aasta madalaim.

Allikas: The Guardian

Pühapäev, 16. oktoober

USA-s Washingtoni osariigis lõõmab maastikupõleng. Pühapäeva pärastlõunaks oli põleng söestanud umbes 780 hektarit maad. Põlengu kiire levik sundis ametnikke andma välja evakuatsiooni nõude umbes tuhandele majapidamisele. Põleng algas juba 9. oktoobril, kuid vajas pühapäeval umbes 100 tuletõrjujat selle kontrolli alla saamiseks.

Allikas: AP News

Laupäev, 15. oktoober

Kreeka suurimat saart Kreetat tabas nädalavahetusel torm. Torm tabas tugevaimalt Agia Pelagia linna, kus hukkus ka üks inimene. Torm tõi jõgesid üle kallaste ja muid üleujutusi. Vesi kandis mitmed autod merre ja kardetakse, et mitmed kadunud inimesed võisid neis autodes olla. Kreeta suurimas linnas Iraklios on mitmed teed üleujutunud ning vee all on ka linnas asuva rahvusvahelise lennujaama lennurajad, mistõttu jäeti kõik lennud ära.

Allikas: AP News

Neljapäev, 13. oktoober

Eluslooduse populatsioonid on viimase 50 aasta jooksul langenud keskmiselt 69 protsenti, teatas maailma eluslooduse fond (WWF ehk World Wildlife Fund). Kaks aastat tagasi oli langus 68 protsenti ja neli aastat tagasi 60 protsenti. Mitmete teadlaste sõnul elame me praegu kuuenda massilise väljasuremise ajastul. Väljasuremist kannustavad metsade raadamine, ületarbimine ja massiivne saastamine – asjad, mis kõik kannustavad ka kliimamuutust. Suurim populatsioonide arvukuse langus on toimunud Ladina-Ameerika ja Kariibidel, kus vahemikus 1970 kuni 2018 on keskmine eluslooduse populatsioonide arvukuse langus olnud 94 protsenti. Neile piirkondadele järgnes Aafrika (66 protsenti), Aasia ja Vaikne Ookean (55 protsenti) ja Põhja-Ameerika (20 protsenti). Euroopas ja Kesk-Aasias on langus olnud 18 protsenti.

Allikas: The Guardian

Neljapäev, 13. oktoober

Antarktika kohal olev osooniauk jõudis 5. oktoobril oma selle aasta maksimum suuruseni, mis oli rohkem kui 26,4 miljonit ruutkilomeetrit. Auk on suurim, mis see on olnud alates 2015. aastast. Sellegipoolest on teadlased ühel nõul, et üldiselt auk siiski kahaneb. Sel aastal oli osoonikihis madalam temperatuur kui tavaliselt, mis lõi osooni hävitavate klooriosakeste jaoks perfektsed tingimused.

Allikas: AP News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles