KESKKONNAKIRI ⟩ Filipiine tabas torm, mis võttis elu ligi sajalt

Inimesed Filipiinidel Imuse linnas kahlamas läbi üleujutunud tänavate. Foto: ELOISA LOPEZ/REUTERS
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 31. oktoober

Troopiline torm Nalgae jõudis neljapäeval Filipiinidele. Torm tõi endaga tuule kiirusega 27 m/s ning tohutu vihmasaju, mis tekitas üleujutusi ja maalihkeid. Hukkus praeguseks kinnitatult 98 inimest, kuid ligi 60 inimest on veel kadunud. Samuti sai vigastada üle 60 inimese. Rohkem kui pooled surmadest toimusid Bangsamoro autonoomses piirkonnas, suur osa neist maalihete tõttu. Kusiongi linnas, Bangsamoro piirkonnas, kardetakse, et maalihke alla võis jääda või tulvaveega kaasa minna kuni 100 inimest, nende seas terved perekonnad.

Torm mõjutas umbes miljonit inimest. Nendest 900 tuhat inimest evakueerus. Infrastruktuuri kahju on praegu hinnatud 13,15 miljoni euro suuruses, kahju põllumajandusele 7,87 miljoni euro suuruses. Torm liikus pühapäeval maismaa kohalt mere kohale. Kuigi Filipiine tabab igal aastal umbes 20 tormi, on viimasel tormid tugevnenud. Torm Nalgae oli üks selle aasta laastavamaid.

Allikad: The GuardianReutersAP NewsNPR

Reede, 28. oktoober

Põhja-Hispaanias lõõmas reedel ligi 40 maastikupõlengut pärast sügise kohta ebatavaliselt kuumasid ilmasid. Mõnes piirkonnas tõusis temperatuur lausa 30 kraadini. Hispaania riiklik ilmateenistus teatas neljapäeval, et tänavune oktoober saab olema dokumenteeritud ilmaajaloo kuumim ning et kõik oktoobri päevad peale esimese on olnud keskmisest kuumemad.

Allikas: Reuters

Reede, 28. oktoober

Austraalia pani paika plaani, mille järgi suunab riik umbes 516 miljonit eurot üleujutustest kahjustatud majade remondiks, putitamiseks ja tagasi ostuks. 2022. aasta on olnud Austraalia mitme piirkonna jaoks märjeim aasta dokumenteeritud ajaloos. Plaan hõlmab ka 64,5 miljoni dollari kulutamist üleujutustele vastupidavamatese piirkondadesse maade ostmiseks, et sinna uusi maju ehitada.

Allikas: Reuters

Reede, 28. oktoober

Euroopa Liit ja selle liikmesriigid jõudsid kokkuleppeni keelustada alates 2035. aastast uute sisepõlemismootoriga autode müügi. Aastaks 2030 peavad autotootjad vähendama uute autode emissioone 55 protsenti ning aastaks 2035 100 protsenti. EL-i andmete järgi on transport ainus sektor, kus viimase kolme kümnendi jooksul on heitekogused tõsnud – vahemikus 1990–2019 oli tõus 33,5 protsenti. See on esimene kokkulepe «Fit for 55» meetmete kogumikust, mille eesmärk on vähendada kasvuhoonegaaside heiteid 55 protsenti selle sajandi jooksul.

Allikas: AP News

Kolmapäev, 26. oktoober

Kolme peamise kasvhoonegaasi – süsihappegaasi, metaani ja dilämmastikoksiidi – kogused atmosfääris saavutasid 2021. aastal rekordtaseme, teatas ÜRO maailma meteoroloogia organisatsioon (WMO ehk World Meteorological Organization). Süsihappegaasi konsentratsioon atmosfääris oli 2021. aastal 149 protsenti kõrgem kui tööstusrevolutsiooni eel, metaani kogus 262 protsenti ja dilämmastikoksiidi kogus 124 protsenti kõrgem. Süsihappegaasi koguse tõus võrreldes 2020. aastaga oli selle kümnendi suurim. Vahemikus 1990–2021 on kasvuhoonegaaside, peamiselt süsihappegaasist tingitult, maakera soojendamise efekt tõusnud 50 protsenti.

Allikas: UN News

Kolmapäev, 26. oktoober

Võrreldes vahemikke 2002–2004 ja 2017–2021 on kuumalainetest tingitud suremus tõusnud 55 protsenti, leiti The Lancetis avaldatud uuringus. Kuumalained põhjustasid ka 167,2 miljardi töötunni kadu, mis tähendas töötasulangust 5,4 protsenti SKT-st. Mil Indias ei ole kuumalained midagi uut, on nende esinemissagedus ja intensiivsus tõusnud. Teises The Lancetis avaldatud uuringus leiti, et märtsist aprillini Indias ja Pakistanis toimunud kuumalaine teke oli kliimamuutuse tõttu 30 korda tõenäolisem.

Allikas: BBC

Teisipäev, 25. oktoober

Bangladeshi tabas teisipäeval tugev tormitsüklon Sitrang. Hukkus vähemalt 15 inimest, suur osa neist langevate puude tõttu. Hävis või sai kahjustada umbes 10 tuhat maja. Toimus ulatuslikke üleujutusi. Torm katkestas liikluse ning kadus elekter umbes 8 miljonil inimesel ja katkesid sideteenused. Massiline evakuatsioon aitas ära hoida suuremat inimelu kadu.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 25. oktoober

USA paigutas keiserpingviinid looduskaitse alla, kuna pingviinide elukeskkond on ohus. Ennustatakse, et aastak 2100 on 99 protsenti keiserpingviinidest kadunud, kui ei vähene süsinikusaaste. Kliimamuutus ohustab merejääd, mis on keiserpingviinide jaoks koht, kus nad sigivad, kasvatavad oma järglasi ja suudavad end kaitsta kiskjate eest. Hetkel on looduses umbes 650 tuhat keiserpingviini.

Allikas: The New York Times

Teisipäev, 25. oktoober

Euroopa liidu majapidamised viskasid 2020. aastal ära 70 kilo toitu inimese kohta. Kogu ära visatud toit oli 127 kilo inimese kohta. Majapidamistes ära visatud toit moodustas 55 protsenti kogu raisatud toidust, ülejäänud 45 protsenti tekkis toiduahela teistes osades. Kuna 2020. aasta oli ka esimene koroona-aasta, uurib Eurostat veel selle mõju esitatud statistikale.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles