Kõigepealt tuletame meelde, mida see kummaline sõna 'patsifism' tähendab. Patsifism on põhimõtteline suhtumine, mille järgi ei saa inimeste tapmist ega sõjapidamist kunagi õigustada ning mis näeb sõda kui mastaapset tapmist. Patsifistlike ideede järgijaid nimetatakse patsifistideks (ingl k pacifist). Patsifistid leiavad, et riigi nimel ei tohiks kunagi tappa. Isegi kui ühel riigil on rohkem õigust kui teisel, esineb harva sellist juhtumit, kus osapooled võiks jagada «headeks» ja «halbadeks».

Mäletate seda vaimset hoiakut veel, lugupeetud liigi Homo Sapiens esindajad? Mäletate seda vaimset hoiakut veel, Ypsiloni ebapopulaarsete arvamuste kirjutajad ja lugejad?

Mina mäletan ja olen oma sisemisest patsifismist häiritud. Selline üle harju keskmise tunnetuslik ebakõla. Olen oma olemises ja tunnen, kuidas see kõik, mis toimub maailmas, on rõlge. Oma tuttavatele ma väga oma hoiakut ei tutvusta, sest vaimne ebakõla, saate aru küll. Kuidagi piinlik on olla patsifist, isegi häbi on. Kujutan juba ette küsimusi: «Aga Toomas, kujuta ette hüpoteetilist olukorda, kus üks inimene tahab tappa teist (näiteks last) ja seda tapmist saab takistada ainult tappa soovija tapmise teel. Kas on seega moraalne hoiduda tapmisest, isegi kui sedasi saaks säästa kellegi elu?»

Olgem ausad, ma ei taha sellele isegi mõelda ja ka selle pärast on piinlik. Oh kuidas ma oma naiivses mõtlemises kujutan ette, kuidas kõik sõdivad osapooled saadavad persse need, kes on päriselt ka kogu selle situatsiooni loonud. Kuidas ma tahaks, et nad oma sisemise häbi ületaks ja sisepatsifism mõtlemise ja vaimse hoiakuna võidaks. Ilmselt see nii ei lähe ja ma pole kindel, kui see «tapmisorgia» kord siia jõuab, et ma isegi suudan seda häbi ületada ja mingite banaalsete totrustega kaasa ei lähe.

Palju meid üldse on? Mind väga huvitab, kui palju on Eestis praegu, aastal 2022 detsembris patsifiste? Järsku saame kokku ja räägime oma sisemisest häbist. Jagame oma kognitiivseid dissonantse ja ületame oma sisemise häbi?

Lõpetan ühe luuletusega!

Maailma kõige piinlikum luuletus läbi aegade!

*

olen
patsifist

Kommentaarid
Copy