KESKKONNAKIRI ⟩ Indoneesias toimunud maavärinas hukkus vähemalt 56 inimest

Päästjaid otsimas ellujääjaid kokku varisenud majade varemetest. Foto: Rangga Firmansyah/AP Photo
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 21. november

Indoneesia peamise saare Java lääneosas toimus esmaspäeval 5,6-magnituudiline maavärin. Neli kooli ja 52 maja varises kokku või sai tugevalt kahjustada. Esialgsetel andmetel hukku 56 inimest, kuid kohalike ametkondade sõnul võib veel mitmeid inimesi varemete all olla. Vigastada sai üle 700 inimese.

Täpsemalt toimus maavärin Lääne Java provintsis Cianjuri linnas. Maavärin oli nõnda tugev, et seda tunti ka 100 km kaugusel Indoneesia pealinnas Jakartas. Maavärinad pole Indoneesias ebatavalised, kuna riik asub tektooniliselt aktiivses piirkonnas. Suure hukkunute arvuga maavärinaid toimub seal pea et igal aastal.

Allikad: BBCCNN

Esmaspäev, 21. november

Nädalavahetusel toimus USA-s New Yorki osariigis ajalooline lumetorm. Buffalo piirkonnas tuli alla rohkem kui 180 cm lund. Suuremas jaos suudeti olukorraga kiiresti hakkama saada ja adapteeruda, kuna Buffalo piirkond on harjunud suure lumesajuga. Siiski suri kaks inimest seoses lume koristamisel tekkinud südameriketega. Lumetorm takistas liiklust – mitmed teed suleti, lende jäeti ära. Umbes 1200 inimesel kadus tormi tõttu elekter.

Allikas: CNN

Pühapäev, 20. november

Albaania põhjaosa tabasid üleujutused. Vihm ja üleujutused olid nõnda tugevad, et mitmed inimesed evakueeriti, mõned koolid suleti. Voolav vesi viis endaga kaasa auto, kus olid sees isa, poeg ja tütar. Tütar suutis autost välja pääseda, kuid isa ja poeg jäid kadunuks. Nende otsingud jätkusid. Üleujutusi toimus ka Albaania naaberriigis Kosovos. Seal teatati mõningasest materiaalsest kahjust ja mitte ühestki inimelu kaotusest.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 16. november

Tugev vihmasadu, mis viis suure hukkunute arvuga üleujutusteni Nigeerias ja selle naaberriikides, oli 80 korda tõenäolisem juhtuma kliimamuutuse tõttu, leidis WWA (World Weather Attribution) uues uuringus. Üleujutuste tõttu hukkus Nigeerias üle 600 inimese ning üle 200 inimese Nigeris ja Tšaadis. WWA leidis ka, et tänavune vihmahooaeg oli üleüldiselt 20 protsenti märjem, kui see oleks olnud maailmas, mis ei soojene.

Allikas: The New York Times

COP27 kokkuvõte

Alates 6. novembrist kuni 18. novembrini toimus Egiptuses Sharm El-Sheikh’is COP27 ehk – lihtsalt öeldes – globaalne kliimakonverents. Sel aastal tabas COP-i mitmekülgne vastumeelsus. Näiteks ei võtnud konverentsis osa kliimaaktivismi poster child Greta Thunberg, kuna leidis, et COP27 on üks suur rohepesu-üritus. Samuti tekitas palju vastumeelsust see, et COP27 üks sponsoreid oli Coca-Cola, mis on üks maailma peamisi plasti-saastajaid. Tagasi vaadates eelmise aasta COP-ile on leitud, et ega seal otsustatust ja lubatust väga kinni peetud pole. Seega, nüüd, kus COP27 on läbi, vaatame, mida otsustati, ja loodame, et sellest ka kinni peetakse.

  • Loodi uus rahastuskokkulepe «loss and damage» ehk kaotuste ja kahju fondi jaoks. Fondi eesmärk on toetada kliimamuutusest enim mõjutatud riike – neid, kes ise kõige vähem kliimamuutuse tekkesse panustanud on, kuid nüüd selle pärast enim kannatavad.
  • Lubadusi fossiilkütuste kohta pehmendati. Nimelt sõnastati konverentsi lõpp-dokumendis fossiilkütuste kasutamise eesmärk kui “madalad heited ja taastuvenergia”. Eelmisel aastal lubati näiteks kivisöe kohta sõnu “phase out” ehk käibelt kaotama. Tugevad sõnad, kuid sel aastal selget selle täideviimise plaani ei esitatud.
  • Brasiilia uus president Luiz Ignacio Lula Da Silva lubas, et aastaks 2030 ei toimu Amazonase vihmametsas raadamist.
  • Jäädi kindlaks eelmise aasta lubadusele püsida 1,5 kraadi soojenemise piirides, kuid astuti tagasi lubaduses, et globaalsed heited jõuavad 2025. aastaks haripunkti.
  • Otsustati kahekordistada seda 20 miljardit dollarit, mis COP26-l lubati kliimamuutusega kohanemiseks investeerida.

Allikad: The GuardianBBCClimate Change News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles