KESKKONNAKIRI 2022 on rekordite purustamise aasta

Vaade autole, mille vesi kaasa viis. Foto: Orlando Barria/EPA/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 7. november

Dominikaani Vabariigis hukkus üleujutuste tõttu vähemalt kuus inimest. Reedel sadas riigi pealinna osades piirkondades alla kuu keskmisest kaks korda suurem kogus vihma, nimelt 232 mm. Linna äravool ei suutnud sellist vihmakogust vastu võtta ja nii tekkiski ulatustlik üleujutus. Mitmed inimesed on veel kadunud, sajad kodud hävinud ja põllud üleujutunud. Riigis kehtestati hädaolukord. 

Allikas: BBC

Reede, 4. november

Nädalavahetuse hakul tabasid USA Texase, Oklahoma ja Arkansase osariike tornaadode laine. Tormi tõttu hukkus Texases üks ja Oklahomas samuti üks inimene. Kümneid sai vigastada. Tornaadode tõttu hävis või sai kahjustada sadu maju – osa neist kodud, osa ärid. Laupäeva õhtulgi oli veel ilma elektrita rohkem kui 20 tuhat majapidamist.

Allikas: CNN

Reede, 4. november

Põud Keenias on tapnud 205 elevanti tänavuaasta veebruarist oktoobrini, mil Ida-Aafrika kannatab 40 aasta karmima põua käes. Hukkunud on veel 512 gnuud, 381 sebra, 12 kaelkirjakut ja 51 pühvlit. Samuti on hukkunud 49 Grevy sebra, mis haruldane ja ohustatud liik. Hukkunud on umbes 2 protsenti Grevy sebradest. Loomad hukkuvad, sest pole piisavalt toitu ega vett. Kuigi mõningane vihmasadu on olukorda leevendanud, ennustatakse tulevateks kuudeks siiski keskmisest madalamat vihmakogust, mis Keenia elusloodusele palju lootust ei anna.

Allikas: Reuters

Reede, 4. november

Üleujutused Austraalias ei taha lõppeda. Tuhanded inimesed New South Walesi osariigis evakueerusid ööl vastu reedet, kuna jõgede veetasemed lõid uusi rekordeid ja tulid üle kallaste. Ühes väikelinnas, Forbesis paluti evakueeruda kogu elanikkonnal, üle 8000 inimesel. See on Austraalias juba neljas suurem üleujutuste laine sel aastal. Valitsus on hoiatanud, et põllumaade üleujutumine võib tuua kaas puu- ja juurviljade hindade tõusu, mis on valusaks löögiks juba niigi inflatsiooniga maadlevale elanikkonnale.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 3. november

Maailma suurimad liustikud – Dolomiitides Itaalias, Kilimanjarol Tansaanias, Yosemites ja Yellostone’is USA-s – võivad olla aastaks 2050 kadunud, kui globaalsed heited ei vähene, teatas UNESCO uues raportis. Isegi kui globaalne soojenemine piirdub 1,5 kraadiga kaob vähemalt kolmandik liustikest. Raporti kohaselt sõltub pool inimkonnast otseselt või kaudselt liustikest neist tuleva vee osas. Kõige enam on ohus Aafrika liustikud, nagu Kilimanjaro ja Keenia mägi.

Allikas: CNBC

Kolmapäev, 2. november

Esimese kategooria orkaan Lisa lähenes kolmapäeval Belize’ile. Rannikule jõudes torm nõrgenes ja sai troopiliseks tormiks. Torm jättis siiski suure osa riigi suurimast linnast Belize City’st pimedusse ja ilma veeta. Torm langetas puid ja elektriposte, lennutas katuseid ja tõi üleujutusi. Teadaolevalt ei hukkunud ega saanud vigastada ükski inimene. Trom Lisa liikus edasi üle Guatemala põhjapiiri Kagu-Mehhiko poole, nõrgenedes selle rännaku peal veelgi, kuid siiski tormiseid ilmaolusid tuues.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 2. november

Euroopa kliima on viimase 30 aasta jooksul kuumenenud rohkem kui topeltkiirusega võrreldes ülejäänud maailmaga. Samamoodi jätkudes tekitavad talumatu kuumus, maastikupõlengud, üleujutused, põuad siinsele ühiskonnale, majandusele ja ökosüsteemidele laastavat mõju. Aastatel 1991–2021soojenes Euroopa keskmiselt 0,5 kraadi iga kümne aastaga. Selle tulemusena on näiteks Alpide liustikud vahemikus 1997–2021 kaotanud 30 meetrit jää paksusest.

Allikas: UN News

Teisipäev, 1. november

Prantsusmaal oli tänavuaastane oktoober kõige kuumem oktoober 1945. aastast, mil temperatuuri dokumenteerima hakati. Keskmiselt oli ilm 17 kraadi – umbes kolm või neli kraadi normaalsest kõrgem. Viimane oktoobri rekord oli aastal 2001 ning siis oli ilm keskmiselt 16,3 kraadi. Sel aastal oli oktoobris ka kõige hilisem 30-kraadine ilm – see registreeriti Bordeaux’s 16. oktoobril.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles