KESKKONNAKIRI ⟩ Ilmade ebatavalisus toob katastroofe

Mahalangenud puud ja elektripostid ümber elumaja pärast orkaan Roslynit 23. oktoobril 2022. Foto: Hugo Cervantes/Reuters
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 24. oktoober

Orkaan Roslyn tabas Mehhiko läänerannikut pühapäeval kolmanda kategooria orkaanina. Torm jõudis Mehhiko rannikule tuulekiirusega 54 m/s ja tõi suure vihmasaju, mis tekitas äkküleujutusi ja maalihkeid. Hukkus teadaolevalt kolm inimest – neist üks, kui tala talle peale kukkus, ning kaks hukkus kokku langenud hoone alla jäädes. Kõige tugevamalt tabas Roslyn Tecuala linna Nayariti osariigis. Samuti tõi torm üleujutusi lähedalasuvasse Sayulita linna.

Sisemaa poole liikudes orkaan hajus ning pärastlõunaks kategoriseeriti see troopiliseks tormiks. Tormist jäid tänavatele üleujutunud autod ja tuulest viidud katused. Mõnel pool kadus ka elekter.

Allikad: BBCReuters

Pühapäev, 23. oktoober

Prantsusmaa küla Bihucourti riigi põhjaosas tabas pühapäeval väike tornaado. Tuulispask tekitas sealsetele majadele tõsist kahju ja kahjustas ka küla infrastruktuuri. Haavata sai üks inimene. Prantsusmaal on viimasel ajal olnud ebatavaliselt soojad ilmad, mis on toonud suurendate tormideohu.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 20. oktoober

Vaid mõned kuud pärast laastavaid üleujutusi Brasiilia Amazonases kannatavad nüüd sealsed kogukonnad tõsise põua tõttu. Mõnes piirkonnas on põud aastakümnete halvim. Amazonase jõgi on ohtlikult madal. Põud ja kiirelt alanev jõevee tase on tekkinud tavalisest väiksema vihmasaju tõttu augustis ja septembris. Madal jõevesi on eriti kriitiline, kuna jõgi on peamine ligipääsutee toidu, kütuse ja muude esmatarbekaupadeni. Ära kuivanud on ka mitmed väiksemad veekogud, järved ja ojad, mis on mitmetelt kogukondadelt võtnud ära ligipääsutee Amazonse jõenigi. Põud on sealsetelt kogukondadelt võtmas sissetuleku, kuna ei saa kala püüda ning joogivee, mis on mudaseks muutunud.

Allikas: AP News

Kolmapäev, 19. oktoober

Tšaadi president kehtestas riigis hädaolukorra ulatuslike üleujutuste tõttu. Üleujutused on riigis mõjutanud rohkem kui miljonit inimest. Kuigi suur vihmasadu ja üleujutue vahemikus mai kuni oktoober pole Tšaadis midagi ebatavalist, on tänavune aasta teistsugune – vihmad tulid varem ja on aastakümnete suurimad. Hädaolukorra kehtestamine võimaldab valitsusel olukorraga paremini toime tulla ning valitsus on juba üles seadnud varjupaikade ja toidujagamise süsteemi.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 17. oktoober

Prantsusmaa ülemkohus määras riigile kaks 10 miljoni euro suurust trahvi, mis kohus määras suurte linnade õhukvaliteedi mitte parendamise eest. 2021. aastal määras kohus samuti riigile 10 miljoni euro suuruse trahvi. Trahviraha läheb eeldatavalt keskkonnaorganisatsioonidele.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 17. oktoober

BBC Arabic avaldas septembri lõpus uurimuse, kust selgus, et Iraagi linnas Basras asuvate naftapuurlate lähedal asuvatel inimestel on kõrgendatud oht haigestuda leukeemiasse. Need kogukonnad arvavad, et peamine põhjus selle taga on puurimisest lenduva gaasi põletamine, sest see paiskab õhku benseeni. Nüüd on Iraagi keskkonnaminister Jassem al-Falahi tunnistanud, et nafta puurimisest tulev saaste on piirkonna elavate kogukondade seas kõrgendatud vähiohu allikaks. Minister ütles seda, vaatamata riigi peaministri välja saadetud korraldustele teemast mitte rääkida. Varasemalt on Iraagi naftaminister Ihsan Abdul-Jabbar Ismail eitanud igasugust seost vähi ja naftasaaste vahel.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles