KESKKONNAKIRI ⟩ Itaalia tsiviilkaitseameti juht: «Kogu Itaalia on ohus»

Liinibussid mudalihke all Ischia saarel. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 28. november

Maailma suurim aktiivne vulkaan Mauna Loa, mis asub Hawaiil, hakkas purskama. Kahe tunni jooksul toimus piirkonnas üle tosina väikse maavärina. Hetkel on laavavool jäänud mäe tipu piiresse ja ümber olevaid kogukondi ei ohusta. Vulkaan on õhku tuhka paisanud, mitte küll veel sellises koguses, et see takistas näiteks lennuliiklust, kuid hingamisteede probleemidega inimestel on palutud paluda siseruumides ning õues liikudes katta suud ja nina.

Mauna Loa moodustab Hawaii suurest saarest umbes poole. Vulkaan on alates 1834. aastast pursanud 33 korda – kuni 1950-ndateni umbes korra iga viie aasta jooksul, kuid alates 1984. aastast saadik see pursanud pole. Vulkaani purskamise algus võib olla väga ettearvamatu ning laavavoolu asukoht ja kogus muutuda väga kiiresti.

Allikad: ReutersCNN

Pühapäev, 27. november

Maalihe Kameruni pealinnas Yaoundes tappis pühapäeval vähemalt 14 inimest. Mitukümmend inimest olid matusel, mis toimus jalgpalliplatsil, mille ääres oli 20 meetri kõrgune mudasein, mis neile peale langes. Otsingud veel käivad ja hukkunute arv võib palju tõusta.

Allikad: The New York TimesCNN

Pühapäev, 27. november

Itaalia saarel Ischial toimunud maalihe viis elu vähemalt seistmelt. Valingvihma tõttu tekkinud maalihe Casamicciola külas kattis laupäeval tänavaid, sõidukeid ja maju ning viis elektri- ja veeühenduse sadadelt. Maalihe sai alguse saare kõige kõrgemast mäest, tuues alla muda, prahti ja kive. Mitmed majad said tugevalt kahjustada, mitmed sõidukid uhtusid merre. Hukkus praeguseks teadaolevalt seitse inimest – nende seas ka kaks last ja üks vastsündinu –, kuid veel oli kadunud viis inimest. Vähemalt 70 inimest oli sunnitud oma kodudest evakueeruma.

Itaalia tsiviilkaitseameti juht Fabrizio Curcio ütles esmaspäeval antud intervjuus, et 94 protsenti Itaalia omavalitsustest on üleujutuste, maalihete ja rannikuerosiooni ohus ja haavatavad, lisades, et kogu Itaalia on ohus. 

Allikad: Reuters(1)The New York TimesReuters(2)

Pühapäev, 27. november

USA selleaastase linnugripi leviku jooksul on üle 46 osariigi hukatud 52,3 miljonit lindu, peamiselt kanu ja kalkuneid. Enim on linde hukatud Iowa osariigis – 15,5 lindu. Teisel kohal on Nebraska osariik, kus 13. kasvanduses on hukatud kokku 6,8 miljonit lindu. Linnugripp levib peamiselt looduses elavate lindude turjal, kes üle riigi migreerudes grippi laiali veavad. Inimestele linnugripp tõenäoliselt ei levi, kuna nakatunud linnud toidulauale ei jõua. Sellegipoolest on linnugripil mõju, tõstes linnuliha hinda.

Allikas: AP News

Reede, 25. november

Sajad aktivistid, nende seas ka Greta Thunberg, kaebasid reedel Rootis valitsuse kohtusse ebapiisava tegevuse tõttu kliimamuutuse pidurdamiseks. Süüdistus oli 87 lehekülge pikk ning sellele oli alla kirjutanud üle 600 alla 26-aastase inimese. Nad tahavad, et kohus otsustaks, et Rootsi valitsus on rikkunud selle kodanike inimõigusi oma kliimapoliitikaga. Rootis valitsus oli reedel keeldunud asja kommenteerimisest.

Allikas: AP News

Reede, 25. november

Indoneesias toimunud maavärina tõttu hukkunute arv on tõusnud 310 inimeseni. Üle 20 inimese oli veel reedel kadunud. Otsinguid takitstavad maavärina järeltõuked ja vihm. Seetõttu ei saa ka lihtsalt kasutada otsimiseks masinaid, vaid palju tuleb teha käsitsi.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 24. november

World Weather Attribution (WWA) grupp avaldas uue uuringu, kus leiti, et suvine kuumalaine Prantsusmaal, Hispaanias, Saksamaal ja Suurbritannias tekitas 20 000 üleliigset surma. Kuna kuumast tingitud surma ametlikult ei kirjutata inimese surmatunnistusele, võrdlesid statistikud tegelikku surmade arvu ennustatavaga. Kuumus võib inimese tappa läbi kuumarabanduse, kuid see võib tekitada ka südameatakke või hingamisprobleeme.

2003. aastal toimunud kuumalaine tekitas rohkem kui 70 tuhat üleliigset surma Euroopas, peamiselt Prantsusmaal, mis viis mitmeid riike hoiatussüsteemide ja toetavate meetmete kasutuselevõtule. See võib olla üks põhjuseid, mis tänavune kuumalaine nii surmav polnud.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 23. november

Türgi linna Duzcet tabas 5,9-magnituudiline maavärin. Maavärin oli nii tugev, et selle võnkeid oli tunda ka 210 kilomeetri kaugusel asuvas Istanbulis ja Türgi pealinnas Ankaras. Vähemalt 50 inimest sai haavata. Piirkonnas kadus mõneks ajaks elekter. Kahjustada sai kaheksa maja, kuid laialdasemast kahjust teatatud pole. 20 minutit pärast esimest tõuget toimus ka 4,7-magnituudiline järeltõuge.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles